Ebru Karaduman

4 Mart 2015

Herkes “PİLATES’” diyor ama dikkat…

Pilates, bedenin dengeli tutulmasına yardımcı olan ve omurgayı desteklemekte önemli işlevi olan temel kaslar üzerine yoğunlaşılan bir egzersiz programıdır. Nefes egzersizi teknikleri de yer almaktadır. Pilates’de her bir egzersizin çok kez tekrarı yerine daha az sayıda, tam, kontrol ve belirli bir biçim içinde uygulanması tercih edilir. Sonuç; artan esneklik, güç, beden farkındalığı, enerji ve gelişmiş zihinsel konsantrasyondur.
Pilates uygulayıcıları eğitimlerinde, güç ve esneklik inşa edebilmek için kendi vücut ağırlıklarını kullanmaktadır. Bunu yüksek düzeyde kardiovasküler egzersiz üzerine yoğunlaşmadan gerçekleştirmeyi hedeflerler. Pilates’in 6 prensibi bulunmaktadır ve bu egzersizde önemli rol oynamaktadır.

Bunlar;
– Konsantrasyon: Pilates yaparken hareketlere yoğunlaşmak, bedenin uyum içinde nasıl çalıştığına ve hangi kasların kullanılıp, hangilerinin kullanılmadığına dikkat etmek gerekir.
– Kontrol: Pilates metodunda kontrol çok önemlidir. Kontrol için bedenin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması, olası sakatlıkların önlenmesi gerekir.
– Merkezleme: Pilates Metodu’nda, doğru hareket sanatlarında olduğu gibi merkez karın, bel ve kalça çevresidir. İç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Merkezleme, üst bedenin stabilitesini, esnemeyi ve uzamayı sağlar.
– Akıcı hareket: Hareketler acele edilmeden, her noktadan tek tek geçerek ama aynı zamanda hiç duraksamadan yapılmalıdır.
– Kesinlik: Hareketler belirsizce değil, hakkı verilerek tam yapılmalıdır. Hareket geçişleri birbirleri içinde ve birbirleri arasında koordine olmalıdır.
– Nefes: Nefes alıp verme, panik olmadan sırtın arkasına ve altına derin nefes alıp bütün nefesi tamamıyla dışarı üflemek yoluyla olmalıdır. Böylece, nefes tamamen boşaltılıp, kan temizlenmiş olur.

Pilates yapmaya karar verdiniz ve bir arayış içerisindeyseniz lütfen ilk işiniz bir cd almak ya da tv karşısına geçip pilates yapmak olmasın. Bu sonraki aşama, kendinizi geliştirdikten sonra elbette tv karşısında egzersiz yapabilirsiniz. Ama önceliğiniz mutlaka, uzman bir eğitmen ile spora başlamak olmalı. Günümüzde her üç yüz metrede bir pilates stüdyosu görmeniz mümkün. Bu nedenle yer seçimi yaparken, ince eleyip sık dokumanızı tavsiye ederim.

Herkese pilates dolu günler diliyorum…

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir