Çocuklara sebze yediren 10 yaratıcı fikir- Yasemin Üstay Tekin

3 Nisan 2016

 

Parents dergisi okuyucuları için, Her Çocuk Ispanak Sevmez adlı kitabımda sık sık kullandığım yaratıcı sebze yedirme fikirlerinin en beğenilenlerini bir liste halinde toparladım. Bunların hepsi defalarca denenmiş ve çocuklar tarafından beğenilmeyi bırakın çoğu defa bayılarak mideye indirilmiş tariflerin fikirleri olduğundan, gönül rahatlığı ile size “en iyi 10” olarak sunuyorum. Tabii ki bazısı mantığınızda belki de bir araya gelmeyen tatlardan oluşuyor olabilir (ıspanaklı dondurma mı? Ya da karnabaharlı yumurta mı? dediğinizi duyar gibiyim) Ancak ön yargılarımızı bir kenara bırakıp, bu fikirleri denerseniz, sizin de çocuğunuzun sebzeler ile daha olumlu anıları olacağına eminim.

Üstelik sebze yedirmek adına yaptığınız hiçbir şeyi çocuğunuzdan saklamanıza/gizlemenize gerek yok, hatta tam tersine, bu fikirleri bizzat mutfakta çocuğunuzla beraber uygulamanızı öneriyorum. O ıspanaklı dondurmayı beraber mutfak robotundan geçirin. Semizotlarını beraber yıkayıp meyve salatasına katın, kabakları beraber rendeleyip güzel bir çikolatalı kek yapın ki o da sebzelerin aslında ne kadar yaratıcı ve farklı şekillerde kullanabileceğine ve aslında ne kadar lezzetli olabileceğine bizzat şahit olsun. Sebzeleri sevmeyi sizinle beraber, işin mutfağından başlayarak öğrensin.

Tüm bu fikirler ile yapılmış tariflerin reçetelerini Her Çocuk Ispanak Sevmez kitabında bulabilirsiniz.

 IMG_20160118_100123

  1. Ev yapımı köftenin içine hep maydanoz ya da soğan doğramak yerine, arada bir incecik kıyılmış ıspanak, pırasa gibi sebzeler karıştırmayı deneyin. Ispanağı çiğ olarak katabilirsiniz. Pırasayı ise önceden haşlayın ve çok iyi bir şekilde süzdükten sonra ilave edin.
  2. Makarnasının domates sosunun içine kereviz, kırmızıbiber, havuç, soğan gibi ekstra sebzeler katın. Hazır satılan domates soslarından ya da sadece salça kavurup eklemekten ziyade, bol sebze ile lezzetlendirilmiş bir domates sos çok daha besleyici olacaktır.
  3. Evde pizza yapın ve üzerini bolca peynir döşemeden önce, içine ince kıyılmış brokoli ya da mantar gibi sebzeler katın. Görsel olarak sebzeleri görmek denemesine engel ise, bir yukarıda söylediğim gibi, domates sosunu bol sebzeli olarak hazırlayın.
  4. Patates püresinin içine sakız kabak püresi ya da karnabahar püresi katın. Yarım kabak ya da 4-5 dal karnabahar ile başlayın. Lezzet kesinlikle baskın olmayacaktır, aksine patatese gelen bu hoş aroma merak bile uyandıracaktır.
  5. Keklerin ya da kurabiyelerin içine balkabağı, sakız kabak, ıspanak, pancar, havuç gibi sebze püreleri katın. Bu sayede keklerinizin ve kurabiyelerinizin şeker ve yağ oranlarını da düşürebilirsiniz. En beğenilen sebze gizli kek ve kurabiyelerin ayrıntılı tarifleri için kitaba ya da web siteme bakabilirsiniz.
  6. Ev yapımı kakaolu pudingin içine avocado gibi tadı belirgin/baskın olmayan sebzeler katın. Varlığı anlaşılmayacaktır bile! Besin değeri yanınıza kar kalacaktır.
  7. Meyve salatalarına semizotu, ıspanak, salatalık, renkli tatlı biber, avocado gibi sebzeler katın. Meyveler çocukların sebze yemesine çok yardımcı olur, ikisini sık sık bir arada tükettirebilirsiniz.
  8. Sabah kahvaltısı için yaptığınız pankek, krep ya da waffle’ın içine balkabağı, havuç gibi sebzeler katın. Belki de en kolay sebze yedirme yollarından biri!
  9. Çırpılmış yumurtanın içine karnabahar püresi gibi tadını alamayacağı sebzeler katın. Azar azar başlayın, değişiklik size bile iyi gelecek, göreceksiniz. Çocuğunuz bundan sonra sade omlet yemek istemeyebilir.
  10. Ev yapımı kakaolu dondurmanın içine iyice mutfak robotundan geçirilmiş ıspanak yaprakları katın. Ya da yine püre yapılmış ıspanağı, yoğurt ve bal ile çırpıp yeşil renkli bir canavar dondurması hazırlayın. Dondurma adı altında mideye inen sebzeler sizi çok mutlu edecek.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir