Kendine EVET de!

6 Mart 2020

CESARETLE BAŞLA, SÜRDÜR, SONLANDIR.

Herkes için bir şeyler başlatmak kolay da ya kendimiz için. Gitmek istediğimiz kurs, buluşmak istediğimiz arkadaş grubu, geliştirmek istediğimiz sertifika programları, spor kurslar… Başlamakta zorlandığınız, önemsediğiniz bir şeyi düşünün.

Başlamakta zorlandığınız her hikâyede ortak bir yapı vardır ve herkes bir hikâye anlatabilir. Bu ortak yapıyı ilk kez Joseph Campbell, 1949’da yayınladığı “Kahramanın Sonsuz Yolculuğu” adlı kitabında ortaya koyar. Campbell çok sayıda hikâyeyi, miti ve efsaneyi inceler ve hepsinde ortak olan, arketip bir kahraman olduğunu öne sürer. Bu kahraman sıradan dünyasında yaşarken bir maceraya davet edilir, böylece konfor alanından ayrılarak bir yolculuğa çıkar. Yolculuğu boyunca bir bilgenin desteğini alır ve ilk eşiği geçer. Pek çok kez sınanır, çile çeker, dener ve başarısızlığa uğrar. Bu esnada düşman ve müttefikler kazanır, kötü adamla yüzleşir. Sonunda kahramanımız bir bedel öder, sınavı geçer ve ödüllendirilir; olgunlaşmış, yeniden doğmuş ve yeni bir kimlik kazanmışolarak eve döner.

Başlamakta zorlandığımız her konu, bizim içimizde çözmeyi beklediğimiz ortak bir hikâyenin temelini oluşturur. Ortak kahraman, bizim özümüzdeki varmak istediğimiz yolda gizlidir.

Geçen hafta, İstanbul’da çok trafik vardı. Ara sokaklardan, bilmediğim yollardan GPS ile giderken, telefonumun şarjı bitti. Evin yolunu bulmakta çok zorluk çektim. Uzun zamandır arabamın şarj kablosunu yinelemem gerektiğini bilmeme rağmen bir türlü yapmamanın ceremesini çekiyordum. O anda kendimi ikinci plana atmama çok kızdım. İletişimim kopmuştu, kendimi şehrin karanlık sokaklarında bulmuştum. Girdiğim sokaklar beni korkutuyordu. Bir anda gökdelenlere bakmak ve yolumu bulmak aklıma geldi ki umut tüm bedenimi kapladı.

Zihnimin adaptasyonu, bedenimi de uyarladı. Bedenimdeki titreme, ellerimin buz kesme halinin sona ermesiyle zihnimdeki umut birleşince bir anda yolumu bulmaya başladım. O gün eve çok geç gelsem de başlamakta zorlandığım şeyleri düşündüm ve onların hepsini not ettim.

Bu küçük görünümlü korkulu olaydan ders almam gerektiğini düşündüm. Konu her ne kadar yolunu kaybeden bir kadının hikayesi gibi görünse de konu kendini ikinci plana atan anneydi. Çocuklarla ilgili her ayrıntıya dikkat eden, kendi şarjını bir türlü önemsemeyen annenin korkusu olarak bu olaya bakınca konu şekil değiştirdi. O gece, başlamakta zorlandığım şeylerin erteleme nedenlerini yazdığımda fark ettim ki hepsi kendimi geri plana atmamdan yani kendime hayır dememden kaynaklanıyordu.

Kendime hayır dediğim her konuya daha nazikçe bakıp, evet demek istediğim konuları irdeledim. Öncelikli çıkanlar için bir gelişim planı yaptım. Şu anda hepsini tek tek yapıyorum. Sizin de faydalanmanız açısından planımı sizinle paylaşıyorum.

  • Başlamakta zorlandığınız konuları yazın.
  • Karşısına size göre nedenbaşlayamadığınızı yazın.
  • Bu engellerin % kaçı sizin zihninizin ürettiği engel?
  • Engelleri ortadan kaldırmak için günlük hedefler
  • Her gün hedefiniz için adım atın, alışkanlığa çevirin.
  • Sizi zorlayan konulara nasıl başladığınızı düşününve o konulardaki motivasyonunuza sebep olan değerinizi bulun.
  • Cesaretinizi her an tazelemek için konuyla ilgili podcast dinleyin, günlük video izleyin.

 

Bu yedi maddeyi yapabilecek gücü kendi içinizde hissedemiyorsanız ve sürekli başlamamaktan şikâyet ediyorsanız başlama nedeninize tekrar bakın. Ben kendi yolculuğumda fark ettim ki başlama nedenim yeterince kuvvetli değilse tekrar tekrar başa dönüyor, süreci bir türlü tamamlayamıyorum.

Başlamadan önce aşağıdaki başlıkları tekrar gözden geçirin.

İhtiyacı belirleyin: Bir şeye başlamanın temel prensibi, ihtiyaçları gidermekte gizlidir. Bizi zora sokan da ihtiyaçlarımızın karşılanmamasıdır.

Yıkıcı yönlerinizi keşfedin. Kendini yıkıp yeniden inşa eden kişiler sahip oldukları güçlü yönler ile belirledikleri karşılanmamış ihtiyaçların birbiriyle uyumlu olmasına dikkat ederler. Başarısız olmaları her ne kadar bir risk teşkil etse de bu zorlu yolculukta güçlü yönlerinden kuvvet alırlar.

Başlamakta zorlandığınız konuların sizin hayatınıza olan maliyetini düşünün. Bu konuyu halletmediğinizde ortaya çıkabilecek zorluklara, maliyetlere hazır mısınız? Sorusunu yanıtlayın.

İş hayatında veya evde başlayamadığımız konuların hepsi içimizde kocaman bir yük. Biriktirmek değil bizi geliştiren üretmek! Üretmek için hafiflemek, içimizde biriken konuları teker teker çözmek bize cesaret kazandıracak.

Başlamakta zorlandığınız en az bir konuyu cesaretle sonlandırdığınız bir ay olması dileğiyle,

Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun.

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir