Anneleri şımartma zamanı-Yasemin Üstay Tekin

4 Mayıs 2016

 

shutterstock_69170254

Yurtdışında yaşadığım yıllarda, tatillerde Amerikalı arkadaşlarımın evlerine gider, onlarda kalırdım. Onların ailelerinin, kültürlerinin içine dalar, sofralarında oturur, adetlerine kendimce uymaya çalışır, gözlem yapardım.

Oda arkadaşlarımdan birinin evinde, bundan 10 küsur sene evvel pek anlam veremediğim, ancak şimdi bana dâhiyane bir fikir gibi gelen bir kural vardı: Mommy Monday, yani “Anne Pazartesisi.” Pazartesi günleri anne evde hiçbir iş yapmıyor, çocuklar ve baba yemekten, bulaşığa ne varsa hallediyordu. O gün annenin oturup dinlendiği, kendine zaman ayırdığı, işlerden uzaklaşıp, ailesinin onun için yaptıklarının tadını çıkardığı özel günüydü. Üstelik, bu, her hafta Pazartesi günleri uygulanan, şaşmaz bir kuraldı. Bugün instagramda bile #mommymonday hastagiyle bu şahane fikrin aslında ne çok evde uygulandığını görebiliyorum.

Düşününce anne psikolojisine ne kadar iyi gelen, kısa da olsa fiziksel ve ruhsal olarak mini bir dinlenme sağlayan, moral yapan bir uygulama değil mi? Anneler olarak, enerjimizi yüksek tutabilmek için böyle bir kaçamak güne ne kadar ihtiyacımız var aslında!

Her haftayı bilemem ama bu anneler gününde, eşinizden ve çocuklarınızdan hediye olarak, kendinize ait bir gün isteyebilirsiniz. O gün bütün işleri bırakın onlar yapsın: yemekler, bulaşıklar, etrafın toparlanması… ne varsa! Hatta senede bir gün olduğundan, biraz daha fazlasını bile istemeyi düşünün derim: Mesela size özel güzel bir pasta bile hazırlayabilirler. Bu –babalar ve çocuklarının mutfakta keyifli zaman geçirmesi ve bağlarını kuvvetlendirmesi için de harika bir fırsat olur. Size özel hazırlanmış bir sofrada, aşağıda tarifini paylaşacağım, hafif, sağlıklı ve lezzetli pastayı ailece mideye indirdikten sonra, bir de sırt masajı ve size özel mini bir ev konseri çok iyi gider diye düşünüyorum…  Biz anneler hepsini hak ediyoruz bence! En özel günümüz kutlu olsun.

yasemin-serina harakota tara

Çikolatalı Yoğurtlu Hafif Pasta Tarifi:

Malzemeler:

1 paket petit beurre bisküvi

1 çay kaşığı tarçın

2-3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı ya da sıvıyağ

½ su bardağı fındık ya da ceviz, toz haline getirilmiş

3 yumurtanın beyazı

¼ çay kaşığı tuz

1 ½ su bardağı süzme yoğurt

½ su bardağı krema

3 yemek kaşığı toz kakao

¾ su bardağı esmer şeker

1 büyük boy havuçun püresi (haşlanıp püre haline getirilmiş)

6 yemek kaşığı un

1 paket vanilya

 

Hazırlanışı:

Fırınınızı 200 derecede ısıtın.

Bisküvi, tarçın, eritilmiş tereyağı (ya da sıvıyağ) ve toz fındığı (ya da ceviz) bir mutfak robotunda kum tanecikleri kadar kalana dek parçalayın. (bisküvileri bir poşete koyup bir fincanın altı ile de toz haline getirebilir ve diğer malzemeler ile karıştırabilirsiniz).

Kum gibi karışımı 20 cm’lik, yuvarlak bir kek/turta kalıbının dibine döşeyin ve eliniz ya da bir kaşık yardımı ile iyice sağlamlaştırın. Biraz donması için buzdolabına koyun.

Bu esnada, yumurta beyazları ve tuzu metal bir kabın içerisinde iyice çırpın. kar gibi kabarsınlar (kabınıza su değmediğine emin olun, aksi taktirde istenen kıvamı yakalayamazsınız.) Kar gibi sert bir kıvam aldıklarında, bir kenara koyun.

Ayrı bir kapta, yoğurt, krema, kakao, esmer şeker, havuç püresi, un ve vanilyayı karıştırın. Bu karışımın içine bir kaşık yardımı ile yavaş ve dikkatlice kabarmış yumurta beyazlarını ekleyin. Çok söndürmemeye dikkat ederek her şeyi birbirine karıştırın.

Buzdolabından çıkardığınız bisküvi altının üstüne, kakaolu karışımınızı dökün, üzerini düzeltin ve önceden ısıttığınız fırına koyun.

40 dakika kadar, ortası oynamayan bir kıvam alana dek pişirin. Üzeri zamanından erken kızarır gibi olursa, üzerini alüminyum folyo ile örtebilirsiniz ama bunun haricinde ocağı çok açmamaya özen gösterin.

Servis etmeden önce iyice soğutun. Mümkünse buzdolabında 2 saat dinlendirdikten sonra servis edin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir