Yasemin Üstay Tekin

4 Mart 2015

Fast-Food çılgınlığına karşı ne yapabilirsiniz?

Sevgili Parents dergisi okuyucuları, sizlerin çocuklarınızın sağlıklı beslenmesine ne kadar önem verdiğinizi ve çocuklarınıza neyi nasıl ve ne kadar yedireceğiniz hakkında tonla sorunuz olduğunu bilerek, ben de artık her ay bu köşede, sizlerle çocuk beslenmesi üzerine görüşlerimi paylaşacağım. Özellikle yemek seçen çocuklar için yazmış olduğum Her Çocuk Ispanak Sevmez adlı yemek kitabımdan tarifler, fikirler ve tüyolar da düzenli olarak bu köşede sizlerle buluşacak.
Günümüz hızlı yaşam ve hızlı tüketim toplumunda, fast-food çok kolay, hızlı ve ucuz bir seçenek. Patates kızartmaları, dondurmalar, oyuncaklar eşliğinde sunulan hamburgerler, şeker dolu içecekler ve onların karşı konulmaz reklamları… Ancak kolaylığı, ucuzluğu ve albenisi sizi yanıltmasın: Bu yiyecekler çocuklarınız için yapabileceğiniz en kötü beslenme seçimi. Peki, ne yapacağız?

Anne Babaların Rolü
Anne-baba olarak bize düşen, çocuğumuza en sağlıklı, en doğal besinleri sunmak, bu tarz bir beslenme düzenine çocuğumuzu alıştırmaktır. Suni, boyalı, katkı maddeli, ilaçlı, genetiğiyle oynanmış, hormonlu yiyeceklerden uzak durmayı ilke edinmeli ve bu bilinci çocuklarımıza da kazandırmalıyız. Yasaklamak yerine, konuşarak, anlatarak, onlara doğruyu yanlıştan ayırt etmeyi öğretmek daha verimli sonuçlar sağlayacaktır. Örneğin, çocuğunuza bir fast food zincirinde, kızarmış patates ve hamburger yedireceğinize, bunları evinizde çocuğunuzla beraber yapıp, yemeyi teklif edebilirsiniz. Böylece, o etlerin, kızartma yağlarının içinde ne olduğunu bilirsiniz ve çocuğunuz için en iyi malzemeleri seçersiniz. Ne siz sağlıktan ödün verirsiniz, ne de çocuğunuz yemek istediklerinden…
Evde hiçbir şey pişiremeyenlerdenseniz, çocuğunuza paketli yiyecekler (cipsler, gofretler, hazır paketli kekler vs) vermek yerine, bir avuç ceviz, badem, yer fıstığı ve ya fındık verseniz, ona yine kalorisi bol ama bu sefer vitamin dolu, Omega-3 dolu, antioksidan özelliğe sahip çok daha zengin besinler sunmuş olursunuz. Bunları az miktarda da tüketse, göreceği yarar, paketli yiyeceklerden alacağı boş kalorilerden kat ve kat daha iyidir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir