Anneden Anneye – Zeynep Gözübüyük

3 Kasım 2016

zeynep_gozubuyuk
Ayşe’ye uyku eğitimi verdiniz mi? Bebeğim 6 aylık, tavsiyelerinizi yazabilirseniz sevinirim.
Evet ben Ayşe’ye uyku eğitimi verdim. Tavsiyelerimi şöyle özetleyebilirim.
Bebeğinizin uyku eğitimine ihtiyacı olduğuna emin olun. Uykuya geçmede çok zorlanıyorsa, en ufak ses veya harekette uyanıyor ve geri uyuyamıyorsa, gece uykuları çok bölünüyorsa ve bu kalitesiz uyku sebebiyle gün içinde huysuz, huzursuz ise uyku eğitimi vermeyi düşünebilirsiniz. Bebeğinizin gelişimi için kaliteli uyku çok önemli. Ayşe’nin hiç bir şey yapmaya hali ve isteği olmuyordu bazı günler. Ve anne, bebeğin kesinlikle ihtiyacı olduğuna eminse yaparken daha tutarlı davranıyor. Kolay kolay vazgeçmiyor. Ayşe sakince yanına uzandığımda veya hafif bir pışpışla ağlamadan uyuyabilen bir bebek olsaydı, her gece 3 saatte bir uyanmasaydı ve her sabah 5’te tam uyanışa geçmeseydi uyku eğitimi vermeye gerek duymazdım. Günlük hayatı etkilenmişti kalitesiz uykudan. Önemli bir not; yanımıza aldığımızda da uyumuyordu bu arada. Ne kendi uyuyordu ne bizi uyutuyordu.
Evde yaşayan herkes eğitim verilmesi konusunda anneye destek olmalı ve bebeğin ağlayacağını kabul etmeli. Ağlamadan uyku eğitimi olmuyor. Kontrollü ağlatmadan bahsediyorum, bebeği bir başına bırakıp ağlatmıyoruz tabii ki. annedenanneye_kasim (1)
Tüm yöntemleri okuyup kendinize en uygunu seçin. Benim gibi harman da yapabilirsiniz. İmkanınız varsa mutlaka bir uzmanla çalışın. Uyku eğitimi zorlu bir süreç, profesyonel destek çok iyi geliyor. Her şeyi yaptım ama olmuyor, yine uyanıyor dediğinizde uzman hemen sebebi buluyor ve düzene sokuyor. Ben Uyku Meleği Seride Samurkaş’tan destek aldım. Uyku alışkanlıkları değişirken de destek almaya devam ettim.
Bebekler birbirinden çok farklı, anneler de öyle. Bir arkadaşınızın yaptığı eğitim size uymayabilir. Ya da bebeğiniz kitapta önerilen bir programa tepki gösterebilir.
Kendi kendine uyumak bir kilometre taşı onun için. Kendi kendini sakinleştirmeyi, ve güvende hissederek uyumayı öğreniyor.
Bebeğiniz için sakin bir müzik, veya okyanus, deniz dalgası sesi gibi müzikler açın.
Bu iş oldu, kesintisiz uyumayı başardı, artık rahatım diye bir şey yok. Birkaç gece uyuyor, sonra bir gece her şey tepetaklak oluyor. Sebepli (diş, yorgunluk, gürültü vs) veya sebepsiz. Büyüme ataklarında, yürümeye başladığında da düzen değişiyor. Kısacası, deliksiz uyku sürekli olmasa da bebeğin normal, sorunsuz bir zamanda kendi kendine dalmayı öğrenmesi için uyku eğitimi vermek bile hem annenin hem bebeğin yaşam kalitesini artırıyor.


annedenanneye_kasim (1) annedenanneye_kasim (2) annedenanneye_kasim (2)

➜ Ayşe’nin kitaplığı

Bu ay Ayşe’nin çok sevdiği kitap önerim var yine. İlki Mikado Yayınlarından Bir Fil Nasıl Uyur, sesimi biraz değiştirerek okuyorum çok gülüyor. İkincisi Doğan Egmont Yayınları’ndan Prenses ve Bezelye Tanesi. Cadı, hayalet, korku vs unsuru olmayan nadir bulduğum masallardan. Üçüncüsü İş Bankası Yayınları’ndan Zeynep’in Kırmızı Çizmeleri. Özellikle sonbahar ve kış ayları için çok keyifli bir kitap.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir