Yeni yıla girerken ev detoksuyla ferahlayın

1 Aralık 2018

Hazırlayan: Başak Pirtini

Temizlik deyince hepimizin aklına televizyon reklamlarındaki çamaşır suyuyla pırıl pırıl temizlenmiş, mis gibi kokan evler geliyor. Ancak bu bizde yaratılan algı aslında evimizi temizlemekten çok kirletiyor. Bu kir bedenlerimizin kaldıramayacağı, sağlıklı yaşayamayacağı kimyasal bir kirlilik. Evet ne yazık ki bir kimyager olarak söylemeliyim ki çamaşır suyu çok iyi bir dezenfektan olsa da kullanıldığı sırada havaya karışıyor ve uzun süre havada kalıyor. Çamaşır suyu kullanım sırasında ciğerlerinize girerek kana karışıyor ve karaciğerinizde toksik yük yapıyor. Özellikle alerjiler, astım gibi konulardan muzdaripseniz evinizdeki kokulu ve kimyasal deterjanları atıp ekolojik karbonat, sirke, arap sabunu veya organik deterjanlara geçmenizi öneririm. Çünkü çamaşır suyu kullanınca öyle evi havalandırmak pek işe yaramıyor. Kullanımının tamamen bırakılması gerekiyor ki etkisi geçsin. Gerçekten çocuklarınızla birlikte sağlıklı, enerji dolu yaşamak istiyorsanız evinizde çamaşır suyu ve buna benzer kimyasal temizlik malzemelerini artık rafa kaldırmanız gerekiyor.
Evimiz, doğal bir ortam olursa bedenimiz de aslında olması gerektiği en doğal ve sağlıklı halinde olur.

Bu durumda bedenimizi sağlıklı tutmak için evimize iyi bir detoks yapmamız gerek. için yapmanız gerekenler şunlar:

1. Evinizin havasını temizleyin. Bunun için hava temizleyen en doğalından bitkileri kullanabilirsiniz. Bazı hava temizleyen özel filtreli makinalar da satılıyor. Bu filtrelerin dağ havası yaptığını söylüyorlar ve yüksek fiyatlılar.

2. Evinizi doğal temizlik malzemeleri ile temizleyin. Yazımın başında bahsettiğim gibi doğal alternatifler var ve aynı şekilde belki daha etkili bir şekilde mikroplardan arındırırken bedeninizde size gerekli olan faydalı bakterilere zarar vermiyorlar. Kitabımda tuvaletten mutfağa tüm yüzeyler ve çamaşırlar için ekolojik kendin yap temizlik malzemesi tariflerini bulabilirsiniz.

3. Evinizdeki mobilyaları doğal malzemelerden seçin. Mobilya alırken masif ahşap seçin. Evinizde kullandığınız eşyalarda plastik yerine geri dönüştürülebilir doğal içerikli malzemeleri kullanın. Koltuk kumaşları keten veya pamuk içerikli olsun, yanmaz kumaşlar da zararlı kimyasallar içerdiği için tercih etmeyin. Mobilyaların yapışkan kokusundan dolayı kaplama malzeme olmamasını tercih edin. Boyaları ve cilaları çocuklara uygun olmalı. Halıları sentetik iplikler yerine doğal dokumalardan seçin.

4. Mutfak detoksu için doğal kap kacak kullanın. Ben mutfak saklama kaplarımı sadece cam ve metal olandan alıyorum. Tencerede sağlıklı çelik bir malzemeden yapılmış olanları ya da demir döküm kullanıyorum. Teflon tavalar ne kadar pahalı ve kaliteli malzemeden olsa da holistik doktorlara göre sağlık açısından kullanılmamalı.

5. Evinizdeki elektrosisi temizleyin. Elektromanyetik alan kirliliği bedenlerimizi kimyasallar kadar kirletiyor. Wi-fi özellikle bağırsak bakterilerimizin popülasyonunu büyük ölçüde öldürürken, yanında çiçek tohumları bile sağlıklı filizlenemiyorlar. Bu sebeple kullanmadığınızda ve geceleri wi-fi mutlaka kapalı tutun. Kablolu internete geçmek elektrosisi azaltmak için şu anda en iyi çözüm olarak gösteriliyor. Bir de tabii ki cep telefonundan gelen radyasyonu azaltmak için kullanımınızı limitleyin. Evinizde wi-fi yanına ve her odaya zeolit taşları koyarak radyasyonu temizleyebilirsiniz. Başak Pirtini youtube kanalımda zeoliti görebilirsiniz.
Tüm bu adımlar başta size korkutucu gelebilir. O zaman neden size kolay gelen bir tanesi ile başlamıyorsunuz? Değişim uzun süreye yayılırsa kalıcı olur yoksa stres yaratabilir. Kendinize değişime izin verdikten sonra zaman tanıyın. Ufak gerçekleştirebileceğiniz hedefler koyun. Mükemmel bir ev detoksu günümüzde çok kolay değil ancak adım adım her iş kolayca başarılabilir.

Keyifli ve bol sağlık dolu günler diliyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir