Kendinizi ihmal etmeyin!

1 Mart 2019

Yazan: Hassas Anne Ece Kumkale

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’müz kutlu olsun. Bu özel ayda size biz kadınların çocuk sahibi olduktan sonra nasıl kendimizi unuttuğumuzdan bahsetmek istiyorum. Anne olduğumuz sürekli aklımızda ama kadın olduğumuzu unutuyoruz sanki.
Geçen gün bir arkadaşımla konuşuyordum ve doğumdan beri jinekoloğunu görmediğini öğrendim. Sorun şu ki çocuğu 8 yaşında! Bu sekiz yılda kim bilir kaç kez çocuğunun sağlığı için doktora gitti ama kendi sağlığı için bir kez bile doktoruna uğramamış. Bunun nedeni zamansızlık mı yoksa kendini öncelik olarak görmemek mi? Eminim ki pek çok anne bu durumda. Lütfen anne olduktan sonra kendinizi ve kendi sağlığınızı unutmayın. Biz mutlu ve sağlıklı olacağız ki o üstüne titrediğimiz yavrularımızın yanında olalım. Sadece onlar için değil kendimiz için de bunu yapmalıyız. Bu yazıyı okuduktan sonra eğer 1 yıldan fazla süredir doktorunuzu görmediyseniz bir randevu alıp kontrole gitmenizi rica ediyorum. Ben de kendi tavsiyemi dinleyip randevumu alıyorum.

Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı idi. Kozyatağı Acıbadem Hastanesi’nden Prof. Dr. Murat Naki ile Kozzy AVM’de çok bilgilendirici bir etkinlik düzenledik. Prof. Dr. Murat Naki, etkinliğimizde rahim ağzı kanseri hakkında çok önemli bilgiler verdi. Ben de kendi geçirdiğim ameliyatlardan ve kendi sağlığımıza dikkat etmenin öneminden bahsettim.
Hocamızın verdiği değerli bilgiler:
• Rahim ağzı kanserini önlemek mümkün. HPV aşısını her yaşta yaptırabilirsiniz ama özellikle 11-12 yaşından itibaren kız çocuklarının aşılanmaya başlaması çok faydalı olacaktır. Dernek olarak bunun okul aşılanma programına alınması için çalışmalar yapılmaktadır.
• Kadınların 21 yaşından itibaren 3 yılda bir PAP Smear testi yaptırması öneriliyor. 5 Yılda bir HPV testi de yapılabilir. Lütfen bebek sahibi olduktan sonra da düzenli olarak jinekoloğunuza gitmeyi ihmal etmeyin.
• Rahim ağzı kanserini önlemek ve sağlığımız için sigara içmemek gerekiyor. 

Kadın sağlığı konusunda etkinliklerim devam edecek takipte kalın. Acıbadem Hastanesi ile 7 Mart’ta Dünya Kadınlar günü etkinliğimiz olacak @hassasanne instagram hesabımdan bu etkinliğimizin ayrıntılarını öğrenebilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir