Hassas Anne – Ece Kumkale

30 Haziran 2015

Ağlatmadan uyku düzeni oluşturma

Bebeklerin hiç kalkmadan 9-12 saat uyudukları gece uykusuna geçmeleri tüm evlerde şenliklerle kutlanır. Bebeklerin gece 9-12 saat uyanmadan uyumasına nasıl yardım ederiz? Oğlum 2,5 aylıkken, ikiz kızlarım da 4 aylıkken gece kalkmadan 11-12 saat uyumaya başladılar. Bebeğiniz 3-4 aylık olduktan sonra uygulayabileceğiniz tavsiyelerim (bazılarını doğumdan itibaren uygulayabilirsiniz)

  1. Bebeğinizin karnı gün içinde ve yatmadan önce iyice doymuş olmalı. Olabilirse bu anne sütüyle olmalı. Çünkü anne sütü bebeği rahatlatıyor ve daha az gaz yapıyor. Gece yatmadan önceki sütü memeden verirseniz daha az emiyorlar çünkü emme işlemi rahatlatıcı olduğu için uykuları geliyor ve fazla ememeden uyuyorlar. Sonra da hemen acıkıp sık sık kalkıyorlar. Ben gün içinde ve gece kalkıp sağdığım sütleri gecenin son beslenmesi olarak fazla miktarda veriyordum çocuklara.
  2. Doğumdan itibaren bebeğinize gündüz ve gece farkını öğretin. Gündüzleri bol ışık ve normal ses, geceleri de karanlık ve sessiz. Bebekler ve çocuklar mutlaka karanlıkta uyumalılar bu melatonin hormonunun salgılanması için gerekli. Gece lambası yakıp onları ışıkla uyumaya alıştırmayın. Mutlaka karanlıkta uyusunlar. Gece emzirmeye veya süt vermeye kalktığınızda ışıkları açmayın yapabiliyorsanız karanlıkta yoksa ufak bir gece lambasıyla halledin. İşiniz bitince hemen kapatın. Bebeğinizle konuşmayın ve onu heyecanlandırmayın.
  3. Mutlaka bir gece rutininiz olsun. Her gece aynı şeyi yapın. Bebeğiniz bu rutinin sonunda uyku olduğunu anlayacaktır. Mesela banyo yaptırın, masaj, sonra sakin şarkılarla giydirme. Emzirme veya sütünü verme. Ben mesela hep aynı şarkıyı söyledim her gece son sütünü verirken. Aynı tip pijamayı ve tulumu giydirdim. Şimdi uyku zamanı, bu sütü içeçeğiz ve uyuyacağız dedim. Rutini bozmayın. Bebeğinizin ilk yılı çok önemli. Siz ona uyacaksınız. Bebeğinizin rutinini bozmayacaksınız.
  1. Bebeğiniz gece uyanabilir hemen fırlamayın. Gece ağlayan bebeğe koşarak değil adım adım gidin derler. Belki de susacak. Bazı anneler vardır bebek yatakta dönse hemen atlarlar “Ne oldu yavrum?” diye. Siz uyurken dönmüyor musunuz? Bazen uyanmıyor musunuz? Birisi hemen gelip tepenize dikilse, “Ne oldu?” dese uykunuz kaçmaz mıydı? Ağlamadıkça bakmayın gece bebeğe. Hatta azıcık mızırdanırsa da bakmayın. Çok ağlarsa yanına gidin ışığı açmadan konuşmadan poposunu pışpışlayın. Hemen sütü vermeyin. Hemen alıp emzirmeyin.
  1. Alper 2,5 aylıkken gece uyanmadan hemen önce parmağını ve elini emdiğini farkettim. Sanırım parmağını emdiğinde karnı acıkıyordu. Emmesin diye eline çorap taktım. Çorabın eldivenlerden daha zor çıktığını farkettim. Çorabı taktığım gece zaten 11-12 saat uyanmadan uyumaya başladı. Hem de yüzünü çizmesini önler.
  1. Çocuklarımı her zaman ben yatırdım. Bence çocukları hep aynı kişi yatırırsa bir düzen oluyor ve bu uykuya olumlu yansıyor. Anlıyorum çalışan anneler için yardımcısız olmuyor ama yardımcınız da olsa bebeklerinizi hep siz banyo yaptırın ve siz yatırın derim. Bunlar özel zamanlar ve yardımcıya bırakılmamalılar. 3 kuzumu arka arkaya yıkayıp, kitaplarını okuyup, üçünü de tek tek ben yatırdım yıllarca ve gerçekten bu her gece 1,5- 2 saat sürdü.
  1. Ben pille çalışan salıncaklardan çok yararlandım. Kendi kendilerine yavaş yavaş sallıyorlardı kuzuları. Bazen koliğin en zor olduğu gecelerde orada uyuturdum ve uyuyunca alıp yataklarına yatırırdım. Bazıları böyle alışırlarsa sonra bunsuz uyumazlar dediler ama bende öyle olmadı.
  1. Tabii ki bu dediklerim çok büyük çocuklarda işe yaramayabilir çünkü 3-4 aylıktan başlamak lazım ama yine de deneyin. Lütfen uyanıyor diye çocuklarınızı yataklarınıza almayın.
  1. En önemlisi lütfen bebeklerinizi ayakta sallayarak uyutmaya alıştırmayın ve büyüklerinizin de alıştırmasına izin vermeyin. Çocuklar bilinçli bir şekilde uyku saatleri geldiği için uyumalılar, bilinçsiz kalana kadar sallandıkları için değil.
  1. U ykuya geçmeden önce çocukları ağlatmanın iyi bir fikir olduğunu sanmıyorum. Ben uyumadan önceki saatlerini huzurlu geçirmelerini sağlamaya çalışıyorum. Bu rutinleri yaptığım için doğal olarak gece boyunca uykuya geçtiler ve kalkmadılar. Tesadüf diyebilirsiniz ama üç çocukta da mı? Sanmıyorum. Tabii ki her çocuk farklıdır ve siz ne yaparsanız yapın yıllarca gece kalkacak çocuklar vardır ama siz yine de doğru davranışları yapın. Kararlı olmanız çok önemli. Hepinize kolay gelsin.

2 Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir