Çocuğunuzla aranızdaki iletişimin anahtarı

1 Ekim 2015

Çocuklarımın bilmelerine çok önem verdiğim bir şey var: “Bana ve babana her şeyi anlatabilirsin. Aramızda hiç bir sır olmamalı.” Bunun önemini ne kadar anlatsam az. Bu çocuğunuzu her türlü kötülükten ve kötü insandan korumaya yardımcı olacak bir anahtar. Aranızdaki iletişimin anahtarı. Keşke sadece bunu çocuğumuza defalarca söylemekle onu inandırabilsek ve bu dileğimiz gerçek olsa. Ne yazık ki anne-babalıkta hiçbir şey bu kadar kolay değil. Bu dileğimizin gerçek olmasını sağlayacak olan çocuğumuzla aramızda bir güven ilişkisinin oluşması. Çocuğunuz size güvenmeli, siz de çocuğunuza.

Bir gün gelir herkes hata yapar, anneler ve babalar da… Peki siz çocuğunuzun bu gerçeği bilmesine izin veriyor musunuz? Çocuğunuz sizin de arada sırada hata yaptığınızı biliyor mu? Yoksa sizi hiç hata yapmayan mükemmel bir insan olarak mı görüyor? Her ne kadar çocuğumuzun gözünde bir idol olmak kulağa çok çekici gelse de bunun çok zararlı yan etkileri olabilir. Mesela çocuğunuz hata yapmayı kabul edilemez bir şey gibi görebilir. Hiç hata yapmayan birine gidip “ben hata yaptım” demeyi istemeyebilir. Ona hata yapabileceğini ve hata yaptığında bunu beraber çözebileceğinizi söylemek onu rahatlatacaktır. Hatta bu hataların bazen çok büyük hatalar da olabileceğini eklemeyi unutmayın. Daha önce de yazdığım gibi çocuklar duyduklarından çok gördüklerine inanıyor ve uyguluyor. Bu nedenle çocuğunuzun yanında hatalarınızı kabul etmeniz ve bunları çözüme ulaştırmanız önemli. Mesela stres altındayken çocuğunuza gereğinden fazla sesinizi yükselttiğinizde ona gidip “Ben sana bağırarak hata yaptım, bir daha yapmamaya çalışacağım özür dilerim.” diyebilirsiniz. Böylece çocuğunuz hem sizin de hata yapabileceğinizi görecek hem de bir hata yaptığında ne yapması gerektiğini öğrenecektir.

042

Çocuğunuz bir hata yaptığında ona aşırı tepki göstermeyin ki hatalarını gelip size anlatabilsin.  İstediği her şeyi yapmasına izin verin veya hatalarının bir sonucu olmasın demiyorum. Sadece hata yaptığını kabul edip hatasını size söyleme cesaretini gösterdiğinde ona karşı sakin ve olumlu yaklaşın. Bu hatasını nasıl telafi edebileceğini beraberce düşünün. Düşünün ki bir genç hata yapmış ve uyuşturucu kullanmış ama hatasını anlamış ve nasıl kurtulacağını bilemiyor veya bir genç kız hamile kalmış ve ne yapacağını bilemiyor. Bu durumlarda çocuğunuzun size gelip gelmemesi herşeyi değiştirecektir. “Ne kadar kötü birşey yapmış olursan ol, sen benim çocuğumsun, seni her zaman koşulsuz seveceğim ve her zaman yanındayım” mesajını çocuğunuza büyürken vermiş olmanız çok önemli. Çocuğunuzu koşulsuzca sevdiğinizi her an ona hissettirin. Çok basit ve doğal bir söylem olsa da bunu uygulamak her zaman kolay olmuyor.

Geçenlerde bir oyuncak mağazasında dolaşırken duyduklarıma inanmakta güçlük çektim. Annesi biraz huysuzlanan 2,5 yaşındaki kızına devamlı çemkiriyor ve şunları söylüyordu: “ Seni sevmiyorum, sen kötüsün. Neden yaramazlık yapıyorsun? Böyle davranırsan seni sevmeyeceğim. Şimdi bu oyuncağı alıp ….’ya  hediye edeceğim.” O kadar şaşırdım ve üzüldüm ki anlatamam. Kendimi tutamayıp bu anneye hakaret etmekten ve deliler gibi bağırmaktan korktum ve sustum.  Çocuğunun bir kelimesi için dünyaları verecek engelli çocukların anneleri aklıma geldi. Çok üzüldüm. Bu anne sokakta bunları söylüyorsa, evde bu kızcağıza neler yapıyor neler söylüyordu?

Çocuğunuzla aranızdaki iletişim kanallarını açık tutmak çok önemli. Anne -babalık görevimizi bırakıp çocuğumuzla sadece arkadaş da olmayalım çünkü her çocuğun anne babaya ihtiyacı vardır.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir