Çocukları güneşten korumanın yolları – Dr. Elif Çakır

1 Haziran 2018

Yaz bu sene biraz gecikse de güneş, yavaş yavaş yüzünü göstermeye başladı. Günler uzuyor ve güneş uzun bir süre tepede kalıyor artık. Kontrolsüz ve uzun süre güneşe maruz kalmanın kansere sebep olduğu artık herkesçe biliniyor. Özellikle de çocukluk çağında maruz kalınan ciddi güneş yanıklarının erişkin dönemde cilt kanserine yakalanma riskini  artırdığı düşünülüyor. Durum böyle olunca “ çocukları güneşten koruma” mevzusu daha bir önem kazanıyor. Çocukları güneşten korumanın yolları nelerdir? Hep beraber bakalım.

Gölgede kalın:
Güneşin en tepede olduğu 10-14 arası güneşe çıkmayın. Bu saatlerde güneş, en zararlı ışınlarını salmakta çünkü. Bu mümkün olamıyorsa bir güneş şemsiyesi, bir ağaç altında kalmaya özen gösterin.

Örtünün: 
Çocukları güneşten korumak için mümkün olduğunca uzun kollu gömlek ve uzun pantolon giydirin. Deniz kenarında iseniz ben UV ışınlarından koruyan mayo öneriyorum. Sık dokulu olanlar incelerden, kuru tişört, ıslak tişörtten daha iyi bir koruma sağlar. Seçeceğiniz uv koruma mayonun uluslararası sertifikalarının olmasına dikkat edin. Diyeceksiniz ki “çocukları güneşten koruyacağız diye sıcakta mı pişirelim?” sıcak havalarda ince, beyaz bir tişört giydirebilirsiniz.

Şapka takın:
Tüm yüzü, kulak ve boynu kapayacak şekilde bir şapka alın çocuklara ve güneşe öyle çıkarın.

Güneş gözlüğü kullanın:
Çocukları güneşten koruma yöntemlerinden bir de onları güneş gözlüğü kullanmaya teşvik etmek. Uv ışınları sonraki yıllarda katarakta yol açabilir. Bu yüzden çocuklara uygun güneş gözlüğü kullanmakta fayda var.

Örnek olun: 
Her konuda olduğu gibi bu konuda da ona örnek olmanız gerekiyor. Siz dışarı çıkarken güneş gözlüğünüzü ve şapkanızı takarsanız o da şapka kullanmaya ve gözlük takmaya daha hevesli olacaktır.

Güneş kremi uygulayın: 
Çocukları güneşten korumanın yollarından biri de güneş kremi kullanmak.

Çocukları güneşten korumak için seçeceğiniz güneş kremi hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlamalı.
Güneş kremi, güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce sürülmeli.
En az 30 SPF içermeli.
Kimyasal bazlı değil; mineral bazlı güneş kremlerini tercih etmeli.
Çocuğunuz için seçeceğiniz güneş koruyucu krem paraben içermemeli. Parabenin kanser yapıcı etkilerini ortaya koyan çalışma sayısı her geçen gün artıyor.
Dudaklar ve kulaklar güneş kremi kullanırken genelde ihmal edilen yerlerdir. Güneşe karşı diğer vücut bölgelerinden daha hassas olan kulaklara güneş kremi kullanmayı ihmal etmemek gerekir.
Eğer çocuklarınız suda vakit geçireceklerse suya dayanıklı bir güneş kremi kullanmak daha iyi olacaktır. Ancak, suyun içinde bile olsa güneş kremini 90 dakika aralıklarla tazelemek gerekmekte.
Güneşten koruyucu krem yüzme ve kurulanma sonrasında tekrar sürülmelidir.
Suyun dışında güneş kremi kullanılıyorsa 3 saate bir yenilemekte fayda var.
Altı aydan daha küçük çocuklara güneş kremi uygulanmamalı.
En önemlisi güneş koruyucular bize gereksiz bir güven vermemeli ve güneşte kalma süremizi arttırmamalıdır. Çocukları güneşten korumanın yolları arasında en etkili olanın gölgede kalmak olduğunu unutmayalım.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir