Yeni bir yıl, yeni bir başlangıç

2 Ocak 2019

Hazırlayan: Tuncay Tahtacı

Yepyeni bir yılın, pırıl pırıl ilk günlerindeyiz. Ocak ayı tertemiz bir seneye başladığımızın habercisi. Hava artık soğuk  günler kısacık.

Ben kapalı ve kalabalık alanların çocuklar için tehlikeli olduğunu düşünen, onları hep açık havaya önlendiren azınlıktanım. Etkinliklerimizin doğada, ormanda, parkta, bahçede geçmesinin sebebi sadece doğa sevgimiz değil, kış aylarında çocukları götürebileceğimiz en temiz ortamların bu alanlar olması. Bu sefer de ülkemizde ebeveynlerin en korkulu rüyalarından biri gündeme geliyor: Çocuğum üşür mü?

Çocukların doğada, dışarıda olmak için (aslında büyüklerin de) ayaklarının ıslanmayacağı ayakkabılar ve kendilerini sıcak, kuru tutacak kıyafetlerden başka hiç bir ihtiyaçları yok. Bu aşamada su içmek için mataralarını, keyif yapmak isterseniz de bir küçük termosu sıcak su ve yaşlarına uygun bir çayı

da yanınıza almanız mümkün. Tam bu noktada soğuk havada olmanın, hatta soğuk havada hareket etmenin faydalarından bahsetmek isterim.

D vitaminini yakalamak

Kış aylarında yaza nazaran daha içeride olup, daha az güneşe maruz kaldığımız için, uzun bir park gezintisinde veya kayak tatilinde, cildimizi soğuktan koruyup, bol su içmeyi ihmal etmeyerek, D vitamininden faydalanabiliriz.

Temiz havaya ulaşmak

Şehrin telaşı büyük şehirlerdeki tüm detaylı alt yapıya rağmen, hava ve çevre kirliliğine çare  olamamaktadır. O yüzden bu minik kaçışlarda vücudumuz bayram eder.

Bağışıklığı yükseltmek

Soğuk havada egzersiz yapmak sadece hastalıklarla iyi savaşmaya değil, aynı zamanda hastalanmamak için gerekli olan yüksek bağışıklığa ulaşmakta yardımcı olur.

Moralimizi, neşemizi yükseltmek

Bunda yukarıda bahsettiğim temiz havanın, D vitaminin etkisi de mühim. Kesin olan şu ki açık havada hareket ettiğiniz zaman depresif duyguların geride kalacağını göreceksiniz.

Ekrana bağlı geçirilen zamanı azaltmak

İçeride vakit geçirdikçe artan ekran kullanım olasılığı, dışarıda olunan bir günde azalacak ve neredeyse her ebeveynin günden maddelerinden olan ‘ekran kullanımını nasıl azaltırım’ sorusuna bir cevap teşkil edecektir.

Kışın, soğukta spor yapmanın, hareket etmenin faydalarına göz attıktan sonra, bu ay yazımda kışın çocuklarla yapılabilecek aktivitelere de değinmek isterim.

Doğa yürüyüşleri, şehirden kaçış seyahatleri, yürürken satranç oynamak olarak da geçen

orienteering, beraber sıcak çikolata yapmak (burada sıcak süte keçi boynuzu unu koymak da

güzel bir formül), kullanılmayacak kutulardan kuş, kedi, köpek yuvası yapmak, en yakın

kitap evini ziyaret edip kış konulu bir kitap aramak, beraber kış konulu bir kitap yazmak ve çizmek,

son olarak sabır ve el becerisi gibi meziyetleri arttırıcı, beraber bir etkinlik olarak: kış için

battaniye örmek.

Güzel ve hareketli bir kış dilerim.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir