Hayatta iyi olduğu alanı bulan kazanır- Fatih Türkmenoğlu

4 Temmuz 2017

Hiç de kahkahalarla uyanan insanlardan değilim. Çok özenirim öyle insanlara, o ayrı konu; ama değilim işte. Benim olumlu duruşum, çalışarak hak edilmiş, kazanılmış bir tutum. Bol spor, iyi okuma, doğru beslenme, kendi kendime telkin, hayatı ve günü iyi planlama, bir zaman dilimine mümkün mertebe çok aktivite sıkıştırıp günü unutulmaz kılabilme becerisi. Biraz taklit ede ede kendime iyice yedirdiğim davranışlar. Şans eseri iyi olduğum alanları da bulmuşum, bu alanlarda ciddi mesai harcamış, başarılı olduğumu kendime kanıtlamışım… İşte benim sırrım, formülüm, reçetem bu.

Yine de her yeni işe “bu işin asla altından kalkamam” diye başlarım. Yapabileceğimi kendimi inandırmak için de ciddi bir çaba gösteririm. Son on beş yıldır çok popüler olan pozitif psikoloji, ciddi olarak  ilgilendiğim bir alan. Bu konuda eğitimler veriyorum, danışmanlık yapıyorum. Evet, hayata olumlu bakabilme yetisi, genlerle gelen bir karakter biçimi. Ama iyi haber, öğrenmek mümkün. Şimdi Amerika’da optimist çocuk yetiştirme seminerleri düzenleniyor. Bu konuda yazılmış onlarca kitap var raflarda. Ana fikir, çocuğuna “çalışmazsan sınıfta kalırsın” değil de, “iyi çalışırsan çok başarılı olacağından eminim” de. Negatif çağrışım yapma. “Koşma düşersin, terleme hasta olursun” uyarılarının artık hiçbir ehemmiyeti yok. Bir işe yaramıyor, hatta çocuğu iyice olumsuzluk bulutunun içine itiyor. Yani olay anne babada bitiyor yine; aslında ilk eğitim, bir kez daha, biz anne babaların tutum, davranış, iletişim yollarını değiştirme üzerine olmalı. Bazı çocuklar için de, hiçbir özel duruma, ille de pozitif psikoloji kuralları uygulamaya gerek yok. Onlar öyle gelmiş zaten. Bizim Mimi mesela, doğuştan mutlu, olumlu bir çocuk. Kendi kendine öyle laflar ediyor, öyle çıkarımlara ulaşıyor ki, hepimizi hayrete düşürüyor. Her yeni şeye “yapabilirim” edasıyla yaklaşması bir tarafa, herkesin mutlaka bir konuda başarılı olacağına içten inanması ise başlı başına bir kazanç, bir tutum onun için.

“Herkes iyi yaptığı şeyde kahraman olabilir. Ben puzzle’da iyiyim, problem çözerim, çalışmayan şeyleri tamir edebilirim” dedi geçenlerde. Bizi mest etti. “Oh be” dedik, olayın özünü kavramış olduğuna çok sevindik. Secret burada: Hayatta iyi olduğu alanı bulan, bu konuda çok çalışan, yıldız olur. Olumlu tutum ve davranışlar, başarı ve mutluluğu pekiştirir. Kendine ve diğerlerine olumlu konuşan, pozitif cümleler kuran birey, günümüz dünyasının aranan insanı oluverir.


Haydi, hemen bir Martin Seligman kitabı satın alın. Baktım, “Optimistic Child” Türkçe yok maalesef. Ama en önemli iki pozitif psikoloji kitabı Türkçe’de: “Öğrenilmiş İyimserlik” ve “Gerçek Mutluluk”. Bunlarla başlamanızı öneririm. Size de, çocuğunuza da çok iyi gelecek, inanın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir