Çocuklarla evde nasıl daha kaliteli zaman geçirebilirsiniz?- Ece Kumkale

10 Ekim 2016

hassas_anneÇocuğunuzla evde geçirdiğiniz kaliteli zaman çocuğunuzun gelişimi için çok önemli. Anneler bu zamanı bulmakta çok zorlanıyorlar ve pahalı oyuncaklar alarak bu eksikliği telafi etmeye çalışıyorlar. Oysa evde her zaman bulunabilecek pratik ve ekonomik malzemelerle çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmek ve onların gelişimini sağlamak mümkün.

Burada size oyunun öneminden bahsetmek istiyorum. Çocuk için oyun çok önemli. İnanın anne sütü, su ve yemek kadar önemli. Nasıl bunlar çocuğun fiziksel gelişimi için olmazsa olmaz ise oyun da çocuğun duygusal, fiziksel, sosyal ve bilişsel gelişimi için öyle. Çocuk, oyun sırasında hem eğleniyor, hem iletişim kuruyor hem de gelişiyor.

 

 

Burada 3 önemli ayrıntı var:
➜ 1- Oyun için pahalı oyuncaklardan ziyade yaratıcılığı teşvik edecek malzemeler tercih edilmeli.
➜ 2- Eğer oyunu bir derse çevirirseniz o zaman çocuk hem oyundan hem de öğrenmeden uzaklaşır.
➜ 3- Oyunda çocuk lider olmalıdır. Büyükler oyunu yönlendirdiği zaman oyun derse dönüşüyor, bir faydası ve çekiciliği kalmıyor.

Geçtiğimiz aylarda Amerika’daki Floortime Merkezi’nin kurucusu Jake Greenspan’den aldığım Floortime eğitiminde bunun üzerinde çok duruldu. Floortime, çocuğu bir birey olarak kabul edip, çocuğun gelişimine göre onunla içten ve isteyerek oyun oynamak ve iletişim kurmak demek. Yapılan, çocuğu birey olarak farklılıklarıyla kabul etmek, gelişimini takip etmek, onunla isteyerek ve içten oyun oynayarak iletişim kurmak. Ebeveynler genellikle çocuklarına hızlı bir şekilde birçok yeni kelimeyi ve kavramı öğretme amacındalar. Lütfen siz de çocuklarınızla çocuk olun ve öğretmek için değil sadece oyun oynamak için oynayın. Çocuklar duyusal oyunlar oynarken tüm duyu organlarıyla öğreniyorlar. Bir bebek, doğumdan itibaren dünyayı dokunarak, koklayarak, duyarak, görerek ve tadına bakarak öğreniyor. Büyüdükçe diğer çocuklarla oynadıkları duyusal oyunlarla çocuklar kendilerinin farkına varıyor, sosyalleşiyor, küçük/büyük motor becerileri ve el-göz koordinasyonu gelişiyor, duygusal ve bilişsel gelişimleri olumlu etkileniyor ve daha iyi iletişim kuruyorlar.

Duyusal oyunlar oynarken renkli objeler kullanın. Mesela gıda boyasıyla pirinç, makarna, mısır boyayabilir sonra çocuğunuzun bunları değişik büyüklüklerdeki kaplara aktarmasını isteyebilirsiniz. Aralarına da minik hayvanlar objeler saklayın ve çocuğunuzun bulmasını sağlayın. Bunları hazırlamak çok kolay ve ekonomik… Renkli makarnalar yapmak için, sadece makarnanın haşlama suyuna çok az yağ ve çay kaşığının ucuyla istediğiniz renk gıda boyası katın. Pirinçleri boyamak için de buzdolabı poşetine koyun, içine çok az gıda boyası ve sirke katın, sallayın ve bir tepsiye yayarak kurumaya bırakın.

duyusal-havuz

Renk renk parmak boyaları buz kalıplarına dökün içine birer tahta çubuk saplayın dondurun. 2-3 saat sonra çocuğunuz bu buz boyalarla boyama yapabilir.

Jöle, puding, traş köpüğü, oobleck gibi elleriyle ve ayaklarıyla dokunabileceği dokular ile oyunlar yapın. Kinetik kum ile duyusal havuz hazırlayın. Çocuğunuzun neye ilgisi varsa onunla ilgili bir duyusal havuz ilgisini çekecektir.

Şimdi size bazı ekonomik ve kolay tarifler vermek istiyorum:

➜ Obbleck: İki bardak mısır nişastası ile 1 bardaktan biraz az ılık suyu ve 2 kaşık parmak boyasını karıştırın. Renkli bir oobleck elde edeceksiniz. Çocuğunuz bununla oynasın, çok eğleneceksiniz.

duyusal-sise

➜ Evde duyusal şişeler ve poşetler hazırlayabilirsiniz. Küçük pet şişelerin içine nohut, mercimek, pirinç koyun ev yapımı müzik aletleri yapın. Pet şişeyi yarısına kadar suyla doldurun içine sim ve şöniller atın. Buzdolabı poşetinin içine kavunun veya karpuzun çekirdeklerini görseldeki gibi koyun.

➜  Ayna ile değişik oyunlarımız oluyor. Küçük aynalara renkli bant yapıştırıp çocuğunuzdan çıkarmasını isteyebilirsiniz. Aynanın üstüne traş köpüğü sıkıp parmaklarıyla üstüne şekiller çizmesini isteyebilirsiniz.

➜ Balonların içine sıvı bulaşık deterjanı koyun, bakliyatları ekleyin. Ağzını sıkıca kapatın. Çocuğunuz buna dokunsun. 18 aydan küçük ve ağzına atma davranışı olan çocuklar için süzme yoğurdun içine gıda boyası katıp renklendirip parmak boyası olarak kullanabilirsiniz. Bunun içine tuz da katın böylelikle ağzına attığında hoşlanmaz.

➜  Çeşit çeşit kurabiye kalıpları alın ve çocuğunuzla evde kurabiye atölyesi yapın. Aşçı şapkalarınızı ve önlüklerinizi takmayı unutmayın.

 

buz-boya“ÇOCUĞUNUZLA GEÇİRECEĞİNİZ ZAMAN, ONUN GELECEĞİNE YAPACAĞINIZ EN BÜYÜK YATIRIMDIR.”

 

 

Ece Kumkale

Koşuyolu Hassas Anne Etkinlik Merkezi
Hassasanneetkinlikmerkezi.com
Hassasanne.com

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir