BEBEĞİNİZ MIŞIL MIŞIL UYUSUN

30 Kasım 2014

Yeni anne babaların en büyük sorunlarından biri; uykusuzluk ve bebeklerinin düzensiz uyku düzenidir. Bu sıkıntınızı biraz da olsa hafifletmek için bebeğinizi uyutmak ve ona düzenli uyku alışkanlıkları kazandırmak için kolay yollar sunuyoruz.

Yeni doğmuş bir bebek günde 16 saat uyur ama bu uykular parçalı ve sık sık kesilen bir biçimdedir. 3-4 aylık olduğu zaman bebeğiniz gece boyunca uykusu daha az bölünerek uyuyacaktır.
Yeni doğan bebeklerin uyanma sebepleri çoğunlukla açlıktır. Birçok uzman bebeklerin onları sabaha kadar idare edecek kadar yemek depolamaları için altı-yedi kilograma ulaşmaları gerektiğini söyler.
Uykusuzluğu engellemek için bebeğinizle gece uyanmaları sırasında oynamayın. Odanın karanlık olmasına, onu yeterince beslediğinize ve altını değiştirdiğinize emin olun ve onu tekrar uyutun.
Birçok yenidoğan, gün içinde gece uyandıklarından daha fazla uyur. Sizinkine daha benzer bir düzende uyuması için ona gün içinde yeterince bakım sunun. Onunla oynayın, odayı aydınlık tutun ve ihtiyaç duyduğunda besleyin.
Üç hafta geçmiş olmasına rağmen bebeğiniz hala gün içinde gece uyuduğundan daha çok uyuyorsa, onu gündüz uyuduğu uzun uykulardan uyandırmaya başlayabilirsiniz. Yavaş yavaş gün içinde eksik kalan uykusunu gece tamamlamaya başlayacaktır.

BEBEĞİNİZİ NASIL YATIRACAKSINIZ?
Bebeğinizin uyuduğu yerin güvenli olduğundan emin olun. Yastık, yorgan ve tüylü oyuncaklardan uzak düz bir yüzey üzerinde uyumalı. Tavandan sarkan ışıkları kapatın; fakat odada az ışık veren bir gece lambasını açık tutun.
Bir uyku zamanı rutini oluşturun -ona sakin bir masal anlatın, ninni söyleyin veya hafif bir müzik dinleyin ve kucağınızda sallayın. Bu rutini tutarlı ve sabit hale getirin. Onu her yatırdığınızda aynı şeyleri yapın.
Kucağınızda uyuyakaldıysa, onu yatağına yatırmadan önce derin uykuda olduğundan emin olun. Yüzünün hareketsiz olup olmadığını, göz kapaklarının kıpırdayıp kıpırdamadığını kontrol edin. Sonra onu yavaşça ve sarsmadan yatırın; elinizi bir süre karnının üstünde tutun.
Bebeğinizi her zaman sırtüstü yatırın. Onu kesinlikle yüzüstü yatırmayın. Başka bir odaya gidiyorsanız ses aygıtını açık tutarak uyandığı zaman onu duyacağınızdan emin olun.

Uyku ile ilgili doğrular ve yanlışlar!
Doğru
Bebekleri sırtüstü yatırın: Birçok uzman Ani Bebek Ölümleri Sendromu riskini azalttığını öne sürerek bu yatış şeklini öneriyor.
Onu serin ve rahat tutacak biçimde giydirin: Elleri ve ayakları bedeninin merkezinden daha soğuk olmalı. Bebeğinizin odasını gün içinde 38, geceleri ise 33 derece civarında bir sıcaklıkta tutmaya çalışın.
Karanlık bir ortam yaratın: Bebek 3-6 aylık olduğunda içsel vücut saati ışığa ve karanlığa tepki vermeye başlar.
Gece uyanmalarının normal olduğunu bilin: Bütün bebekler gece boyunca dört-beş kez uyanırlar; kendi başlarına uykuya dalamıyorlarsa, sorun var demektir.

Yanlış
Çocuğunuzun ilk çıkardığı gürültüde yanına koşun. Çocuğunuza kendi başına uykuya dalmayı öğrenebileceği fırsatlar yaratmanız gerekir. Aynı şekilde bebeğinizin sesini odanıza ileten aygıtın sesini sonuna kadar açık tutmayın. Böyle yaparsanız, bebeğinizin biraz güçlü nefes alıp vermesi bile sizi uykunuzdan edebilir.
Çocuğunuzu uyutmak için emziğe güvenin. Bunu yaparsanız, gece boyunca çocuğunuzun emziğini yerden toplamanız gerekir. Ek olarak emzik kullanımı diş sorunlarına, son zamanlarda yapılan araştırmaların ortaya koyduğu sonuçlara göre ise kulak enfeksiyonlarına sebep olabilir.
Karyolayı oyuncak, yastık ve yorganlarla doldurun. Bu eşyalar bebeklerin boğulmasına yol açabilir.
Karyolayı oyun, ceza ve yemek zamanlarında kullanın. Bebeğiniz karyolayı tek bir işle özdeştirmeli -uyku.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir