Emzirme hikayemiz – Zeynep Gözübüyük

29 Eylül 2017

Emzirme Haftası vesilesiyle ben de ilk emzirme zamanlarımı hatırladım. Okuyan hamilelere ve yeni annelere faydası olacağını düşünerek bu ay ilk emzirme sürecimizi yazmak istedim.
Doğumdan sonra hemen sütümün geleceğine inandım hep, aksini hiç düşünmedim. En önemlisi bu bence, inanmak ve bedenine güvenmek.

Ayşe doğar doğmaz göğsüme koymama ve memeye yaklaştırmama rağmen hiç emmek istemedi. Tok doğmuş yavru! Birkaç saat sonra tekrar denedik hemşireyle. Bu kez aldı, birkaç kez çekti. Duygulandım çok. Anne olmadan önce annelere emzirme konusunda gönüllü destek olmaya çalışırken bu hissi çok merak ediyor, hasretle bekliyordum. Nihayet yaşadım ve şükrettim…

Ama doğumdan sonra aklım uçtu desem yeridir. Emzirmeyle ilgili bildiğim her şeyi unuttum. Şükür ki yanımda sevgili Esra Ertuğrul vardı. Hatırlattı herşeyi. “Ben de böyle olmuştum, aklım gitmişti” dedi. Bol bol güldük. İlk emzirmede moral çok önemli. Gülmek de sütü artırıyor, doğumdan sonra hep sizi güldürecek insanlar olsun etrafınızda. Moral versinler. Doğumdan önce söyleyin, endişeli gözlerle “emiyor mu? Süt geldi mi? “Çocuk aç” demesinler. Yeni anneye yapabilecek en büyük kötülük kendisinden emin olmamasına, güvenini kaybetmesine neden olan bu sorular ve endişeyle bakan ve sorgulayan gözler.
Doğumdan sonra hastanede yaklaşık 24 saat kaldık. Ayşe az az emdi. Eve döndüğümüzde ilk yaptığım şey güzel bir duş alıp pompayı salonun baş köşesine yerleştirmekti.
Ayşe’yi birkaç emzirmede gözlemledim. Memeyi alamıyor, yeterli derecede ememiyordu. Sarılığının geçmesi için ilk hafta en az 3 saatte bir 30-40 cc süt alması gerekiyordu. Ben bu kadar ememediğine emindim. 5 hafta erken doğduğu ve sarılık nedeniyle hep halsiz ve uykulu olduğu için ememiyordu. Ağzı da göğüs ucuma göre çok küçüktü. Ememediği için göğüs ucum da çıkamamış, dümdüz kalmıştı. Sağıp biberonla vermeye karar verdim.
3 saatte bir düzenli olarak sağdım. Hem Ayşe düzgün besleniyor hem de ben sağarak sütümü artırıyordum. Göğüs uçlarıma krem sürerek sağdım hep, acımadı hiç. Bebeğin ilk zamanlarda düzgün kavrayamamasından ve meme ucunun hassasiyetinden dolayı olan yaralar da olmadı. Doğumdan önceki 4 hafta yapmayı planlayıp yapamadığım E vitamini kapsülü sürme işini de doğumdan sonraki ilk 4 hafta yaptım. Her akşam banyo sonrası 1 kapsülü 2 meme ucuna bölerek sürdüm. Hassas göğüs derisini çok kuvvetlendirdi. Siz doğumdan önce -doktorunuza da sorarak- yapın.


Pompa olarak Avent Natural kullandım. Çok memnun kaldım. Çekim gücü çok iyiydi. Ayrıca sağarken öne eğilmeye yani kambur durmaya gerek yoktu. Sırtım ağrımadan sağabiliyordum.
İlk 10 gün böyle geçti. Sarılığımız bitene kadar. Her gün 3-4 kez memeye koyup koklattım, emzirmeyi denedim, emmese de kokusunu alsın dedim. Her biberon verişimde Ayşe’yle ”benim güzel kızım, çenen güçlensin güzel güzel emersin” diye konuştum hep. 10.günden sonra sarılığımız iyice düşüşe geçince yavaş yavaş meme denemelerini artırdım. Emmesi çok kuvvetsiz olduğu için göğsümün ucu çıkamıyordu, dolayısıyla Ayşe de kavrayamıyordu. Philips Avent’in Niplette isimli göğüs ucu çıkartıcı ürününü denedim. İçe dönük göğüs uçları için yapılmış bende öyle bir durum yoktu ama belki daha çıkık olursa minik ağzıyla daha rahat kavrar dedim. Ve işe yaradı. Bir gece boyunca göğsümde tutuyordum. Sabaha iyice çıkmış oluyordu. Fakat Ayşe yine de çok kısa süre çekebildiği için yine düzleşiyordu. Birkaç gün böyle devam ettik, birkaç dakika meme sonra biberon. Ayşe de yavaş yavaş toparlanıyordu. Bir gün yine biberon verirken Avent’in silikon göğüs uçlarını hatırladım. Lohusa kafası işte, ancak aklıma geldi. Doğum çantası hazırlayabilseydim içine mutlaka atacaktım halbuki. Ama aniden olduğu için eve gelince de kafamı uzun süre toparlayamadım. Neyse, silikon uçları bir deneyeyim dedim. Ayşe daha uzun memede kaldı. Ama çabuk yoruldu, yine biberonla takviye yaptım. 20.gün artık sadece silikon uçlarla emiyordu. Her gün inandım, her gün dua ettim, Ayşe’yle konuştum ve sonunda silikon uçla da olsa emzirmeye başladım. Eğer emmeseydi de dünyanın sonu değildi. Ama hem emzirmek bebekle çok güzel bir bütünlük, hem de sağıp biberonla vermek çok daha meşakkatli. Silikon ucu da yaklaşık 10 gün kullandık ve sonra tamamen başbaşa kaldık. Emzirmek gerçekten çok güzelmiş, insan emzirememe durumunu yaşayınca değerini daha da biliyor, şükrediyormuş.

Siz de ilk günlerde bunları yaşarsanız inancınızı kaybetmeden her gün deneyin, bebeğiniz emmese de memede tutun, konuşun, farklı emzirme pozisyonları, benim gibi yardımcı emzirme aksesuarları deneyin. Yine de olmazsa üzülmeyin, sütünüz mutsuzluktan etkilenmesin. Bol bol sağıp bebeğinizi gözlerinin içine baka baka, aynı emziriyormuş gibi besleyin.
Tüm annelere bol sütler, keyifli emzirmeler…
Ve ne olur emzireyen anneler de kendilerini eksik hissetmesinler, bebekleriyle sağlıklı geçen her günlerinin tadını çıkartsınlar.

 

Zeynep Gözübüyük

Hamile/Anne&Bebek/Çocuk Yogası Eğitmeni

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir