Alp Gökalp ile İsim Şehir oynadık!

26 Mart 2018

Hazırlayan: Özge Lokmanhekim

İsim, Şehir, Hayvan, Bitki, Eşya aslında bizim çocukluğumuzun en keyifli oyunlarından biriydi. Kitabı yazarken esin kaynağın ne oldu? Sen de çocukken bu oyunu çok oynar mıydın? 

Hem de nasıl. Bu oyunun benim çocukluk anılarımda tuttuğu yer çok değerli. Yaşıtım kuzenim Duygu ile ne zaman bir kağıt kalem bulsak hiç sıkılmadan tekrar tekrar İsim-Şehir oynardık. Yıllar sonra, Londra’da eğitim danışmanlığı yaptığım altı yıllık süreçte, Türkiye etnik kökenli çocuklarla ve aileleriyle çalıştım. Onlara dili, kültürü tanıtmak, unutmak üzere olanlara da hatırlatmak için kullanmak üzere bu oyunu tekrar hayatıma soktum. Hem çocuklarla, hem de yetişkinlerle yaptığımız dersleri en az üç kez bu oyunu oynayarak açıyorduk. Doğrusu hayvanları çizebileceğim bir kitap hazırlamak istiyordum ve yayınevime bu isteğimi, bu unutulmaya yüz tutmuş oyunu bir aktivite kitabı formatında sunmaya karar verdim.

Çocuklarla imza günleri ve atölyeler yapıyorsunuz, nasıl geçiyor? Atölyelerde neler yapıyorsunuz? 

İsim-Şehir atölyelerimize katılan çocuklar birer harfi oyun şablonunun üstüne âdeta bir kolaj çalışması şeklinde yerleştiriyor. Tıpkı kitapta olduğu gibi isim ve şehir sütunlarını, kendileri için belirlenen harfe uygun bir şekilde doldurduktan sonra, kendilerine verdiğimiz kağıtlardaki hayvanları, bitkileri ve eşyaları kesip boyayıp tamamlayarak şablona istedikleri gibi yapıştırıp harflerinin sayfasını hazırlıyorlar.

Bu kitabın devamı gelecek mi? Farklı çizimlerle ikinci bir kitap yapmayı planlıyor musunuz?

Öncelikle ben çizer değilim; çizebiliyorum sadece ve eğer çizdiklerim sempati görüyorsa ne mutlu bana. Asıl işim bu olmadığından, işi bilenlerden daha uzun bir süreçte çıkıyor çalıştığım bu tarz kitaplar. Daha önceki aktivite kitabım Süper Kahramanlar da çok vaktimi almıştı. Başka bir konseptle başka bir aktivite kitabı yapmak isterim; ama onun öncesinde sırada basılmayı bekleyen hikâyelerim var.

En sevdiğin isim, şehir, hayvan, bitki, eşya?

Çok zor bir soru bu; o yüzden en sevdiğim değil de ilk aklıma gelen olarak cevaplayacağım sanırım. İsim: Alp, çünkü seçeceğim ismin seçmeyeceklerimi üzebileceğini düşündüğümden… ve ismimi de seviyorum açıkçası. Şehir: Budapeşte; avucumun içi gibi bildiğim tek şehir olduğundan. Hayvan: Kedi; En fazla haşır neşir olduğumuz hayvan olduğu için. Bitki: Mantar, çok gizemli olduklarından. Eşya: Müzik çalan herhangi bir aygıt –müziksiz olmaz zira.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir