Başka bir yol mümkün, başka bir eğitim mümkün

3 Nisan 2020

Özellikle son yıllarda gençlerimizin dünya çapında başarılarından sosyal medya sayesinde daha çok haberdar oluyoruz.

Yazan: Birsu Şentürk – Wey Education/InterHigh School Türkiye temsilcisi

Haberleri okurken bir yandan da kendi çocuğunuzun gelecekte benzer bir başarısını hayal etmeyeniniz var mı?

Çocuklarımızın mutluluğu, sağlığı kadar başarılarını, kazanımlarını da düşünüyor, onlara destek olmak için planlar yapıyor, araştırıyoruz.

En temelde bir yabancı dil öğrensin, hem eğitiminde hem de gelecekteki mesleğinde bunu kullansın istiyoruz. Bir kısmımız da en azından üniversiteyi yurtdışında okusun istiyoruz. Yurtdışındaki üniversitelerden kabul görebilmek için daha ilkokul itibari ile çeşitli uluslararası sertifikalar, yarışmalar, uluslararası sınavlara hazırlık, bir sürü konu, plan ve bunların getirdiği bütçeler gündemimizde.

Peki, başka bir yol mümkün mü? Evet, uluslararası evde eğitim sistemi ile mümkün. Bu alana özel kurulmuş pek çok okul var. İngiltere’de, Kanada’da, A.B.D ve Avustralya’da çok uzun yıllardır süre gelen evde eğitim sistemi son 10 yılda artık online’da da var.

Uluslararası evde eğitimi yürütebilmek için temel ihtiyaç videodan ders anlatımı dinleyerek ödevleri yapabilecek seviyede yabancı dil bilmek, bilgisayar ve internet donanımı, kulaklık ve mikrofon. İlkokul, ortaokul, lise, A-levels sınıflarına kayıt yaptırıp bitirdiğinizde aldığınız diplomalar üniversitelere kabulde geçerli oluyor. Böylelikle, kendi ülkenizde tamamladığınız eğitimin yanı sıra, yabancı bir ülkeden de diploma almış oluyorsunuz.  Ya da sadece yurtdışında bir eğitime odaklı iseniz, sadece evde eğitim ile de dünyada geçerli diplomanız oluyor. Hatta sizi bir düşünme kapısı daha açayım; eğer büyük şehir hayatından bıktım, daha sakin, daha yeşil bir yerlere taşınmak istiyorum ama çocuğumun eğitimi beni büyük şehir bağlıyor diyorsanız, durmayın taşının, çocuğunuz da eğitimi evinden ama yurtdışından online’dan alsın.

Maliyetleri ise günümüz kurs paraları ile karşılaştırıldığında çok pahalı değil. Hele ki, burada liseyi bitirip 2 yıl İngiltere’de lise sonrası A-levels okumanın okul ve yaşam masraflarını düşünürseniz çok daha avantajlı. Örneğin, İngiltere için bu rakam ortalama yıllık 3.000 Pound civarı.

Türkiye’de ilkokul seviyesindeki bir çocuğun videodan ders dinleyip gereklerini yerine getirecek düzeyde olmasını beklemeyebiliriz ancak hedef yurtdışında üniversite okumak ise, LGS, YKS sınavları ve hazırlık süreci yerine uluslararası evde eğitim alarak bu diplomalarla dünya üniversitelerine kabul edilmenin kapılarını açmak  size münkün başka bir yol…

Sevgiyle Kalın…

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir