Her yere geç kalan anne-baba modeli – Fatih Türkmenoğlu

7 Eylül 2017

Yıllar evvel sevdiğim bir dostum evlat edinmeye karar vermişti. Ben daha çocuk çoluk düşünmeyecek, şehirden şehire durmadan gezecek bir yaş ve durumdaydım. Süreç başladığında arkadaşım da psikanalize başladı. En doğru bireyi yetiştirmek istiyorum, önce ben kendimi düzeltmeliyim dedi. Altı yıl boyunca da, haftada bir gün seanslara devam etti.

Şimdi, nereden nereye, çocuk aktiviteleri, kursları, doğum günleri velileri aklıma geldi; oradan da psikanalistle önce kendini toplayan dostum…

Sözüm size: Geç kalmayın. Herkesin kolunda, elinde, evinde saati var. Büyük şehir trafiği de sürprizli bir durum değil. Plan, program, doğru zamanlamayla vaktinde orada olun. Kimse beklemek, başlayan bir programı bizim aksayan varışımız yüzünden bölmek zorunda değil, unutmayın.

Sözüm size: Gittiğiniz yerde ölü balık olmayın. Enerjinizi, güneşinizi, gülümsemenizi unutmayın. Organizasyonlarda genellikle velilerin yarısı yardım eden, gülümseyen, diğerleriyle sohbet edenler. Diğer yarısı da kimse bulaşmazsa, ortamda adeta yok olanlar. İçe dönük kişilik yapısını anlıyorum, çok saygı duyuyorum, ancak sosyal bir ortamda rol yapılabilir. Birkaç kez provadan sonra da bakmışsınız sohbet başlatan bir sosyal kelebek modeline dönüşmüşsünüz.

Sözüm size: Şu okul listelerini, dans kursundan istediklerini önceden halledin, rahat edin. Etiketleri yapıştırın, kapları bitirin. Bütün listeleri tamamlayın. Sınıflarda, kurslarda kim yapmamış, kimin nesi eksik tantanası bitsin. Vakit kaybı.

Sözüm size: İnsanlık hali, araba çalışmaz, geç kalınır. Olağanüstü bir durum vardır, yol kapanmıştır, yetişilemez. Bu gibi durumlarda, suçlu varılacak yerdeki öğretmen, eğitmen, aktivite sahibi değil ki. Güneşinize en çok ihtiyacınız olacağı zaman. Herkesin içini ısıtacak şekilde selamlayın.

Sözüm size: Çocuklar en çok gördüklerini öğrenir. Evinizi, masanızı, çekmecenizi acayip düzenli tutun. Belgeleri zarflayın, üzerine ne olduklarını yazın, sonra dosyalayın. Arabanın torpidosunu pırıl pırıl tutun. Elektronik takvime çok güvenmeyin, mutlaka bir ajandanız olsun ve herşeyi not edin. Tüm adres, isim, telefon numaralarını da. Düzeni tam insan, geç kalmaz, unutmaz, yanlış hatırlamaz. Yazıverdiğiniz not, gün gelir, kurtarıcınız olur, benden söylemesi.

Obsesif bir yaşlı amca gibi oldu yazım, değil mi? Boşverin, takılmayın, içerik doğru, ona bakın. Ebeveyn olmak bir ayrıcalık, unutmayın. Ama iyi bir birey yetiştirmek için de önce sorumlu, akıllı, düzenli anne baba olmak lazım, aklınızdan çıkartmayın?

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir