KONUK YAZAR – MERVE ÖZTÜRK

4 Aralık 2014

DİŞ FIRÇALAMA OYUNU

Bebeklerde ilk dişin gelişiyle birlikte diş temizliğine başlamanız gerekir. 6 aylık olduğumuz günden itibaren, günde en az 2 defa ağız temizliğimizi bir tülbendi ya da gazlı bezi kaynamış ılınmış su ile ıslatarak gerçekleştirmeye özen gösterdik. Bu işe başladığımız ilk zamanlar, kızımın günde iki defa ağzını açıp dişlerini temizlemeye çalışmak, karnıma ağrılar girmesine sebep oluyordu. Kesinlikle dişlerini elletmek istemediğinden, birçok defa bir iki saniye elimi ağzına sokmuş olabilmeyi yeterli görüp pes ettiğim oldu. Oyalamak için birçok yöntemi denemiş olsak da, diş temizleme işini hiç bir zaman tam anlamıyla tatmin olarak bitirdiğimi hatırlamıyorum.

20 ay kontrolümüzde, doktorumuz artık arka dişlerimizin çıktığını ve herhangi bir diş macunu sürmeden dişlerimizi yumuşak bir bebek fırçasıyla fırçalayabileceğimizi söylediğinde, beni ciddi bir telaş aldı. Ben, yumuşacık bir tülbendi bile kızımın ağzına sokamazken, diş fırçası kullanarak dişlerini temizlemeyi nasıl başaracaktım?

İlk gün fırça ağzına değdiği anda çıkardı ve o gün yine zorla tülbent kullanarak dişlerini temizlemek zorunda kaldım. İkinci gün de tam bir fiyaskoydu. Üçüncü gün de… Derken aklıma her yaptığımı nasıl keyifle taklit ettiği, evde giydiğim terlikleri minicik ayağına geçirip yürüdüğü, makyaj yaparken aynanın karşısında yanıma geçip, “Menkaj anne! Ben de yapmak istiorum” deyip, makyaj fırçasını nasıl elimden almak istediği geldi. Bu işi de bir şekilde özeneceği hale çevirmem gerekecekti.

Ertesi gün hiç dişlerini fırçalamaya çalışmadım. Normalde tuvalette, ayna karşısında gerçekleştirdiğim diş fırçalama eylemini, evin içinde dolaşarak fakat kesinlikle onunla ilgilenmeyerek gerçekleştirmeye başladım. Benden fırçayı istediğinde de, ona veremeyeceğimi söyledim.

Bir sonraki gün, gündüz aynı şeyi tekrarladım. Akşam tekrar dişlerimi fırçalamaya başladığımda, onun eline de kendi fırçasını verdim. Dikkatle incelemesine ve kendi kendine çabalamasına fırsat verdim. Belki dişlerini benim kadar verimli temizleyemeyecekti ama zorla ve didine didine bir kaç saniye anca ağzına sokabildiğim bir tülbent temizliğinden çok daha verimli olacağı kesindi. Tam iki dakika keyifle birbirimize bakarak ve gülümseyerek dişlerimizi fırçaladık. Hala özenme döneminde olduğu için bu yöntem çok işime yaradı. Daha sonraki günlerde de işe yaramaya devam etti. Ama iki yaş sendromu dönemine denk geldiği için, kimi zaman bu konuda inatlaşmalar yaşamaya devam ediyoruz. Çoğu annenin korkulu rüyası olan bu işi, bahsettiğim taktiklerle sizler de keyifli ve verimli hale getirebilirsiniz.

Merve Öztürk

info@melinasmom.com

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir