Evde alınması gereken güvenlik önlemleri – Ayşe Öner

1 Aralık 2017

Bebekler için evde asıl tehlike; hareketlenmeye başladıkları zaman başlar. Kendi özgürlüğünü ilan eden bebek uzun zamandır sadece seyirci olduğu evini artık keşfetmeye başlamıştır. Çocuğunuz için mutlaka güvenilir bir alan yaratmanın zamanı gelmiştir. Burda çocuğu kısıtlamak yerine ona zarar verebileceğini düşündüğünüz herşeyi ortadan kaldırmanızı öneriyoruz.Evde bebek/çocuk güvenliği uzun zamanlı, sürekli devam eden bir süreçtir.Devamlı olabilecek potansiyel tehlikelere çocuğunuzun yaşı ilerledikçe önlem alınmalıdır.Ev güvenli hale getirildiğinde bebeğe güvenli bir alan sağlanmakta ayrıca evi rahatça keşfetmesine imkan vermekte, ebevyenin de bebeğini daha huzurlu bir şekilde büyütmesine yardımcı olmaktadır.

 

Evinizin tehlikeli noktalarındaki riskleri, alacağınız önlemlerle büyük oranda azaltabilir, önleyebilirsiniz.Evi çocuk için güvenli hale getirmenin en uygun zamanı, bebek hareketlenmeye başladığında, emeklemeye başlamadan öncedir. Alınabilecek pratik önlemlerin yanında uygun çocuk güvenlik ürünlerini de kullanarak evinizi güvenli hale getirmek önemlidir.

  • Kırılabilecek eşyalar, küçük ölçüde olup ağızlarına atıp tehlike yaratabilecek küçük objeler ortadan kaldırılmalıdır.
  • Tüm toksik madde içeren temizlik maddeleri v.b maddeler çocuk güvenlik kilitli dolaplarda tutulmalıdır. Yüksek yerlerde tutulması yeterli olmayıp, birşeyin üzerine çıkıp, tırmanıp ulaşabilirler.
  • Raflı dolapların veya çekmeceli şifoniyerlerin üzerine çıkıp, tırmanıp devirebileceklerinden dolayı içinde üzerlerine devrilebilecek eşya bırakılmamalı ve duvara sabitlenmelidir.
  • Meraklı bebeğinizin araştırabileceğini düşünüp bıçaklar, ilaçlar, kesici aletler, cam eşyaları çocukların ulaşamayacağı şekilde çocuk güvenlik kilitli dolaplarda tutulmalıdır.
  • Elektrik güvenliği konusunda kabloları ıssırıp dişleyebileceklerinden kablolar koruma kanalı içine alınmalı; 90 cm.’in altındaki prizlere koruyucu kapak konulmalıdır.
  • 9-10 aylık olduklarında sizinle ayakları üstünde banyo yapmaya başladıklarında banyo-küvet güvenliği de önem kazanır. Küvetin içine kaymamaları için kaydırmaz mat, sıcak suyu açmamaları, başlarını bataryaya çarpmamaları için banyo batarya koruyucusu ve küvetin içinde yüksekliği onların seviyesine göre ayarlanabilen vantuzlu küvet güvenlik tutamağı kullanabilirsiniz.
  • Mobilyaların, duvarların, cam yüzeylerin, şömine mermerinin keskin sert kenar ve köşeleri için yumuşak, canlarının acımasını, yaralanmalarını önleyen köşe ve kenar koruyucuları kullanabilirsiniz.
  • Merdiven başları için sıkıştırılabilir değil vidalı güvenlik kapılarını tercih etmelisiniz.
  • Çocuklar kapılara parmaklarını sıkıştırabilmektedirler. Parmağını kapıya koyar, diğer eli ile de kapıyı görmez ve itebilir. Dolayısıyla kapının hem kapandığı yerde hem de menteşe tarafında, parmak sıkışmasını önlemek için kapı tutucuları-parmak koruyucuları kullanın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir