Ne kadar bilirse, o kadar korursun! – Tuncay Tahtacı

1 Haziran 2018

İçinde bulunduğumuz çağda dilediğimiz an hatta tek tuşla dilediğimiz herşeye ulaşabilirken, iletişim yöntemlerinin hızına ve etkinliğine şapka çıkartırken, tıp inanılmaz noktalara gelmişken, teknolojinin tadını hayatın her alanında çıkartırken, bu dönemin de kendine özgü dertleri olduğunu görüyoruz.
Peki bu dertlerin başında ne var? Dünya Ekonomik Forumu’nun yaptığı bir araştırmaya göre, katılımcıların neredeyse yarısına (%48.8) göre, dünyanın en büyük 10 sorununun başında: İklim değişikliği meselesi geliyor.

İklim değişikliğinin habercisi olarak, 19. yüzyılın sonundan bugüne dek 2 derece ısı artışı, ısınan okyanuslar, eriyen buzullar, deniz seviyesinde artış, ekstrem olayları sıralayabiliriz. (Earth Now isimli ücretsiz uygulama da konu ile ilgili kimselerin hoşlarına gidebilir)

Çevre kirliliğinden bahsederken insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsü olarak karbon ayak izimizden bahsetmek de şart. Karbon ayak izinizi ölçmek isterseniz www.carbonfootprint.com/calculator dan faydalanmak mümkün.

Karbon ayak izimizi hem biz hem çocuklarımız beraberce nasıl azaltabiliriz?
• Yürümek, Bisiklete binmek ve toplu taşıma
Hem sağlık hem çevre için faydalı bir madde bu.
• Araba kullanma mecburiyeti var ise küçük arabalar kullanmalı ve arabayı paylaşmalı, yürüyüş ve bisiklet ihtimalleri de hep göz önünde bulundurulmalı. Çocuklarımızla toplu taşıma araçlarını kullanmak, uygulanabilir bir çözüm.
• Atıklarımızı azaltmalıyız. Günde kişi başı ortalama 1.5 kg çöp çıkartıyoruz. Sadece İstanbul’da ise 1 günde 18 bin ton çöp çıkartıyoruz.
Daha az almak, hali ile daha az atmak anlamına da gelecek. Tekrar kullanılabilir seçenekleri plastik poşete tercih etmek, gıda atığının korkutucu hale geldiği bugünlerde haftalık yemek planımızı yapmak, gıda atıklarımızdan compost yapmaya başlayabilir, bahçeye parka gördüğümüz en yakın toprağa ulaştırabiliriz.
• Eskilerin iyi bildiği bir beceriyi hayatlarımıza geri kazandırabiliriz: tamir etmek,
• Çocuklarımıza ve kendimize iyi birer matara edinmek.
• Son olarak, çocukların hareketli, spor ve doğa ile içiçe vakit geçirmelerini önceliklendiren birçok atölyeye ev sahipliği yapan, kurucusu olduğum Gymy Kids çatısı altında önemsediğim bir diğer konuya da değinmek isterim: İyi gıda geleneksel tarım, mevsiminde beslenme ve iyi tohum sonucu elde edilmiş ‘temiz gıda’, her bir insanın, her bir çocuğun rahatlıkla ulaşabileceği bir unsur olması gerekirken, günümüzde bu konuları dert edinmiş küçük bir grup ile bir araya gelmek üzere Yenipazar Aydın’a gittik. Hem 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramını kutladık, hem de Gymy Kids anne babalarını ve minik sporcularını bu konuya dahil etme fırsatı yakaladık. Bu güzel oluşumun ismi Mevsim Kutusu.

Yerel tohumları çoğaltmak, geleneksel yöntemlerle üretim yapmaya devam etmek ve bu sağlıklı gıdaları aracı olmaksızın tüketiciye ulaştırmak ve sadece mevsiminde ürettikleri sebze, meyve, mamul ürünleri, endüstriyel, kimyasal hiçbir işleme tabi tutmadan evlerimize göndermek amacı ile kurulmuş olan Mevsim Kutusu, Ege bölgesinde bulunan tohumluk deneme alanlarında ve birlikte üretim yaptıkları küçük üreticilere ait bahçelerde üretim yapmaktalar. Ürünlerin denetimi Karaot Tohum Derneği tarafından yapılıyor.

Bu ziyaretimiz esnasında Tarım’ın anavatanı olan Anadolu topraklarının bereketli tohumlarının yıllar içerisinde yerini kısır ve yerel olmayan tohumlara bırakışını kabullenmeyi reddedip, köy köy gezip, eski yerel tohumları toplayıp, çoğaltıp köylüye geri dağıtan, zirai ilaç ve kimsayal gübre kullanmayan, o konuyu soğan, sarımsak, ısırgan otu içeren özel tariflerle çözen bu ekip, Gymy Kids 23 Nisan Şenliği kapsamında, bizim minik sporcularımıza da tarla çapalamayı, tohum ekmeyi, fide dikmeyi öğrettiler. Ben ise Türkiye’nin 11 yavaş şehrinden biri olan Yenipazar, Aydın’ın güzel atmosferinde çocuklarla ‘Ormanda Spor Atölyesi’ yapma şansı yakaladım. Daha İstanbul’a varmadan ‘domates yazın yenir’ demeye başlamışlardı. İşin başındaki baş romantik Feray Karapınar ‘ın Tedx konuşması için Google’a Tedx Sahibinden Satılık yazmanızı öneririm.

* #cocuklarsporyapsin – çocuklarınızın spor yaptığı paylaşımları merakla bekliyoruz.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir