Konuk Yazar – Sezen Parım

6 Şubat 2015

ÇOCUĞUNUZUN YETENEĞİNİ KEŞFEDİN

Öncelikle her çocuk farklı alanlarda yeteneklidir. Yeteneksiz bir çocuk yoktur. Çok iyi gözlem yapan bir anne/baba çocuğunun neye yatkın olduğunu mutlaka bilir. Keşfettiğimiz yetenekleri artırabilmek de öncelikle bizlerin görevi.

Okul öncesi dönemde yeteneklerini keşfederek, ilgisi olduğu alanlara yönlendirmek, okul döneminde ve sonrasında onun başarısını daha da artıracaktır. Evde ayrı, okulda ayrı eğitim görmesi aslında çok da doğru değildir. Birbirlerini desteklemesi, çocuk açısından daha da önem taşır. Eğer çocuğunuz, okul öncesi bir eğitim görüyor ise okul yönetimi ile çok sık diyalog halinde olmalısınız.

Çocuğunuzun müziğe, spora ya da çizime yeteneği ve ilgisi varsa bunu mutlaka desteklemeli ve bu yeteneğini artırmanın yollarını aramalısınız. Çocuğunuzun hayal gücünü desteklemek için her gece yatmadan önce hikaye kitapları okumanız bile yeterli olacaktır. En önemli çağın 0-6 yaş arası olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bu dönemi kaçırmamız, ileride vereceğimiz eğitimi olumsuz yönde etkileyecektir. Her yaşın ayrı bir güzelliği olduğu gibi ayrı bir özelliği de vardır. Çocuğunuzu asla bir başkasının çocuğu ile kıyaslamayın. Başta da söylediğim gibi her çocuk yeteneklidir. En başta dilsel, bedensel ve işitsel özelliklerine bakmanız yeterlidir.

Çocuklar kendi oyuncaklarını bile ilgi alanlarına göre seçmektedir. Bir kız çocuğu da arabalarla oynayabilmeli. Kızınızın geleceğin son teknolojisi bir arabayı icat etmeyeceğini kim söyleyebilir? Hatta ünlü bilim adamı Robert Sternberg; “Akademik zekalar kolay bulunur, ancak yaratıcılık çok nadir ve eşsizdir” demiş.

Çocukların yeteneklerine dair bilimsel araştırmalar yaptığımızda göreceğiz ki, mesela dilsel zekası yüksek çocukların en önemli özelliği; kitaplara ilgi duyması, hikaye anlatmayı sevmesi ve kelime hazinesinin çok geniş olmasıymış. Sayısal zekası yüksek çocukların en önemli özelliği; nesnelerin nasıl çalıştığını merak etmesi, deneysel oyunlara ilgi duymasıymış. Mesela benim çocuğumun görsel zekası çok yüksek. Bunu anlamam hiç zor olmadı. Gördüğü bir şeyi asla unutmaması, aynen taklit etmesi, en ince ayrıntıyı fark etmesi en belirgin özelliğiydi.

Çok geç olmadan harekete geçin. Çocuklarımızı gözlemleyip yeteneklerini keşfetmek ve doğru yönlendirmek, çocuğumuzun sevdiği ve yeteneği olduğu konuda gelecekte daha iyi olmasını sağlamak için elzemdir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir