Çocukların hayatında olmazsa olmaz: Oyun

7 Aralık 2017

Nasıl bir ebeveyn olduğunuzu görmek mi istiyorsunuz? O zaman çocuğunuzun oynadığı oyunlara katılın!

Hazırlayan: Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Gülçin Karadeniz

Çocukların doğdukları andan itibaren başlayan oyun etkinlikleri, onların bıkmadan ve usanmadan sürdürdükleri ve becerilerini geliştirdikleri en önemli öğrenme aracıdır. Çocuk oyun oynayarak dünyayı anlamaya çalışmakta, kızgınlık, mutluluk, üzüntü gibi duygularını genellikle kendi doğal iletişim dilleri olan oyunla ifade etmektedir. Bu şekilde duygusal yönden de rahatlamaktadır. Çocuklar oyunlarında anne ve babalarının ona gösterdiği ve öğrettiği davranışların çoğunlukla benzerlerini yansıtırlar. Çocuğa, “bu çok hırslı”, “bu kelimeleri nereden öğreniyor”, “hemen bağırıp, öfkeleniyor” demeden önce bir kez daha düşünmek gerekir.

Oyunun çocuk yaşamındaki yeri göz önüne alındığında, onun aracı olan oyuncağın önemi daha da belirginleşir. Oyuncak, çocuğu kendi dünyasını yaratmaya yöneltmekle kalmayıp, anne ve babanın bu farklı yaşama katılmalarını sağlayan bir kapıdır. Beraber oyun oynayan anne-baba ve çocuk arasında, günlük aktiviteler dışında birer iletişim oluşur. Anne ve baba, artık çocuk için birer oyun arkadaşıdır. Bu, birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlar. Çünkü çocuk, oyuncaklarını konuştururken aslında kendi söylemek istediklerini paylaşmaktadır. Çocuğunu tanımanın dışında oyun, anne ve babaya onu, eğitme fırsatı da sağlar.

Çocuklar, oyun ve oyuncaklarla hayatın provasını yaparak deneyimler kazanırlar. Bunu bazen yaşıtlarıyla, bazen ailesiyle ve bazen de tek başına oynayarak gerçekleştirirler. Oynarken, kurallara uymayı ve aynı zamanda diğerleri ile birlikte kuralları değiştirmeyi keşfederler. Dikkatini toplamayı ve hedefe gitmeyi denerler. Sonuca göre de kazanmayı, kaybetmeyi, mutlu olmayı ve saldırganlaşmadan öfke veya başarıyla baş etmeyi öğrenirler. Arkadaşlarıyla ya da anne-babası ile oynarken kendilerini sosyal bir toplumun parçası olarak yaşarlar. Bunun sonucu olarak da sosyal kurallara göre davranma becerileri geliştirirler. Sorumluluk ve dayanışma, saygı ve adalet değerlerini geliştirirler.

Kıymetli ebeveynler, Augustinus “Ebeveynlerin hayatı, çocukların okuduğu bir kitaptır” der. Ebeveynlerin oyunun kurallarına nasıl uyduklarını, öfke ve başarıyla nasıl baş ettikleri, kazanmak için neler yaptıkları çocuk için ilk öğretilerdir. Oyuncaklar gerçekten de aileler ve eğitimciler ile çocuk arasında iletişim kurmada köprü görevi görürler. Sizler de kendinizin çocuk üzerindeki yansımasını merak ediyorsanız bol bol oynayın! Bizden söylemesi ayrıca bu yolla çocuklarınızın güçlü yanlarını ve yeteneklerini keşfedebilirsiniz.

2018 oyun oynayarak başlayın ve oyunlar kadar renkli ve keyifli bir yıl geçirin!

 

  1. Oyun Önerimiz: Çam Ağacının Üzerini Dekore Etme Yarışı

Malzemeler:

Yeşil kağıt

Makas

Yapıştırıcı

Renkli ponponlar ya da pullar

Zar

Bu oyunda Yeşil bir kağıda iki tane çam ağacı çizip kesin, çocuğun zorlanmaması için üçgen de çizip, kesebilirsiniz. İki ağaca eşit sayıda ve kullanacağınız ponponların büyüklüğünde daireler çizin. Yine bu oyun için eğer evde zar yoksa bir de zar yapmanız gerekecek. Oyuncular, sıraları gelince zarda attıklar rakam kadar ağaçlarına ponpon yapıştırırlar. Ağacını ilk süslemeyi tamamlayan oyunu kazanmış olur ve oyuncular birbirlerini tebrik ederler.

  1. Oyun Önerimiz: Yılın en şık kardan adamı oyunu (4 kişilik)

Malzemeler:

Tuvalet kağıdı

Siyah, turuncu ve diğer renklerde kalın kağıtlar

Makas

Hamur yapıştırıcı (kestiklerimizi tutturmak için)

Saat/ Kronometre

Atkı, bere, şapka

İlk olarak 2’li gruplar oluşturulur ve herkes takımına bir isim verir. Sonra ikili eşlerden birisi kardan adam diğeri de heykeltıraş olur. Süre başlatılır ve heykeltıraş olan tuvalet kağıdı rulosunu kullanarak diğerini kardan adam haline getirir. Kardan adamı ilk tamamlayan grup oyunu kazanır. Kazananlar alkışlanır, diğer grup oyuncuları tebrik edilir.

  1. Oyun Önerimiz: Kardan Adam Kuleler

Malzemeler:

Beyaz strafor bardaklar

Siyah, turuncu ve diğer renklerde kalın kağıtlar

Makas

Yapıştırıcı

Önce bardaklar ters çevrilerek kardan adamlar yapılır. Daha sonra bardaklar/kardan adamlar üst üste konuşarak kuleler oluşturulur. En yüksek kuleyi yapan oyunu kazanır. Bozmak isterseniz pamukları kullanabilirsiniz.

  

  1. Oyun Önerimiz: Obur Kardan Adam

Malzemeler:

Büyük karton kutu

50×70 beyaz fon kartonu

Siyah, turuncu ve diğer renklerde kalın kağıtlar

Makas

Yapıştırıcı

Patlamış mısır

Beyaz kartondan biri 30cm. çapında diğeri de 22 cm. çapında iki daire çizilerek, kesilir. Daha sonra bu dairelin içleri de 14 cm. çapında kesilerek oyuklar açılır. Bu iki daire kutunun açık ağzının olduğu kısma kardan adam şeklinde yapıştırılır. Çocuklar kutuyu ve kardan adamı istedikleri gibi süslerler ve bu deliklerden mısırları atmaya çalışırlar.

  1. Oyun Önerimiz: Denge Oyunu

Malzemeler:

Legolar

Tahta şerit (fotoğrafta cam ama güvenli olması açısından tahta kullanmalıyız)

Yeni yıl dekorları

Legolar ve tahta ile bir terazi yaparlar ve dengeyi bozmadan yılbaşı süslerini teraziye asarlar.

  1. Oyun Önerimiz: Babam ve Annem Çam Ağacı Olursa

Malzemeler:

Yeşil grapon kağıdı

Makas

Çeşitli süsler

Çocuklar babalarını ve annelerini ayrı ayrı süslü birer çam ağacı haline getirirler. Yıkılmadan ve bozulmadan kalan ebeveyn oyunu kazanır.

  1. Oyun Önerimiz: Gözler kapalı olarak kapının arkasındaki kardan adamı tamamlama oyunu.

Malzemeler:

Siyah, turuncu ve diğer renklerde kalın kağıtlar

Makas

Hamur yapıştırıcı (kestiklerimizi kapının arkasına yapıştırmak için)

Bu oyun için önce çocukla birlikte kardan adam şapkası, gözleri ve düğmelerini çizip, kesin. Herkes kendisi için ayrıca havuç burun çizip, kessin. Sonra kestiğiniz parçaları (havuç dışında) çocuğunuzun boyunda kapının arkasına yapıştırın. Herkes sıra ile gözlerini bağlayarak kendi havucunu doğru yere takmaya çalışsın!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir