HAMİLELİKTE EMZİRMEYE HAZIRLIK

6 Aralık 2014

İyi bir emzirme süreci yaşamak için hamilelik döneminden itibaren dikkat etmeniz gereken noktaları var.

Bebeğinizi ne kadar emerseniz, o kadar çok hormon salgılarsınız ve o kadar çok süt üretirsiniz. Bebeğinize ek besin, su, biberon verdiğiniz andan itibaren süt salgınız azalmaya başlar. Aksine, bebeğinizin acıktıkça, her memeden en az 10-20 dakika emzirdiğinizde süt üretimi bebeğe yetecek en ideal seviyeye ulaşır.
Hamilelik döneminde yapılacaklar
Göğüslerin şekli ve büyüklüğüyle emzirmenin sağlıklılığı arasında hiçbir ilişki yoktur. Göğüsleriniz, normal olarak, hormonal değişikliklerin etkisiyle hamilelik öncesi döneme göre büyüyecek ve hassaslaşacaktır. Hamileliğin ikinci yarısından itibaren salgılanmaya başlayan ilk süt, kolostrumun meme ucundan geldiğini veya meme uçlarında bir tabaka halinde kuruduğunu gözleyebilirsiniz.
Bazı anne adaylarına, emzirmeye hazırlık yapmak amacıyla meme uçlarını sıkmaları ve kolostrumu boşaltmaları öğütlenir. Anne adayları da bunu süt salgılanmasının başlayıp başlamadığını merak ettikleri için yaparlar. Öncelikle, meme ucundan kendiliğinden veya sıkarak kolostrum gelmemesi, sütün salgılanmadığı anlamına gelmez. Meme uçlarının belli aralıklarla sıkılması muhtemelen kolostrum salgısını artıracaktır; ancak bu durum, rahimde kasılmalara da neden olacağından bunu uygulamaktan kaçınmalısınız.
Emzirme sonucunda bazı annelerde meme uçlarında ağrılı çatlaklar oluşabilmekte ve bu durum emzirmeyi hoş olmayan bir deneyime dönüştürebilmektedir. Meme uçlarınızda oluşabilecek çatlakların nedeni, bebeğinizi yanlış bir şekilde emzirmenizdir. Bunu engellemek için;
meme ucunuza baş ve işaret parmaklarınızı altlı üstlü yerleştirin ve meme ucunuzu çok hafifçe sıkın. Bu hareket bebeğinizin emmesine benzer bir etki yaratacaktır. Bu esnada meme başınız dışarıya çıkacaktır. Eğer meme başı yassılaşıyor veya içeri giriyorsa, meme başınızın yapısı yassı veya içe dönüktür.
Meme başlarının yapısı kişisel ve hormonal özelliklere göre değişir. Bu yapıdaki meme başları, ilk emzirmeler esnasında bebeğiniz meme başını tam olarak alamayacağından, emzirme problemleri yaratabilir. Bu problemlerin mutlaka oluşması gerekmez; zira bebeğiniz meme ucunuzu tam olarak kavradığında emme esnasında oluşan negatif basınç, yassı meme başlarının dışarı çıkmasını sağlayabilir.
Aşağıdaki egzersizleri dikkatlice, meme ucunu hafifçe uyararak yapmalı ve bu esnada kasılmalarınız olursa, işleme son vermelisiniz. Bu egzersizlerin, doğum eylemini başlatacak şiddette bir uyaran oluşturması ihtimali çok düşüktür; ancak yine de böyle bir endişe taşıyorsanız, bunları bebeğiniz doğduktan sonraya da erteleyebilirsiniz.
Germe egzersizleri: Hamileliğin son haftalarında uygulayacağınız bu egzersizde, meme ucu dokusunu baş ve işaret parmağınızla kavrayın. Meme başını yanlardan içe doğru, hafif bir ağrı duyana kadar ittirerek dışarı çıkarmaya çalışın; birkaç saniye bu şekilde tutun ve bırakın. Meme ucunuzu parmaklarınızın arasında yuvarlamayı da deneyebilirsiniz. Germe egzersizini günde birkaç kez yapabilirsiniz.
Hoffman tekniği: Her iki elinizin başparmağını meme ucunuza yerleştirin. Cilt ve meme ucunu parmaklarınızı birbirinden uzaklaştıracak şekilde gerin. Bu işlemi de günde birkaç kez uygulayabilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir