Hibrit çalışan anne toplumu değiştirebilir

1 Ekim 2019

Hibrit,kavramını bu aralar iş dünyasında, eğitim dünyasında hemen hemen katıldığım her ortamda duyar oldum. Kelime anlamı “melez” olan bu kavram, farklılıkları bir araya getirip güçlü bir sinerji yaratmak anlamında kullanılıyor.

Bu kavramı duyduğum andan itibaren aklıma bizler, çalışan anneler geldi. Çalışan anne rolünün yaşamı dengelemesi tam olarak farklı rollerdeki zenginliklerimizi bir araya getirmek demek!

Hibrit kavramı, meslekler ve çalışanlarla ilgili olarak iş dünyasında kullanılmaya başlandı. Günümüz mesleklerinde iş yapma yöntemleri ve yapısı değişiyor. Hibrit bir iş, kişinin birden fazla alanda rol aldığı bir konumdur. Endüstri Devrimi ile birlikte gelişmeye başlayan akım, bugünün karma işleri gibi görünse de bu çağın standardı olarak aktarılıyor.

Bu çağın standardı olarak aktarılan kavram çalışan anneliğin standardı. Biz çalışan anneler bu alanda çok daha başarılı olabiliriz çünkü bu kaslarımız çok gelişmiş.

 

Kurumlar, iki ayrı personel çalıştırmak yerine tek çalışana iki görev vererek ekonomik kâr elde ederken, hibrit olma özelliğine sahip olanlar daha kolay iş bulabilecek ve mevcut işlerine daha sıkı tutunabilme açısından avantaj sağlayacaklarını savunuyor. Ben de çalışan anne rolünde yer alan iki kimliğimizin yetkinliklerini çok yönlü kullanırsak hem iş dünyasında hem de ev yaşantımızda daha mutlu olacağımıza inanıyorum.

İş dünyasına yaratıcılığı, planlamayı, şefkati, organize olma becerisini annelik kimliğimizden getirirsek daha inovatif ve tasarımsal düşünerek vizyoner olabilir, iş dünyasında daha çok görünür olup, karar alma mekanizmalarında daha çok yer alabiliriz.

Çalışan kimliğimizdeki disiplini, verimliliği, iş ilişkilerini, ekip yönetimini annelik kimliğimize getirdiğimizde evi de ekip gibi düşündüğümüzde iş paylaşımı yapabilir, destek mekanizmalarını artırabilir, bazı sorumlulukları bakıcıya, baba rolüne, eşe, dosta verebiliriz.

Önceleri üniversitelerde alınan eğitim bir insana kariyeri boyunca yetebiliyordu, ancak günümüzde bunun mümkün olmadığı görülüyor. Aynı şey bizim içinde geçerli, kültürümüzün aşıladığı annelik rolü bugünkünden çok farklı. Çağın değişimi, çocukların pedagojik olarak gelişimi ile birlikte bizlerin de bilinçlenmesiyle anneden beklentiler artıyor. Eğer eski kültürel normlarla anneliğe devam eder, üzerine çağın çalışma şartlarında çalışırsak, istediğimiz hayatı yaşayamayız. Artık, dünya çok büyük bir hızla değişiyor, tek bir alanda yeterli olmak aslında yetersizlik anlamına geliyor. Birçok alanda yetenekli olan bizler iş dünyasındaki becerileri eve taşıdığımızda hayatımızı daha da kolaylaştıracağız.

Çok yönlü rolünüzü daha da geliştirmek hem iş hayatında hem de evde daha mutlu olmak için öncelikle hobilerinize zaman ayırmalısınız. Hobiler, sosyal iletişimi güçlendiriyor, önyargısız ve eleştirel düşünmeye yardım ediyor, yeni işler yapabilmenize olanak sağlıyor ve yeni insanlarla tanışmaya imkân veriyor.

Bu rolün hakkını verirsek toplumun dönüşümüne de katkı sağlarız. Bu rolün gerekliliklerini yapabilmek için aşağıdaki dört adımı mutlaka hayatınıza katmalısınız.

 Hibrit çalışan annelik rolünden topluma katkı sağlamak için;

1 – Neler yapabildiğinize odaklanıp, gelişim alanlarınızı geliştirmek için istekli olmasınız.

2 – Zorlukları, fırsatları ve sorunları birden fazla bakış açısıyla görebilme becerinizi geliştirmelisiniz.
3 – Eğitimi hayatın her alanına yaymalısınız. Kariyer dışında da kendi gelişiminiz için eğitimler almalısınız.

4 – Teknolojik gelişmelerden faydalanmalısınız.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir