Zeynep Gözübüyük

6 Ocak 2015

GERÇEK DENEYİMLER

Bebeğim 1 yaşında, süt içmiyor, nasıl alıştırabilirim?

Mira T. / İstanbul

Ayşe de anne sütünden sonra inek sütüne zor geçti. Doktorumuz, sütü ılıtıp içine biraz su ve pekmez koymamızı önerdi. Anne sütüne yaklaşıyormuş tadı. Ancak Ayşe bu şekilde de süt içmeyi reddetmişti. Bir süre sütlü yumurtalı ekmek, krep gibi kahvaltı öğünlerine sütü katmaya başladım. Sonra sütü soğuk ve sade olarak teklif ettim. Suyu da soğuk seviyordu, sütü de soğuk soğuk sevdi. Sonra 20 aylık bir dönem yine reddetti. Süt konulu kitaplarla heveslendirerek ve içine biraz bal koyarak denedim yine içmeye başladı.

 

Doğum çantamda

neler olmalı?

Zeynep K. /Ankara

Ben 35’inci haftada sabahın 5’inde suyum gelerek hastaneye gittiğim için hiç hazırlık yapamadım. Hastanede emzirme ürünleri, kullan-at çamaşır, terlik, havlu, bebeğin ilk kıyafetleri, bez gibi birçok ihtiyacınızı veriyorlar. Ama illa ki benim olsun derseniz onları da hazır edin. Doğum sonrası terleme ve kanama olduğu için en az 3 tane gecelik, kişisel bakım malzemeleriniz, sürekli kullandığınız ilaçlarınız, emzirme sütyeni, emzirme bluzu, göğüs pedi, göğüs ucu kremi, pompa, silikon meme ucu, anne için aklıma ilk gelenler. Bebek için de 2’şer body, tulum, bere seti ve koton bir battaniye yeterli olacaktır. (Eldiven kullanmadım, önermiyorum) Hastaneden çıkarken gerekli olacak ana kucağı da mutlaka yanınızda olsun. Ne güzel heyecanlar 🙂

 

Bebeğim 20 günlük sürekli emmek istiyor, ana kucağında durmuyor, gece sık sık uyanıyor, ne yapmalıyım?

Sema D. / Antalya

Bebeğiniz 20 günlükse emzik, kucak ve uyku aralığında pışpışlamak işe yarayabilir. İyi emdiğine eminseniz memeyi 15 dakika emzirdikten sonra çekip, gazını çıkartıp, emzik verip, biraz kucağınızda tutabilirsiniz. Kendini güvende hissedip, emme ihtiyacını da karşılayınca rahatlayacaktır. Evet, bazı bebekler çok sık uyanıyor, Ayşe de öyleydi. 45 dakika uyku döngüsünde hemen uyanırdı ve huysuzlaşırdı. Ben de 40’ıncı dakikada yanına gider, beklerdim uyanma sinyalleri verince pışpış veya kucakta sallayarak hemen geri uyuturdum. Uyutmadan önce memeden yeterli süt aldığına emin olun. Eğer mümkünse gün içinde sağdığınız sütü biberona koyun akşam uyutmadan önceki meme seansından sonra birkaç kez biberon da teklif edin. Ben birkaç hafta öyle yapmıştım. Ayşe biberonu istemezdi doyduğunu anlardım.

 

Merhaba, kaçıncı haftaya kadar yoga yapabilirim?

Nilüfer G. / İzmir

Hamile yogası sertifikalı bir eğitmen eşliğinde, haftanıza uygun hareketler yaptığınız sürece doğumunuza kadar hatta doğum başladığında dahi yoga yapabilirsiniz. Hareketlerin çok faydasını göreceğinizden eminim. Keyifli yogalar!

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir