Eyvah çocuğum yemek seçiyor!- Yasemin Üstay Tekin

10 Ekim 2016

yasemin_ustay_tekinModern çağın yeri sorunsallarından biri: yemek seçen çocuklar. Peki, sizin çocuğunuz gerçekten de iştahsız mı yoksa sadece damak zevkine göre seçim hakkını mı kullanıyor? Eğer gerçekten iştahsız bir yiyici ile karşı karşıya iseniz, bu konuda anne-babalar olarak ne yapabilirsiniz? Ya da özetle, çocuğunuza köfte-pilavdan başka bir şeyi nasıl yedirebilirsiniz?
Öncelikle bir konuyu netleştirelim:
➜ “Yemek Seçen Çocuk” diye kime denir?
Yemeği yemektense onu keşfetmekle daha meşgul olan,
Yemeklerinden şikâyet eden ve onlara burun kıvıran,
Yeni yiyecekler denemek istemeyen,
Değişik formdaki ya da renkteki yiyecekleri reddeden,
Uzun bir süre sadece belirli bir iki yiyeceği (köfte-pilav gibi) yemek isteyen,
Oyun oynamayı yemek yemeğe tercih eden, yemeklerini saklayan, atan ya da masanın altından kedisine yediren,
ya da sebze, meyve, protein gibi bir yiyecek grubundan kaçan ve buraya kadar saydıklarıma benzer davranışlar sergileyen çocuklara “yemek seçen çocuk” denebilir.
Böyle çocuklar, halk arasında, seçici, iştahsız, hatta “zor çocuk” olarak da adlandırılır. Bir kısmı büyüdüklerinde de böyle olmayı sürdürürken, kimisi zaman içinde yeni zevkler edinerek, değişik mutfaklarla tanışarak, farklı arkadaş ve aileleri örnek alarak, hayattaki deneyimleri ve algıları ışığında, farklı lezzet arayışları geliştirebilirler. Hatta bir takım U dönüşleri bile yapabilirler.
➜ Peki ya seçicilik geçer mi?
Yemek konusunda “seçici” olmanın ilk yaşları genelde okul öncesi dönemdir. İlkokul çağıyla birlikte, seçicilik yavaş yavaş azalmaya başlar. Ancak, yemek istemediği halde, yemeğe zorlanan çocuklarda, yukarıda da belirtildiği gibi, söz konusu seçiciliğin yıllara yayıldığını görebiliriz. Çocuğu istemediği şeyleri yemeğe zorlamak, ileriye dönük olumsuz davranışları tetikleyebilir ki, böylesine istenmeyen bir sonuca asla mahkûm değiliz.
Şunu hiçbir zaman unutmamalı ki; Çocuğun sevmeme ve reddetme hakkındaki doğallığı ne kadar çabuk görür ve kabul edersek, sonuçsuz mücadelelere, uykusuz gecelere, kısır döngü dertleşmelere, kendini “kaygılarla” tekrarlayan aile, eş, dost sohbetlerine de o kadar hızla son verir, çocuğumuzla iletişim kanalları açık, keyifli ve keşifli sofralara oturmaya başlarız.
➜ Ben ne yapabilirim?
O halde, izlenmesi gereken yol, çocuktaki yemek seçiciliğini sorun haline getirmeyip, bu dönemin geçici olduğunu hep hatırlayarak, çocuğa değişik ve sağlıklı yemekler sunmaya sabırla devam etmektir. Bir anlamda seçenekleri arttırmak ya da yeni seçenekler yaratmaktır. Çocuğa herhangi bir baskı ya da zorlamada bulunmadan, kendi belirlediği miktarlarda yemesine izin vermektir. (Elbette tıbbi takiplerinizi, sağlık kontrollerinizi hiçbir zaman ihmal etmeden.) Yemek seçen çocuklar için aslında bir çok yaratıcı tarif mevcut, aşağıda size bir örnek sunuyorum. Benzer tarifleri Her Çocuk Ispanak Sevmez kitabında ve her ay Parents Dergisi’ndeki köşemde bulabilirsiniz.
➜ Dipnot: Ne zaman doktora başvurmalıyım?
Eğer çocuğunuz zaman içerisinde büyüme göstermek yerine, kilo veriyor, sürekli kusuyor, mide ağrılarından şikâyet ediyor, bazı yemeklere alerjik reaksiyonlar gösteriyorsa ya da siz onun sağlığında bir terslik olduğunu fark ediyorsanız hiç gecikmeden, doktorunuza başvurmanız doğru olur.

 

➜ Seçici çocuklar için yaratıcı bir tarif: Kolay çırpılmış yumurta (Karnabaharlı)
Yumurta yemeği ve omleti seven bir çocuğunuz varsa, mutlaka içerisine değişik sebzeler katarak, çeşitli şekillerde sunmayı denemişsinizdir. Ancak sade bir omletin kokusuna, dokusuna ve görünüşüne zarar vermeden bunu yapmak isterseniz, içerisine bir parça karnabahar katabilirsiniz. Böylece çocuğunuz farkında bile olmadan, haftada 2-3 kere yemesi yararlı ve bolca C vitamini ve antioksidan içeren karnabaharı tüketmiş olur!

yumurtali_yasemin
MALZEMELER
2 adet yumurta
4 adet yumurtanın sadece beyazı
¼ su bardağı krema
½ su bardağı önceden haşlanmış ve püre yapılmış karnabahar
Arzuya göre 2 yemek kaşığı kaşar rendesi
Tuz-karabiber
HAZIRLANIŞI
Tüm malzemeyi bir kapta iyice çırpın.
Karışımı yapışmaz bir tavaya alın ve bolca karıştırarak pişirin.
Fazla kurutmamaya özen gösterin. 2-3 dakikada pişecektir.

 

Yasemin Üstay Tekin
Her Çocuk Ispanak Sevmez
kitabının yazarı
www.hercocukispanaksevmez.com

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir