Sezaryen doğum sonrasında emzirmek- Ayşe Öner

1 Ağustos 2017

Sevgili anneler, babalar, henüz aday olanlar 7. ayımız olmuş bile beraber. Umarım keyifli bir yaz geçiriyorsunuzdur. Geçen sayımızda anne sütünün mucizevi faydalarından bahsetmiştik. Bu sayımızda da sezaryen olan, prematüre doğan ve özel durumları olan bebeklerin beslenmesine değineceğiz. Özel durumları olan bebekler ve bu bebeklerin ebeveynleri için emzirme daha önemlidir. Bu gibi durumlar sizin bebeğinizin emme ihtiyacını karşılamak üzere daha azimli olmanızı sağlayacağı gibi, annelik hormonlarınızın da artmasına yardım eder.

Sezaryen Doğum Sonrasında Emzirmek:
Sezaryen sonrası anne bir yandan iyileşmeye çalışırken diğer yandan da bebeğini besleme çabası içindedir. Sezaryen sonrası anne odasına geldiğinde yan yatma pozisyonunda yanına bir yastık koyarak ve bebek hemşiresinin yardımı ile bebeğini emzirmeyi başarabilir. Böylece bebeğin ağırlığını vücudunuzda hissetmeden rahatça emzirebilirsiniz .Babanın ve bebeğin bakımına yardımcı olacak kişilerin, hastanede anneye emzirmede nasıl destek olacağını öğrenmesi ve eve dönüldüğü zaman gerekli desteği verebilmesi önemlidir. Ağrınız varsa, doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesiciden kullanabilirsiniz, bu ilaçlar genelde güvenlidir ve sütünüze az miktarda geçer. Ağrı süt üretimini ve süt akış refleksini engeller. Operasyon sonrası bir komplikasyon gelişmiş ve bebeği emziremiyorsanız, yardımcı kişiler (baba veya hemşire olabilir) bebeğe mama verebilir ama biberon kullanmadan kaşık, kadeh veya enjektör ile beslenmeyi gerçekleştirmeliler. Böylece bebek emme karışıklığı yaşamaz ve biberona alışmaz. Annenin göğüsleri mutlaka pompalanmalı, çıkan kolostrum veya süt aynı yöntemlerle bebeğe verilmelidir. Operasyon sonrasında bebeğinizle aynı odada kalmayı tercih edin ancak bebeğin bakımı için mutlaka yanınızda refakat eden bir kişi olmalıdır. En önemlisi de sabırlı olmanızdır, emzirmeyi rahatça yapabilmeniz, bebeğin emmesinin olgunlaşması uzun sürebilir. Yardım almak ve azimli olmak operasyon sonrasında bebeğinizle iletişimi kuvvetlendirmek için gereklidir. Bebeğinize harcayabileceğiniz enerjinin bir kısmını da kendinizi iyileştirmek için harcayabilirsiniz.

Prematüre Bebekler
Prematüre bebekler için anne sütü çok önemlidir. Prematüre doğum yapan bir annenin sütünde bebeğinin ihtiyacı olan protein ve kalorinin yüksek olması ve onun hayatta kalmasını sağlayacak, sağlığını arttıracak bileşenlerin ihtiyacına göre sürekli değişmesi sebebiyle anne sütü prematüre bebeğin ilacıdır. Emzirmek, hastanede bakım gören prematüre bebeklerin ise tıbbi bakımının da önemli bir parçasıdır. Maalesef çoğu prematüre yoğun bakım ünitelerinde, bebek biberonu kabul edene kadar emzirmeye müsaade edilmemektedir. Ancak yeni araştırmalar prematüre bebeklerin, anne memesini emmede biberondan daha başarılı olduklarını göstermektedir. Araştırmacılar emzirilen prematürelerin, emerken ve yutarken biberonla beslenmeye göre daha az enerji harcadıklarını tespit etmişler ve biberonla beslenen prematüre bebeklere göre daha iyi geliştiklerini; nefes alışın durması durumuna da daha az rastlandığını görmüşlerdir. Prematüre bebeğin vücutta taşınması ise göğse yakın olması sebebi ile onu emmek için harekete geçirecek ve sıcaklığını korumasını sağlayacaktır. Bebek tıbbi aletlere bağlanmak zorunda olmadıkça, onu göğsünüzde taşıyın, yürüyüş ritminizin rahimdeki hareketle aynı olduğu tahmin edilmektedir, böylece bebeğin düzenli nefes alması kolaylaşır. Annenin vücudu prematüre bebeğe nefes açıcı etki sağlar, onların nefes alışının durması sıkça yaşanan bir durumdur ancak annenin göğsünde olduklarında bu durumun yaşanmadığı; böylece de hastanede kalış süresi de daha kısaldığı için artık prematüre bakımında hastaneler anneyle bebeği daha uzun sürelerle buluşturup anne vücudunun iyileştirici etkisinden yararlanmaktadırlar. Vücutta kalan prematüre bebek daha az ağlar. Prematüre bebek ağlayarak fazla enerji ve oksijen harcar bu durum bebeğin gelişimini engeller. Bebek için iyi olduğu kadar anne için de iyidir, bebeğini vücudunda taşımak annenin süt hormonunu arttırır, bebeğine karşı derin bağ kurmaları kolaylaşır, böylece bebeği için üzüntü içinde olan annenin yeniden
canlanıp kendini iyi hissetmesini ve mutlu olmasını sağlar. Emzirme hastalık sebebiyle, bronşit ve kurup gibi nefes alması zorlaştığı için hastaneye yatırılan bebekler için de çok önemlidir. Hasta bebek mutsuz ve zor nefes aldığı için, bakımı sırasında annesi mutlaka yanında olmalı, oksijen çadırında dahi olsa zaman, zaman emzirilip rahatlatılmalıdır. Rahatlayan bebeğin nefes alışı da iyileşecek ve hastane ortamında olmanın verdiği endişe de azalacaktır. İshal ve sindirim sistemi hastalıklarında emzirmek yine en iyi seçimdir. Hasta bebeklerin mamaya toleransı olmayabilir ama anne sütünü rahatça alabilir ve iyileştirici etkisini görebilirler. Doğuştan kalp hastalığı ile dünyaya gelen bebekler içinde emzirme aynı prematüre bebeklerde olduğu gibi efor harcamasın düşüncesiyle biberonla yapılmaktadır, oysa ki yapılan araştırmalarda görülmüştür ki anne memesini emen kalp hastası ve yatkınlığı olan bebekler de emzirme sırasında biberondan daha az enerji harcamakta olup, solunumları da daha iyi olmaktadır. Sabırla, az ve sık besleme ve çekilen anne sütü ile yapılacak takviyeler bebeğin gelişimini olumlu etkilemektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir