Hassas Anne – Ece Kumkale

6 Ocak 2015

ANNELİKTE YENİ BİR SAYFA

Yeni bir yılda her ay bu sayfada sizlerle buluşmaktan çok keyif alacağım. Burada sizlere üç çocuğumla olan tecrübelerimden ve çocuklarımı büyütürken yararlandığım araştırmalardan bahsedeceğim. Parents dergisinde yazmak benim hayalimdi gerçek oldu. Yeni yılda sizin de hayallerinizin gerçekleşmesini diliyorum.

Biz anneler sürekli bir pişmanlık, yetersizlik ve suçluluk duygusu ile yaşıyoruz. Ona yeterince anne sütü veremedim, onu sağlıklı besleyemiyorum, onunla yeterince zaman geçiremedim, hatta onu normal doğumla bile doğuramadım, keşke ona dün bağırmasaydım, neden onu tersledim, çalışmam gerekiyordu gösterisine gidemedim. Acaba çocuğuma yetemiyor muyum? Benim yüzümden çocuğum yaşıtlarından geri mi kalıyor? Kafamızda bu düşünceler ve sorularla çocuğumuzu büyütmeye çalışıyoruz. Çocuğu 5 yaşına gelmiş ama bir anne hala ona yeterince anne sütü veremediği için ne kadar üzgün olduğundan bahsediyor. Hem de o kadar içten anlatıyor ki, sanki 4 yıl öncesine gidiyor ve hala o anda yaşıyor. Başka bir anne, evini zor geçindiriyor ama çocuğunu sadece organik gıdalarla besleyen arkadaşının yanında kendini kötü hissediyor. Tabii ki bunun nedeni, her zaman çocuğumuz için en iyisini yapmayı istememiz. Bundan daha doğal birşey yok. Keşke herşey her zaman elimizde olsa ama değil. Elinizden gelenin en iyisini yapmanız yeterli. Lütfen bunu bilin ve kabul edin. Herkesin imkanları, hayatı ve koşulları farklı. Kalbinizde taşıdığınız bu ağır yükler ve aklınızın bir köşesindeki acabalar sizin bugün tam anlamıyla mutlu ve anın tadını çıkaran bir anne olmanızı engelliyor. Çocuğunuz da sizin düşüncelerinizden ve ruh halinizden etkileniyor.

Hayatta olduğu gibi her gün annelikte de yeni bir sayfa açılıyor. Tertemiz bir sayfa. Bu sayfada eski pişmanlıklarınız, hatalarınız ve sorunlarınız yok. Her yeni gün yeni bir başlangıç… Her gün kendinizi annelikte geliştirebilir ve daha mutlu bir anne olmak için bir adım atabilirsiniz. Mesela, çocuğunuzu daha sağlıklı besleyebilir, onunla daha çok zaman geçirebilir veya ona daha az bağırabilirsiniz. Ama bunu yapabilmek için geriye bakmamanız gerekiyor, çünkü geriye bakarsanız tökezlersiniz. Hep ileriye bakın ki ileri gidin ve o anın tadını çıkarın. 2015 yılında sizin de annelik defterinizde tertemiz bir sayfa açmanız ve tüm olumsuz duygularınızı geçip giden yılda bırakmanız dileğiyle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir