Seçici çocuklarla yemek hakkında konuşmak

30 Nisan 2018

Kimi çocuk, bırakın yemek yemeyi, yemek hakkında konuşmayı bile sevmez. Yemek seçen çocuklar için çok hassas bir konudur yiyecekler hakkında konuşmak, çünkü konunun onları bir şeyler yemeğe zorlamakla biteceğini var sayarlar. Genelde anne babaların taktiği de budur zaten. Ancak konuya çok daha sıcak ve olumlu bir boyutundan yaklaşalım istedim bu ay. Çocuklarımızla yiyecekler hakkında eğlenceli bir sohbet için birkaç öneri paylaşmak istiyorum. Ardından da yemek konusunu işleyen sevdiğim kitapları listeliyorum. Bakalım sizin evde beğenilecekler mi?

Birkaç fikir:
Sebzelerin ve meyvelerin çocuğunuz için neden yararlı olduğunu, onları tüketmenin neden önemli olduğunu çocuğunuza açık bir dille anlatın. “Anlamaz”, demeyin. “Nasıl anlayacak ki” diye düşünmeyin. Konuşun, anlatın, tabii onun zevk alacağı eğlenceli bir dile indirgeyerek… Örneğin, “Barbie neden bu kadar sağlıklı?” ve “Yeşil Dev neden bu kadar güçlü, biliyor musun?” diye başlayan konuşmalar daha çok ilgisini çekecektir. Aynı şekilde, ona hiçbir yararı olmayan besinleri de anlatın. Tüm bu konuşmayı yemek sofrasından veya yemek saatinden bağımsız bir zamanda yapın ki çocuğunuzda, konuşmanın ardından bir şeylere zorlanacağı hissiyatı oluşmasın.

Sağlıklı ve sağlıksız besinler arasındaki farkı gündelik hayatına taşıyın. Elle tutulur ve gözle görülür bir hale getirin. Mesela, sebze meyve resimleri çizin ve boyayın. Yemekle ilgili olumlu hikâyeler anlatan çocuk kitaplarını okuyun ona. Böylece, bazı yiyecekleri ısrarla sevmese de (unutmayın, bu da bir hak ve onun da hakkı!), kendisi için yararlı olduğuna bir şekilde ikna olursa, yemek ya da en azından denemek isteyebilir. Bir şekilde, sevdiği karakter ya da kurguya öyküneceğinden, yemeğe bir şans verme olasılığı artacaktır.

Yasemin öneriyor:

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir