Zararsız içeriklerle güvenle büyüyen çocuklar

30 Nisan 2018

Da Vinci Kids TV beni Berlin’e ilk basın gezime davet ettiğinde çok heyecanlandım çünkü tam 12 yıldır yurtdışına çıkmamıştım. Gezmeyi çok severim 21 yıl önce 21 yaşında bir üniversite öğrencisi olarak sırt çantamı takıp inter-rail biletiyle 1 ayda 9 Avrupa ülkesini gezmiştim. Berlin’de 1 gün kalıp Berlin duvarının kalıntılarını, Nazi kampı müzesini ve Berlin hayvanat bahçesini gezmiştim. Amerika’da 6,5 yıl yaşadığımız dönemde de Amerika’nın pek çok eyaletini görme fırsatım oldu. Türkiye’ye döndüğümüzden beri yani son 12 senedir çocuk yapma ve büyütme telaşında olduğumuz için yurt dışına hiç çıkamadım. Açıkçası böyle bir isteğim de olmadı. Üç çocukla yazlığa gitmek bile bir meseleydi. Şimdi artık çocuklar büyüdü ve benim de seyahatlere başlama zamanım geldi. Özellikle de yurt dışında bir Hassas Anne buluşması yapma fikri beni çok mutlu etti.

Ben Almanya Hassas Anne Buluşmasını yapmak için Berlin’e diğer basın mensuplarından bir gün önce gittim. Sağ olsun bir Hassas Anne (sonradan Ayşegül abla oldu) beni havaalanında karşıladı ve Berlin’i gezdirdi. Paylaşımlarımla dünyanın her yerinden dostlar edinmek ne büyük bir ayrıcalık. Bunun için her gün Allah’a şükrediyorum. İnsanların hayatlarına dokunmak, işine yaramak ve onların sana karşı kalplerinde bir sevgi büyütmeleri… Daha sonra da “Her Fotoğrafın Bir Öyküsü Vardır” kitabının yazarı ve okul öncesi öğretmeni Elif ile tanıştım ve beraber gezmeye devam ettik.

Akşam saatlerinde de Berlinli Hassas Anneler ile buluştuk. Duyuruyu sadece 2 gün önce yaptığım için kimse gelmez sanıyordum ama 13 Hassas Anne ile çok güzel sohbet ettik. Yurt dışında anne olmayı konuştuk ve dertleştik. Facebook Berlinli Anneler grubunun kurucusu sevgili Sibel’e de çok teşekkürler. Bu arada bana 6 aylık vize vermişler artık Avrupa düşünsün. 6 ayda 6 Avrupa ülkesinde Hassas Anne Buluşması yapmayı kafama koydum. 2. durak Amsterdam olacak gibi görünüyor.

Da Vinci Kids
Berlin’i gezdikten sonra sıra basın gezimizin amacına geldi. Keyifli grubumuzla önce Da Vinci Kids Berlin merkez binasını gezdik. Biz ailecek Da Vinci Kids Learning ile 2 sene önce tanıştık. Alper, bir grup çocukla Uniq’in içindeki matematik müzesinde bir gece Da Vinci Kids ile kamp yaptı. Kendi çadırlarını kurdular ve yemeklerini pişirip uyku tulumunda uyudular. İnanılmaz güzel bir deneyimdi.
Da Vinci Kids, 2007 yılında kurulmuş ve 35 kişilik bir ekiple çok önemli bir görev edinmiş: Dünyanın her yerindeki çocuklar için zararsız ve eğitici içerikler üretmek. Çocuklar ve ekran zamanı konusu sanırım şu anda tüm ebeveynleri düşündürüyor. Çocukların her gün tablet ve televizyon zamanı oluyor ve ne seyrettikleri bizim sorumluluğumuzda. Onlara zararsız ve eğitici içerikler sunmalıyız. Gördüğüm kadarıyla Da Vinci Kids hem Da Vinci Kids televizyonu hem de Da Vinci Kids uygulamasıyla bunu başarıyor.
Da Vinci Kids’in kurucusu 3 çocuk babası Ferdinand Habsburg, teknoloji firmalarının ebeveynleri zararsız içerikler bulmak konusunda yalnız bıraktığını söylüyor ve çok haklı. İçerik ve süre denetimi uzman psikolog olan eşim ve benim için çok önemli. Ferdinand Habsburg, özellikle Tristan Harris’in “Bir grup teknoloji firması milyarlarca aklı her gün nasıl kontrol ediyor? adlı TED konuşmasını dinlememizi tavsiye etti. Bu konuşma 2 milyondan fazla kişi tarafından izlenmiş. Siz de bir dinleyin derim.
Özellikle çocukların Youtube kanallarında videodan videoya dolaşırken ne seyredeceklerini bilmek çok zor. Youtube’a yüklenen içerikler tam olarak denetlenmediği için karşılarına çıkacak videonun zararsız olacağı konusunda emin olmak mümkün değil.

Çocuklar için faydalı içerikler ararken Da Vinci Kids mobil uygulaması ile tanışmam çok iyi oldu
Da Vinci Kids, adını hem bir sanatçı hem de bilim insanı olan Leonardo da Vinci’den almış. Bence adının hakkını da veriyor. Sanat, bilim, teknoloji, kodlama, fen, matematik, kendin yap ve oyna, tarih ve önemli kişilikler, kültürel, yaşam ve doğa, spor ve serbest zaman aktiviteleri eğlenceli videolarla çocuğunuza sunuluyor. Da Vinci Kids’in merkezi Berlin’de. Warsaw, İstanbul ve Singapur’da da ofisleri var. Şu anda yeni Da vinci Kids mobil uygulaması konusunda çok heyecanlılar.

Da Vinci televizyon kanalı, Afrika, Asya, Orta ve Doğu Avrupa’da olmak üzere 90’dan fazla ülkede, 18 farklı yerel dilde çocuklar ve tüm aile bireyleri için eğlendirirken öğreten programlar sunuyor. Da Vinci televizyon kanalı Da Vinci Kids ve Da Vinci Learning olmak üzere iki farklı yayın kuşağından oluşuyor. Da Vinci Kids yayın akışıyla çocuklara hitap ederken,  Da Vinci Learning ise akşam kuşağında, ebeveynlerin ve yetişkinlerin merakını cezbedecek ödüllü belgeseller sunuyor. Da Vinci Kids mobil uygulaması ile çocuklar, kendileri için özenle seçilen teknoloji ve bilim programlarını istedikleri zaman istedikleri yerde izleyebiliyorlar.

Kontrol edilebilir dijital eğitim ürünleri çok önemli
Çocuklarda dijital dikkat krizi olduğunu inkar edemeyiz. Aynen biz ebeveynleri gibi onlar da günün bir bölümünü tablet ve televizyonla geçirmek istiyorlar. Ben 2 yaşından sonrası için ekran zamanının tamamen yasaklamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Aslında teknolojiyi çocuğumuzun gelişimini desteklemek için kullanmak da mümkün. Siz de Da Vinci Kids videolarını izlediğinizde ne demek istediğimi anlayacaksınız.

STEM’den ve kodlamadan anlamayanlar iş bulamayacaklar
Ferdinand Habsburg STEM’den ve kodlamadan anlamayanların 10-15 sene içinde iş bulamayacaklarını söylüyor ve ona katılmamak mümkün değil. Çocukları bu geleceğe hazırlamalıyız. Eğitimde de Da Vinci Kids’in eğitici ve keyifli içeriklerinin kullanılmasını çok isterim. Bu içeriklerin öğretmenlere de harika bir içerik olacağını düşünüyorum. Deneyler, tarih ve teknoloji bilgileri… İlerde öğretmenler moderatör gibi olacaklar ama bunun için onlara kaliteli ve faydalı içerikler sağlanmalı. Türkiye’deki özel okullar STEM’in önemini çoktan keşfettiler. Neredeyse hepsinin müfredatında STEM atölyeleri, kodlama eğitimleri ve deneyler var. Ben Da Vinci Kids’e mutlaka devlet okullarının müfredatına dahil olmaları gerektiğinden bahsettim. Böylelikle Türkiye’deki bütün çocuklar bundan faydalanabilir. Siz de çocuğunuzun okuluna bundan bahsedebilirsiniz.
Da Vinci Televizyonunu D-Smart, Filbox, Tivibu, Türksat kablo TV ve Turkell TV’den izleyebilirsiniz. Da Vinci Kids uygulamasını Appstore’dan ve Google Play’den ücretsiz indirebilirsiniz. Ücretli bölümler için 1,6,12 aylık üyelik paketleri mevcut. Bu uygulama çocuklara bilgiyi, merak etmeyi ve yaratıcılığı aşılamak için uzmanlar tarafından özel olarak hazırlanan içerikler sunuyor. Bu uygulama ile hayal gücünü geliştirmek ve öğrenmeye teşvik etmek için bilim, fen, matematik, teknoloji, yaratıcılık, tarih, doğa, yaşam, spor konularında 2500’den fazla videoya ulaşabilirsiniz.  Bu uygulama ile her çocuk kendi öğrenme hızına göre ilerliyor. Çocuklar eğlenceli, eğitici içeriklerin tadını çıkarırken bizim de içimiz rahat oluyor; çünkü bu uygulama tamamen güvenli ve reklam yayını içermiyor. Bizim çocuklar da Da Vinci Kids Uygulamasını ve Televizyonunu çok sevdiler. Ekran zamanını kısıtlamaya ve sadece Da Vinci Kids gibi iyi içeriklere izin vermeye devam edeceğim.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir