Saklanmayan ebe! 

4 Şubat 2020

Yazan: Yasmin YILMAZ BAŞARAN

ULUSLARARASI İNGİLİZCE EĞİTMENİ VE MONTESSORİ LİDERİ

Çocuklarda ikinci dil eğitimi konusunda ebeveynlerin aklında onlarca soru işaretinin dolaştığını bu dönemde bizlerinde söyleyeceği minik fikirler var.

3 aylıktan itibaren ikinci dil ile bebeklerin tanışması oldukça önemli bir husustur. Yanlış okumadınız evet 3 aylıktan itibaren. Ninnilerin yardımıyla hem de.

Psikologların verdiği bilgiye göre çocukların ilk 6 yaşa kadar öğrendikleri ya da aşına oldukları ikinci bir dili ömrünün sonuna kadar unutmadıkları hatta ve hatta hayatlarının bir döneminde herhangi bir yerde duyduklarında söyleneni yüksek oranda algılayabildiklerini belirtmektedir.

Öyleyse bu yazıda otuz altı ay üzeri bir minik ile evde oynayabileceğiniz bir oyundan bahsetmek istiyorum sizlere; SAKLAMBAÇ

İhtiyacımız olan tek şey evimizdeki sandalyeler masalar

Oyun şöyledir; Ebeveyn İngilizce ona kadar sayar ve bu süre zarfında çocuk saklanır. Sandalye arkasına, masa altına, perdenin altına çocuklar her nereyi isterse.

Ebe evin içinde aramaya başlar. Belki  ‘where is the baby ‘ yönergesi ile arayabilir.

Saklanan çocuk sobeleyeceği yere gidip sobelerken ‘I am here!‘ demelidir.

Yani sobe yerine ‘I am HERE!‘

Hele bir de anne, baba, anneanne, babaanne hala amca ya da apartmandaki komşular var ise daha da keyifli oluyor. Ne kadar kalabalık o kadar keyifli. Çocukların dil gelişiminin yanı sıra kaba motor gelişimine de destek veren bu etkinlik için planlanan süre 20 dakikadır. Bu süreyi çocuğun adaptasyonuna göre artırmak ya da azaltmak sizin elinizde.

İkinci dil gelişimini 3T dediğimiz “TABLET, TELEFON, TELEVİZYON” programları ile destekleyen ebeveynler de mevcuttur. Bu noktada önemli olan husus çocuğun izlediği ve interaktif olarak duruma dâhil olmaması sebebiyle konuşma geriliği gibi durumlar da görülebilir.

36 ay ve altı bebekler ile dil gelişimine destek olacak faaliyetlerden bahsedecek olursak, bu noktada önerimiz duyusal oyunlar ve müzik etkinlikleri olacaktır. Her sabah ‘’good morning’’ şarkıları ile güne başlamak ve duyusal oyunlar ile etkinlik esnasında müziğin de (İngilizce şarkıların) eşlik ettiği etkinliklerde hem dil gelişimine destek olmak hem de farklı bir dildeki şarkıların sözlerini dinlemek, aşina olmak, ilerleyen dönemlerde yapılacak dil gelişim destekli faaliyetlere ön hazırlık olacaktır.

Oynadığınız saklambaç oyunlarının videolarını da bizimle paylaşmayı unutmayın. @Eldasanat

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir