Hassas Anne – Ece Kumkale

4 Mart 2015

Duyusal oyun

Çocuk için oyun çok önemli. İnanın anne sütü, su, ve yemek kadar önemli. Nasıl bunlar çocuğun fiziksel gelişimi için olmazsa olmaz ise oyun da çocuğun duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimi için öyle. Çocuk, oyun sırasında hem eğleniyor, hem iletişim kuruyor hem de gelişiyor. Ama burada önemli bir ayrıntı var. Eğer oyunu bir derse çevirirseniz o zaman çocuk hem oyundan hem de öğrenmeden uzaklaşır.

Oyunda çocuk lider olmalıdır. Büyükler oyunu yönlendirdiği zaman oyun derse dönüşüyor, bir faydası ve çekiciliği kalmıyor. Geçtiğimiz günlerde Amerika’daki Floortime Merkezi’nin kurucusu Jake Greenspan’den aldığım Floortime eğitiminde bunun üzerinde çok duruldu. Floortime, çocuğu bir birey olarak kabul edip, çocuğun gelişimine göre onunla içten ve isteyerek oyun oynamak ve iletişim kurmak demek. Terapistler bunu genellikle otizmli çocuklarda uyguluyorlar ve çok başarılı sonuçlar elde ediyorlar. Uyguladıkları aslında tüm çocuklar için faydalı. Yaptıkları, çocuğu birey olarak farklılıklarıyla kabul etmek, gelişimini takip etmek, onunla isteyerek ve içten oyun oynayarak iletişim kurmak. Bu eğitimi dinlerken pek çok anne babanın oyun oynamanın ne demek olduğunu unuttuğunu ve çocuklarıyla gerçekten oyun oynamadığını düşündüm. Anneler ve babalar genellikle çocuklarına hızlı bir şekilde birçok yeni kelimeyi ve kavramı öğretme derdindeler. Lütfen siz de çocuklarınızla çocuk olun ve öğretmek için değil sadece oyun oynamak için oynayın. Çocuklar duyusal oyunlar oynarken tüm duyu organlarıyla öğreniyorlar. Bir bebek, doğumdan itibaren dünyayı dokunarak, koklayarak, duyarak, görerek ve tadına bakarak öğreniyor. Büyüdükçe diğer çocuklarla oynadıkları duyusal oyunlarla çocuklar kendilerinin farkına varıyor, sosyalleşiyor, küçük/büyük motor becerileri gelişiyor, duygusal ve bilişsel gelişimleri olumlu etkileniyor ve daha iyi iletişim kuruyorlar.

Duyusal oyunlar oynarken renkli objeler kullanın. Mesela gıda boyasıyla pirinç, makarna, mısır boyayabilir sonra çocuğunuzun bunları değişik büyüklüklerdeki kaplara aktarmasını isteyebilirsiniz. Aralarına da minik hayvanlar objeler saklayın. Jöle, puding, traş köpüğü, oobleck gibi elleriyle ve ayaklarıyla dokunabileceği dokular yapın.

Duyusal oyunun önemine inandığım için Zekeriyaköy’de Mart ayında açılacak Hassas Anne Etkinlik ve Gelişim Merkezimde duyusal atölyeler yapacağım ve duyusal hikayeler anlatacağım. Merkezimdeki duyusal odadan (multi-sensory room) normal gelişim gösteren çocuklar ve büyükler de yararlanacaklar ve bu konuda Türkiye’de bir ilk gerçekleşecek. Tüm anneleri ve çocuklarını bizimle duyusal oyunlar oynamaya beklerim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir