Candan Cana iletişim- Psk. Nesteren Gazioğlu

2 Şubat 2016

Çocukluğumda Şubat ayının en önemli özelliği “kısa ay” olmasıydı. Hatta bu ayda doğanların kısa olacağına dair şehir efsanelerine inanır, Şubat ayında doğdum diyenlerin boylarına çaktırmadan alıcı gözüyle bakıverirdim. Sanırım araştırmacı yönüm otuz yıl önce de kendini bu şekilde gösteriyordu.

Yıllar ilerledikçe iletişim teknolojileri, globalleşme ve ekonomik dengelerin de etkisi ile Şubat ayının rengi değişti. Kırmızı bir kalp oldu. 14 Şubat Sevgililer Günü yeni yıl alışverişi sonrası oluşan durgunluğu canlandırmak için de güzel bir fırsat olarak sunulmaya hatta pazarlanmaya başladı. Sevgi hediyenin maddi değerine, gidilen mekanın kalitesine ya da yapılan sürprizin orijinalliğine göre ölçülmeye başlandı. Teknolojinin katkısı ile sosyal medya bir övünme ve güç gösterisi platformuna dönüştü. Yeterince sevildiğini göstermek için birbiri ile yarışan çiftler mutlu anlarını paylaşma yarışına girdiler. Bu mutluluğu izleyenler de gördüklerini talep etti. Kırgınlıklar, beklentiler seslendi:  “Bak! Ayşe’nin kocası ona geçirdikleri her ay için bir gül almış!”

102017256

Çocuk gelişimi için sevgi gıda kadar önemli

Kırgınlıklar bir bardak suyun içerisinde düşen suluboya damlası gibidir. Anında yayılıverir. Çift ilişkisindeki kırgınlıklar, bitmemiş meseleler ve çatışmalar da aynen boyanın yayılması gibi tüm aileye yayılır. Her ne kadar gizli gizli konuştuğunuzu düşünseniz de çocuğunuz hisseder. İşin iyi yanı ise, sizin mutluluğunuzu da hisseder ve mutluluktan onlar da beslenir. Sevgi, çocuk gelişimi için gıda ve bakım kadar önemlidir. Şubat ayını hediyeleşme ayı olmaktan çıkartıp önce çift ilişkinize sonra da tüm aile içi ilişkinize odaklanacağınız bir aya dönüştürebilirsiniz.

Kaliteli zaman nedir?

Bu dönüşümde destek olacak önemli kilit taşlarından birisi de sık bahsedilen bir kavramdır: “kaliteli zaman geçirmek”. Çok sık kullanılır, peki gerçekten kaliteli zaman geçirmek nedir?  Sinemaya gitmek ya da baş başa televizyon izlemek kaliteli zaman değildir. “Ne kadar masraflıysa o kadar kalitelidir” demek  hiç değildir. Kaliteli zaman çiftin sadece ve sadece birbirine zaman ayırıp, birbirini anlamaya çalıştığı ve candan cana bağ ve iletişim kurduğu her andır. Mekandan ve zamandan bağımsızdır. En önemli kriterleri kendini anlatmak, karşındakini anlamaya çaba sarf etmek ve önemsemektir. Kaliteli zaman geçirirken odaklanmanızı engelleyen tüm diğer unsurları eleyin. Telefonunuzu ve komşunuzun sevgilisinin ne yaptığını sürekli size söyleyen sosyal medyayı kenara bırakın, gün içerisinde iş ya da yaşamın size fısıldadığı negatif cümleleri ya da çözülmesi gereken problemleri bir süreliğine rafa kaldırın. Karşınızdaki kişinin gözlerinin içine bakın ve ona odaklanın. Kendi duygularınıza odaklanın. O ana odaklanın. İşte hem size, hem ilişkinize hem da ailenize verebileceğiniz en güzel hediye bu: Kaliteli Zaman. Kaliteli zaman kriterlerine bazı kişiler sevilen aktivitelerin yapılmasını da ekler. Kilit noktaları unutmamak gerekir; önemseyen ve candan cana bir iletişim.  Bu yazıyı okuduğunuz anda belki Sevgililer Günü’ne kısa bir zaman kalmış olabilir ya da geçmiş bitmiş bile olabilir. Yine de ilişkilerinizi beslemek için her gün Sevgililer Günü, her gün SEVGİ GÜNÜ yeter ki siz sevginizi göstermek isteyin.

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir