Beslenme çantası kabusunuz olmasın

31 Ağustos 2015

Okulların başlaması ile birlikte anne-babaların her gün hazırlaması gereken beslenme çantası sorunsalı da gündeme geldi. Her gün çocuğunuzun beslenme çantasına ne koyacağınızı dert ediyor, “yemez” diye endişe ediyor ya da hep hazır ve paketli gıdalara kaçtığınızı düşünüyor ve bu durumu artık bir kontrol altına almak istiyorsanız, şu önerilere kulak verebilirsiniz.

Beslenme çantası hazırlarken dikkat edilecek noktalar:

Denge: Beslenme çantasına girecek yiyecekleri dengeli bir biçimde seçmeniz önemli. Çocuğunuz seviyor ve yiyor diye çantaya sadece makarna konmamalı mesela. Karbonhidrat (ekmek, makarna, tahıllar vs), protein (et, peynir, yoğurt, kuruyemiş, baklagiller vs), sebze (havuç kabak, brokoli vs) ve meyve (muz, elma, üzüm vs) gibi besin gruplarından oluşan dengeli bir seçki buradaki kilit nokta.

Sunum ve Görsellik: Mideye inmesi için, önce göze hitap etmesi gerek. Kabul edelim ki bu özellikle çocuk yemekleri için vazgeçilmez bir gerçek. Bu konuda kendinizi çok zorlamanıza da gerek yok aslında; Sebzelerin ve meyvelerin şahane renklerinden yardım alabilirsiniz. Çiğ sebze ve meyveleri kurabiye kalıpları ile ya da bir bıçak yardımı ile eğlenceli şekillerde keserek beslenme kutusunu süsleyebilirsiniz.

Koku ve Doku: Beslenme çantası açıldığında şıpır şıpır damlamış bir öğünün ya da yoğun sarımsak ve ya yumurta kokusunun çocuklar üzerindeki etkisini tahmin etmek zor değil. Bu sebeple, sulu, yağlı, etrafa bulaşabilecek ve ya ağır kokulu yiyecekler akşam yemeğine saklanabilir. Bunun yerine kolay yenebilecek ve bulaşmayacak yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Mesela, zeytinyağlı sebze yemeklerinin yerine, sebzeleri çiğ olarak kutuya koyun. Aynı şekilde, sandviç de bu anlamda dertsiz bir alternatif, üstelik çok da besleyici şekillerde hazırlanabilir.

Eğlence: Çocuklar oyuna ve eğlenceye bayılır, peki eğlenceyi beslenme çantasına taşımaya ne dersiniz? Neşeli kürdanlar takılmış peynir dilimleri, değişik şekillerde kesilmiş sebzeler (mesela disk yerine jülyen kesilmiş havuç dilimleri), büyük kurabiye kalıplarıyla şekillendirilmiş ekmek arası sandviçler, renk koordineli bir mönü (tüm yiyecekler kırmızı olarak seçilmiş), ya da temalı bir öğün (her şey kalp şeklinde kesilip hazırlanmış vs) gibi fikirler eve silip süpürülmüş bir beslenme çantasının geri gelmesine yardımcı olacaktır.

Ön Hazırlık: Eğer sabahın köründe beslenme çantasına girecek yiyecekleri pişirmekle uğraşmak istemiyorsanız ya da zaman darlığından hazır gıdalara mecbur kalmaktan sıkıldıysanız, ön hazırlığınızı iyi yapabilirsiniz. Mesela bir gece önceden makarnayı haşlayabilir, kekleri pişirebilir, sebze ve meyveleri yıkayıp hazır hale getirebilir, beslenme çantasına koyacaklarınızı planlayıp kullanacağınız araç gereçleri (kesme kalıbı, kürdan vs) tezgâhınıza bir gece önceden hazırlayabilirsiniz.

Son olarak beslenme çantasına, çatal, kaşık, peçete, ıslak mendil ve su gibi yardımcı materyalleri koymayı ihmal etmeyin.

IMG_1914

İşinizi kolaylaştırması ya da ilham vermesi için size birkaç beslenme çantası mönüsü yazıyorum. Benzerlerini Her Çocuk Ispanak Sevmez kitabında bulabilirsiniz.

  • Hindili ve çiğ sebzeli dürüm ve elma dilimleri
  • Humus, havuç dilimleri, zeytinli yufka ve meyve dilimleri
  • Şişe dizilmiş tavuk ızgara küpleri ve meyve dilimleri, balkabaklı kek
  • Fıstık ezmesi ve ev yapımı reçelli sandviç, üzüm ve çilek dilimleri, patlamış mısır
  • Tereyağı ve peynirli sandviç, salatalık dilimleri, mandalina dilimleri ve badem
  • Ev yapımı köfteden minik hamburger, havuç dilimleri ve kuru üzüm
  • Ev yapımı mini pizza, erik, kiraz ve ceviz

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir