Gizli bir yer arıyorum!

1 Mart 2018

Aidiyet, güven ihtiyacı biraz hayal gücü ve lider sensin! Bir çoğumuz çocukluğumuzda koltuk minderlerinden ev yapmış, ya da yatağa çarşaf, yorgan serilirken, hooop altına girmeye çalışmışızdır… Ah o yatakları yapanlar kızmış, ev dağıldı diye söylenmiş çoğu zaman paparayı yemişizdir… eğlenmenin tadı örtmüştür üstünü 😉

İşte aslında bunların hepsi o huzur bulduğumuz ekmek elden su gölden misali rahat ettiğimiz sıcacık anne karnındaki dönemimize ait bir “güven” hissinden kaynaklanmakta. Hatta duvarları var tavanı var, altına da minder koyduk mu, oooh, yumuşacık bir alan! Ana rahmindeki gibi kuşatılmış, sınırlanmış alan, hafif loş bir ortam ve kurallar ona ait… Huzurunu kaçıran tek şey belki de sizin ona “oyunun bitince tekrar ev eski haline gelecek” demeniz belki de…  Gerek minderlerle yapılmış bir ev, gerek hazır alınmış bir çadır bu “güvenli alan “hissini oluşturmakta. Onu rahatlatıp kaygılarını azaltmakta. Hal böyle iken onun huzurunu kaçıran olaylardan belki de kaçış mekanı olarak kullanılmakta… O henüz keşfetmemişse bile biz bir kere bu çadır kurma, ev yapma oyununu deneyip gösterelim, bakalım ilgisini çekecek mi? Eğer yanınızda olmayı seven bir yapısı varsa ayrı bir odadaki çadıra ilgi göstermeyecektir. O zaman da hangi odadaysanız o odada bir çadır kurmayı deneyin.

Her yaşın “ev” den anlayışı farklı. Evet, her yaş grubu bu evlerde farklı şekilde oynar. 3 yaştan önce; sevdiği bir oyuncağını arabanın anahtarlarını veya cep telefonunuzu burada bulabilirsiniz.  Çünkü burası onun “huzur” mekanıdır. Gerçek hayatta haz aldığı hoşuna gittiği “ben bununla bir şey yaparım” dediği nesneleri burada bulabilirsiniz.

3 yaştan sonra sizin oyun evine girmenizden hoşlanmayabilir çünkü burası onun “gizli“ mekanıdır. Hayal gücü burada şekillenir. Dinozorları savaştırır(!), bebeklerini emzirir(!) ya da sizi inceler gözle baktığınız tüm oyunlarını burada özgürce ifşa edebilir. Ee, yine de kontrolü çaktırmadan ele alın tabii…

Onun oyun evine girerken izin alın
Bu önemli bir kuraldır, ona ait olan bir alan onun hayallerinin yaşadığı bir mekanda yanlışlıkla onun hayali arkadaşının üzerine oturabilirsiniz çünkü… (bir de artık orası özel mülk, e biraz saygı tabii;)

Oyun evi ya da çadırda yapabileceğiniz etkinlikler: 

El feneri ile kitap okuyun
Kitap okuma saatini biraz gizemli tutalım, odanın ışığını kapatıp bu heyecana katılalım. Sadece fenerin aydınlattığı bir kitaba odaklanmak, heyecan verici ve olağandışı bir etkinlik olacağından, çocuğunuzun çocukluk hatıralarına kalıcı bir iz bırakmış olursunuz;)

Atıştırma saati 
Bugün meyveni çadırda yemeğe ne dersin?  Meyve ve kurabiye süt saatini bu “özel mülkiyette” yapabilirsiniz. Her zaman mutfak masasında yiyen çocuğunuz için televizyondan uzak bir yemek mekanı arayanlar için güzel bir öneri olacaktır. Bu çadırda da çocuk yemeğe odaklanacak, dikkati dağılmayacaktır!

Ah o minik oyuncaklar
Misafir gelecek ve siz ne kadar özgürlükten yana bir anne olsanız da o gün evin dağılmasını istemiyorsanız ya da sadece o gün değişik bir alanda oynamasını istiyorsanız bu etkinlik için oyun evinde oynamasını önerebilirsiniz. Takmalı, çıkarmalı, geçmeli oyuncaklar, bloklar bu sınırın içinde oynanabilir. Yani, küçük parçalı oyuncakların etrafa dağılmaması için bu “sınırlandırılmış alanı” kullanabilirsiniz. Merak etmeyin her halükarda o, keyifle oynayacaktır.

Sevgili ebeveynler, evde kuralları koyan sizdiniz; bırakın onun oyun evi, bu evde kurallar ondan gelsin;)

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir