Grip aşısı yaptırsak da mı kışı geçirsek yaptırmasak da mı? – Dr. Elif Çakır

29 Eylül 2017

Çünkü grip aşısı için en uygun zaman sonbaharda Eylül sonu ve Kasım başı arasıdır. 

Son günlerde biz çocuk doktorlarına en çok sorulan soruların başında çocuğuma grip aşısı yaptırmalı mıyım yaptırmamalı mıyım sorusu gelmekte. Mevsimi de geldi ya, televizyonlarda gazetelerde bloglarda kimi çıkıp mutlaka yaptırın diyor kimi zinhar yanaşmayın. Her yıl gidip koşa koşa aşı yaptıranlar olduğu gibi hiçbir şekilde kendime de çocuğuma da aşı maşı yaptırmam diyenlerin sayısı da gittikçe artmakta. Aşı üreticilerinin geçmişte domuz gribi salgını sırasındaki çuvallayışları, salgının nasıl rant savaşına dönüştüğü akla gelince ikinci gruba hak vermemek elde değil. Peki nedir bu grip aşısı mevzusu?  Çocuklarımıza aşı yaptırmalı mıyız? Grip aşısını yaptırmazsak ne olur?

Grip aşısı kimlere öneriliyor?

Amerikan Pediatri Akademisi, 6 aydan büyük tüm çocukların ama özellikle de astım, şeker, nörolojik hastalığı, bağışıklık sistemi bozukluğu olan yani ciddi grip geçirme riski olan kişilerin ve bu kişilerin yakın çevresinin aşılanmasını öneriyor. Bunun yanında sağlık personeli ve 6 aydan küçük çocukların yakın çevresi,  tüm hamile ve hamilelik planlayan, emziren kadınları da aşılanması gereken grup olarak belirtmekte. Ülkemiz Sağlık Bakanlığı’nın önerileri de benzer yönde.

Grip aşısı ne zaman yaptırılır?

Aşı Eylül – Nisan arasında uygulanabilir ama özellikle ilk kez aşı uygulanacak çocuklarda  Eylül- Ekim ayının tercih edilmesi daha doğru olur.

Neden her yıl yeniden yaptırmak zorundayım?

Çünkü

  • Grip aşısının koruyuculuğu 6 ay ila bir yıl arasında sürer.
  • Grip virüsü sık sık yapısını değiştirir ve aşılar da her yıl bu yeni yapıya göre yeniden yapılır.

 

Çocuğuma grip aşısı yaptırmalı mıyım?

Soru: E şimdi Amerikan Pediatri Akademisi, Sağlık Bakanlığı  önerdi diye gidip aşı mı olalım?

Yanıt: Eğer risk grubunda değilseniz siz bilirsiniz. Şöyle ki; her ilacın, tıbbi uygulamanın olduğu gibi aşıların da çeşitli istenmeyen etkileri  mevcut.

Grip aşısı için nedir bunlar: Aşı yapılan yerde ağrı, kızarıklık veya şişme, ateş (2 yaş altında aşılananların %10-35inde görülmekte) kas ağrıları, bulantı, uykuya eğilim, baş ağrısı titreme seste boğukluk, acıyan, kızarmış ve kaşınan gözler, nadiren de olsa  hayatı tehdit eden ciddi alerjik reaksiyonlar. Bunun yanında aşı %100 koruma sağlamamakta aşılananların bir kısmı enfeksiyonu geçirmektedir (Koruyuculuğu %70-90).

İşe diğer yönden bakacak olursak;  grip hem çok kolay yayılma özelliği nedeniyle, hem de belirli grup hastalarda var olan  sağlık sorunlarını  ağırlaştırarak ölümlere neden olduğu için ciddiye alınması gereken  bir bulaşıcı hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl dünyada 250-500 bin kişi mevsimsel grip nedeniyle ölmektedir. Amerikan Pediatri Akademisi’ni kaynak alacak olursa geçen yıl tüm Amerika Birleşik Devletleri’nde 100’den fazla çocuk influenzaya bağlı olarak hayatını kaybetti. Ayrıca iş yerlerinde ortaya çıkan grip salgınları ciddi boyutlarda ekonomik kayıplara neden olur.

Yani özetle söylemek istediğim eğer siz ve çocuğunuz risk grubunda değilse aşının ve aşılanmamanın yarar ve olası zararlarını tartın, mutlaka doktorunuza danışın, düşünün kendi kararınızı çocuğunuzu takip eden doktorunuzla birlikte verin. Ben her yıl hem sağlık çalışanı olduğum hem de astım gibi kronik bir hastalığa sahip olduğum için grip aşısı oluyorum. Aynı şekilde Çağın’ın da astımı olduğu için grip aşısı uyguluyorum.

Sağlıklı, gripsiz günler dileği ile…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir