Hassas Anne – Ece Kumkale

1 Nisan 2015

2 YAŞ SENDROMU

Çocuğunuzun ilk 1 yılı biraz zorlu geçebilir. Tam cocuğunuzla yaşamanın tadını çıkarmaya başladığınızda 2 yaş civarında birden değişmeye başlar. Mutlu mutlu sizinle gezen çocuğunuzun gözünüzün önünde büyümüş de küçülmüş bir ergene dönüştüğünü görmek sizi üzebilir. Bu dönemde onları mutlu etmek zordur. Hiç beklenmedik bir anda kıyameti koparabilirler. En önemlisi, bunun kolik gibi geçici bir dönem olduğunu bilmeniz ve çok fazla sorun etmemeniz. Biliyorum bunu yapmak çok zor. En zorlandığım zamanlar Alper’in istediği bir şey olmadığında AVM’lerde kendini yere atıp tepinmeye başladığı zamanlardı. Hassas bir anne olarak tertemiz baktığım oğlumun pis yerlerde süründüğüne mi, beceriksiz bir anne gibi mi göründüğüme mi, yoksa bu tepinmeler yüzünden hiçbir işimi yetiştiremediğime mi yanayım? Çocuklar 2 yaşında tam anlamıyla kendilerini ifade edemedikleri ve kendi hayatlarını kontrol edemediklerini hissettikleri için bunları yaşayabiliyorlar. Onlara kendilerini ifade etme fırsatı vermek, bazı seçimleri yapmalarını sağlamak bu dönemde işinize yarayabilir. Çocuğunuzun 2 yaş sendromuyla nasıl başa çıkabilirsiniz?

  • Öncelikle fiziksel cezalar kesinlikle vermeyin. Bunun bir işe yaramayacağından emin olabilirsiniz.
  • Bu dönemde çocuğunuzun davranışlarında mantık aramayı da bırakmanızı tavsiye ederim. Şu anda çocuğunuz duygu ve dürtüleriyle hareket ediyor, mantığıyla değil. Sakin olun ve her bir öfke nöbetinin nasıl patlak verdiğini anlamaya çalışın. Bu bir sonrakini önlemenize de yardımcı olabilir.
  • Çocuğunuza hayatındaki basit şeyleri seçme şansı verin. Dışarı çıkarken 2-3 tane kıyafet hazırlayın ve onun seçmesine izin verin. Çocuğunuzun kendi hayatında kontrol edebileceği şeyler olduğunu görmesi bile kendisini iyi hissetmesine yardımcı olur.
  • Çocuğunuzun aç ve uykusuz kalmamasına cok dikkat edin. Özellikle 2 yaş sendromu zamanında aç ve uykusuz olduklarında davranışları çok değişiyor
  • Televizyon özellikle 2-3 yaş civarındaki çocukları kötü etkileyebiliyor. Bu dönemde, bir çizgi film bağlamında bile olsa agresif modeller görmelerini engellemekte yarar var.
  • Çocukların aşırı tepkilerini ve öfke nöbetlerini biraz görmezden gelin. Bazen sadece ilgi çekmek için yapıyorlar ve sizi deniyorlar.
  • Çocuklarla ilgili her sorunda olduğu gibi bunda da kararlı olmanız ve geri adım atmamanız anahtar nokta. Çocuğunuza “Oyuncakçıda olay çıkartırsan, hemen eve gideceğiz” demişken, olay çıkarttığında ona istediği oyuncağı alıp gezmeye devam etmeyin.
  • Bitirirken, bu dönemin geçici olduğunu hiç unutmayın. Genellikle 2-3 ay içinde sakin ve mutlu çocuğunuz geri gelecek ve bu öfke nöbetleri bitecek.

Böyle dönemler farklı yaşlarda da olacak, önemli olan sizin doğru davranışları kararlı ve sakin bir şekilde uygulamanız. Kolay gelsin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir