15 Adımda Tekerlekli Çocuk Yetiştirme Kılavuzu

6 Ağustos 2017

Çocuk Market katkılarıyla–

Bisiklet kullanmayı kaç yaşında öğrendiniz? Kaykay ya da paten kaymışlığınız da vardır mutlaka. Peki kendi çocuklarınıza bunları öğretiyor musunuz yoksa çok korkutucu ve tehlikeli bulduğunuz için mahrum mu ediyorsunuz? Ya sizin ebeveyniniz de bunlara izin vermeseydi? Mutsuz olurdunuz değil mi? Peki neden şimdi size yapılmasını istemediğiniz şeyi çocuğunuza yapıyorsunuz? Tamam kabul, şartlar eskisi kadar güvenli değil, her yer inşaat, bisikleti güvenli bir yerde kullanması için taşımak da zor olabilir ama imkansız değil. Ya da bir scooter ve ya paten ne kadar yer kaplar ki?

Evet biliyoruz ki bu tür beceriler tekrar ve taklitle kazanılıyor. Siz muhtemelen nasıl öğrendiğinizi bile hatırlamıyorsunuz. Ne de olsa sizin mahallede herkesin bir bisikleti vardı ve düşe kalka o bisiklete mutlaka binilir, çeteye dahil olunurdu.

Peki acaba çocuklarımıza bisiklet kullanmayı nasıl öğretebiliriz?

1- Yürümeye başladıktan hemen sonra 3 tekerlekli, mümkünse arkadan itilebilen bir bir bisiklet alarak başlayabiliriz.

2- 2-3 yaş civarında denge bisikleti ve ya oturulabilen bir scooter da çok işinizi görecektir.

3- Denge bisikletini sonradan pedal takılabilenlerden seçerseniz, uzun vadede karlı bir alışveriş yapmış olursunuz. Ayrıca bu bisikletlerle gidon hakimiyeti kazanması da daha kolay olacaktır.


4- Scooter için de aynı şey geçerli, oturma yerini çıkarıp uzun gidonu takınca 7 yaşına kadar kullanılabilir bir eğlence makinanız oldu demektir.
5- Bisiklet ve ya scooter kullanan bir çocuğunuz varsa pusetle vedalaşmanız ve hamallıktan kurtulmanız da cabası çünkü tüm yürüyüş mesafenizde çocuğunuz kendi başına yol alabilir. Alternatifleri görmek için Çocuk Market’teki bisiklet ve scooter çeşitlerini inceleyin.

6- Dengesini sağlamayı ve gidonu kullanmayı öğrendiyse gelsin pedallar… Ama pek çok ebeveynin düştüğü hataya düşmeyin ve destek tekerleklerini kullanmayın. Eğer henüz bacakları yeterince güçlü değilse 4 tekerlekli pedallı oyuncaklarla bacaklarını güçlendirmesini bekleyin.


7- İlk bisikletinin 16′ olması uygundur. Daha sonra 20′ ve 24′ lüklere geçebilirsiniz.

8- Lastik tamiri vb. konularda da bilgilendirin ve onu da işlere dahil edin.
9- Bisikletle doğada yapılabilecek keşiflerle ilgili hayaller kurun. Beraber bu konularla ilgili kitaplar okuyup heveslendirin.
10- En önemli ayrıntıyı sona sakladık. Malum çocuklar görerek ve bol tekrarla öğreniyor. Sizin de bisiklet kullanmanız kaçınılmaz.
11- Eğer paten kullanmak isterseniz ailece çok keyif alacağınız garanti. Hem öğrenmesi kolay, hem taşıması. Bu dönemde ayakları hızla büyüdüğü için büyüyen modeller bulmanız da mümkün.

12- İsterseniz patenleri direk ayaklarınıza geçirip gerekli güvenlik teçhizatınızı da donanıp (kask, dizlik, dirseklik gibi malzemeler için de bol çeşit mevcut) önce çimenlerde yan yan yengeç yürüyüşü yaparak alışmaya başlayabilirsiniz. Çocuğunuz sizden daha başarılı diye kıskanmayın biraz da boyla orantılı bir başarı söz konusu bu işe başlarken.
13- Tamam ayakta durabiliyorsunuz ve patenlere de alıştınız. Şimdi sıra beton zemine inmek. Burada da yan yan yürüyerek alıştırma yaptıktan sonra denge problemini ortadan kaldırmanız çok kolay. Yaklaşık 1 saat sonunda artık kaymaya hazırsınız. Ama nasıl düşmeniz ve kalkmanız gerektiği konusunda da video içeriklerden yardım alın.
14- Yok ben beceremem düşer bir yerimi kırarım diyorsanız ve eğer bulunduğunuz muhitte paten dersi veren birileri varsa yardım da alabilirsiniz.
15- Haftasonu eğlencesi başlasın….

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir