Çocuklar için yaz – Tuncay Tahtacı

1 Ağustos 2018

Tüm kış sezonu birçok kural, program ve organizasyona uygun yaşadıktan sonra, okulların kapanması ile çocuklar için farklı bir dönem başlıyor. Kimi şehirde, kimi yazlık bölgelerde, kimi aile büyüklerinin yanında yazlıkta, kimi yaz okulunda, kimi hepsi kimi de hiçbiri olmak suretiyle, yaşasın yaz!

Su tüketimi
Çocuklarda yaşa, cinsiyete, aktivite oranına, ısı ve rutubete göre değişen su ihtiyacını özetlemek gerekirse; 4-8 yaş arası çocuklarda 7-8 bardak, 9-13 yaş arası çocuklarda 9-10 bardak, 14-18 yaş arası çocuklarda ise 10-14 bardak su tüketilmelidir. (Kaynak: Institute of Medicine of the National Academies)

Ekran süresi
Çocuk veya yetişkin, her birimizin nasıl daha fazla ekran kullanabileceğine sürekli kafa yoran markalara inat, hem birey hem ebeveyn olarak bir çok kaynağın ortak fikri günde 1 saati aşmamak. Yaz aylarında uzun günler, güneşin sakıncalı saatleri derken, ekran saatine önceden karar vermeli ve bu konuda tutarlı olmalı. Ekransız alanlar belirlenmesi de yine konu ile alakalı reçetelerden. Yemek yerken ekran kullanımı, obezite ile ilişkilendirildiği ve farkındalığı engellediği için yemek saatlerini ekransız kılmak başlıca önerilerimden.

Güneşe maruz kalınan saatler
12:00-14:00 arası çocuklarımızı güneşten sakınmalıyız. 11:00-15:00 olarak da esnetebiliriz.

Spor Alışkanlığı
Yaz aylarında gerek sıcak gerekse klüplerin kapanması sebebiyle sporun çocuklarımızın hayatlarından çıkması muhtemel. Oysaki konsantrasyondan, kan dolaşımına, yaz aylarında da aktif bir yaşama ihtiyacımız var. Burada hem ailecek yapılacak sabah erken akşam geç yürüyüşler, uzun yüzmeler fark yaratacaktır. Hem de yaz okullarına başvurulabilir. Kısaca bir yaz okulu seçerken sormanızı tavsiye edebileceğim soruları da listelemek isterim. Bünyelerinde çalışan kişilerin öğretmen olup olmadığı en mühim soru. Öğrencilere, öğretmen olmayan, pedagojik bir lisan konuşmayan kimselerin olduğu bir kurum ile, öğretmenlerden oluşan bir kurum arasında muhakkak ki farklar vardır. Açık havada geçirilen süre sorulmalıdır. Mevsimden bağımsız olarak çocuklar ve yetişkinler kapalı alanda bir tam günü geçirmemelidir. Gün içerisinde yemek, ara öğün servisi nasıl bir dengeyle yapılmaktadır. Serbest zaman, özgürce yaratıcı olacakları oyun zamanlarının olup olmaması sorulabilir.

Beslenme
Öğünlerin içeriği dengeli olmalı, protein, lif, sebze alımı her öğünde makul miktarda bulunmalıdır. Sebze suları, doğal dondurmalar da oyunlarla ve ebeveynler tükettikçe özendirici oluyor.

Dinlenme
Gece yarısı etrafta koşturan çocuklar yazlıkların, otellerin, tatil bölgelerinin vazgeçilmezlerinden olsa da, mümkün olduğunca erken yatmalarında, eğer hep geç yatıyorlarsa, gün içerisinde mutlaka dinlenmelerinde fayda var.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir