Enerjiyi harekete geçmek için kullanalım – Psk. Nesteren Gazioğlu

2 Ocak 2017

nesteren_gazioglu
2017’den umutluyum. Daha fazla çocuk eğitim alacak, daha fazla aile bilinçlenecek, kadına şiddet ve çocuk istismarı ortadan kalkacak, insanlar huzuru ve kendi içsel kaynaklarını keşfedecek. Çok mu ütopik oldu? Pek de değil. Geçen sene değişim ve dönüşümü başlatacak tek eksik vardı: elini taşın altına koymayan bireyler. Yukarıda bahsettiğim kriterlerin hepsi gerçekleşebilir, yeter ki konuşmaya harcadığımız enerjiyi harekete geçmek için kullanalım. Bundan tam dört sene öncesine götüreceğim sizleri… Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) başkanı Ebru Uygun ve ekibiyle bir toplantıdayız. Toplantıda heyecanımıza hakim olamıyoruz. O yıllarda Ebru Hanımın çocukları ergenlik dönemindeydi benim çocuklarım da ergenlik dönemine yaklaşıyordu. Fikirler, hayaller, umutlar hepsi birleşti ve o toplantıda “Ben Ergenim” projesi doğdu. Milli Eğitim Bakanlığı ve sponsorumuzun da desteği ile 2013 Nisan ayında projemizin pilot çalışması başladı. Harekete geçtik. Hedefimiz ergenlik sürecini ve özelliklerini ergenlere, ailelere ve öğretmenlere anlatırken, bir yandan da bu süreçte gençlerin yaşadığı sıkıntılara etkin çözümler bulmaktı. Şiddet eğilimi, akran zorbalığı ve umutta oluşan kayıpları tespit ettik ve atölye çalışmalarımızı bu yönde kurguladık. Oyunlar, sanat terapisi yöntemleri, güçlendirici çalışmalar ile çalışmalarımızı zenginleştirdik. Fark yaratmak için gittiğimiz okullarda sürekliliği önemsedik ve her okula aralıklarla üçer kez gittik. Sabırla bilgimizi paylaştık, çaba sarf ettik. Üç yılın sonunda elde ettiğimiz verileri bilgisayarda analize soktuğumuzda ise yüreğimiz ağzımızda bakakaldık ekrana. Sonuçlar çok güzeldi. Çalışmaya katılan ergenlerin şiddet eğiliminde anlamlı bir azalma ve umutsuzluk düzeylerinde de azalma meydana gelmişti. Proje başlangıcında yaşadığımız heyecan bize coşku olarak olarak geri dönmüştü. Harekete geçmeseydik, sadece konuşan ve eleştiren bireyler olarak kalırdık. Fikirlerimizi üretkenliğe dökünce 9170 umut dağıttık. Şimdi sıra sizde! Siz 2017’de ne yapabilirsiniz? Elinizi eleştirdiğiniz, beğenmediğiniz ya da değişmesini istediğiniz alanlarda nasıl taşın altına koyabilirsiniz? Sivil Toplum Kuruluşlarında çalışmak üretmek sizi de çok iyi hissettirecektir.

nesteren_ocak_2017

2017 YILI BOYUNCA KÖŞE YAZIMDA BİR DE ÇOCUK BÜYÜTELİM HEP BİRLİKTE. İSMİ UMUT OLSUN. PARENTS DERGİSİNDE GEÇİRECEĞİMİZ HER AY UMUT İÇİN BİR YIL OLSUN VE HER YAŞIN GETİRDİĞİ KENDİNE ÖZGÜ ÖZELLİKLERİNİ İNCELEYELİM.
➜ Bebeğin yaşamı ebeveynlerin haberi olduğu anda şekillenmeye başlar. İstenen bir bebekse aile bebeği arzu ile düşlemeye başlar. Hazır olunmayan bir zamanda beliren sürpriz bebeklere yönelik duygulanım ise sürecin gidişatı ile şekillenir. Ebeveyn kendisini hazır hissetmiyorsa bir şekilde çocuğa ileriki yıllarda da bunu aktarır. Hatta istenmediği bilgisinin ağır yükünü de
çocukların üzerine yükleyen, açık açık söyleyen ailelerle de karşılaşırız.
Yeni doğan Umut bebeğin en temel ihtiyaçları; beslenmek, bakılmak ve aynı zamanda sevilmektir. Dışsal ve içsel olarak bebeği rahatsız eden birçok durum belirir. Örneğin açlık, gaz sancısı içsel rahatsızlık iken; gözüne gelen ışık ya da batan bir iğne de dışsal rahatsızlıktır. Ebeveynin en temel görevi bebeğin ihtiyaçlarını fark edip ona güvenli alanı sağlamaktır. İhtiyaçları karşılanamayan, uzun süreli ağlamaya terk edilen bebekler, ebeveynleri tarafından ihtiyaçları karşılanan bebeklere oranla daha geriden gelişim gösterebilir. Ebeveynin mükemmel değil, yeterince iyi ebeveyn olması önemlidir.
➜ Umut bebeğin zihinsel gelişimi doğum sonrasında devam eder. Üç aylıkken bir oyuncağı sallayıp bir anda ortadan kaldırırsanız onu pek fazla aramaz, takip edemez. Altıncı aya geldiğinde objelerin bir anda ortadan kaybolamayacağını anlamaya başlar, takip edemese bile şaşkınlıklar yaşar. Örneğin elinizde olan bir oyuncağı bir anda havaya atarsanız, yukarı doğru tamamen takip edemeyebilir ancak nesnenin aniden kaybolmasından dolayı şaşkınlık yaşar. Ce-eee oyunu bu sebeple bu dönemin en favori oyunudur.
➜ İlk yıl Umut bebek bedensel olarak da hızlı bir gelişim gösterecektir. Başını tutmaya başlayacak, yatakta yüz üstü yatarken ellerinin üzerinde dikelecek sonra bir anda sağa/sola dönmeyi keşfedecek, oturacak, emekleyecek ve nihayetinde yürüyecek. Bu gelişimin ebeveynleri tarafından hızlandırılmaması son derece önemlidir. Kasları adım adım geliştikçe yeni deneyimleri zaten kendisi isteyecektir. Siz sadece teşvik edebilirsiniz ancak zorlamayın. Kendi kendine başarma hissiyatını yaşasın.
➜ Mümkünse Umut’un tablet ya da ekranlardan uzak durması gerekir. Hem annesi onunla ilgilenecek, tablet dadıya da ihtiyacı yok. Özellikle bir yaşına kadar sıfır ekran kullanımını savunabiliriz.
➜ Umut’un bağlandığı kişinin sürekli değişmemesi önemlidir. Örneğin evde Umut’a bakmak için destek olan birisi planlanıyorsa bu
kişinin Umut en az üç yaşına gelene kadar uzun soluklu planlanması önem taşır. Tabii hayat ne getirir orası bilinmez.
➜ Umut’un özellikle 0-4 ay içerisinde ihtiyaçlarının karşılanması da önemlidir. Hayır gibi komutları ya da sizin kızmalarınızı anlamlandırması güçtür. Dört ay itibariyle sınır koymaya başlayabilirsiniz. Evinizi ve eşyalarınızı tamamen çocuk odaklı yapmayın. Güveni sağlayın ancak izole etmeyin.
➜ Umut’un yemek yemesini takıntı haline getirmeyin. Zorlanan çocuklar ileride daha da ısrarcı olacak ve benim bedenime artık benden izinsiz hiçbir yemek giremez tutumuna bürünecektir. Televizyon ya da oyun eşliğinde yemek yedirirseniz de doyduğunu anlamadan, farkında olmadan yiyecektir. Yemek yemesi için aşırı zorlanan çocukların bazıları ileriki yıllarda bilgiyi de almakla ilgili de direnç gösterdiklerini gözlemliyoruz. Kısaca “Artık bana hiçbir şey yükleyemezsiniz” diyor.
➜ Umutla bol bol konuşun, ten teması kurun ve kurduğunuz bağ ile sakinleştirmeyi öğrenin. En önemli araç aranızdaki bağ. Onu sakinleştirmek için elinizdeki çıngırağı anlamsızca sallamayı ya da Umut’u ayağınızda sallamayı bir kenara bırakın. Sallayarak sakinleşmeye alışırsa ileride ne olacak? Aşırı hareketli mi? Gerginlik anında bacağını sallayan birisi mi?
➜ Ebeveynliğe alıştığınız ilk yıl Umut kadar kendinize de iyi bakın. Uçaklardaki anonsu hatırlayın “Kabin basıncı düşerse maskeyi önce kendinize sonra çocuğunuza takın.” Siz fiziksel ve ruhsal olarak iyi olacaksınız ki Umut da serpilsin büyüsün.

Şubat ayında yeni bir konudan bahsederken Umut da bir yaşında olacak ve bir yaş özelliklerine göz atacağız.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir