HAMİLELİK BEDENİNİZE NE YAPIYOR?

6 Aralık 2014

Doğum yaptıktan sonra eski formunuzu yeniden kazanmayı başarabilecek misiniz? İşte altı hafta, altı ay ve daha sonrasında bedeninizle ilgili hangi beklentilerin gerçekçi olabileceğini öğrenmek için yazımızı okuyun.

Hamileliğinizin dokuz ayı boyunca bedeninizde oluşan değişikliklerden bazılarına (kalınlaşan ve çoğalan saçlarınız) çok sevindiniz, bazıları ise (hormonlar yüzünden titreyen bacaklarınız ve karnınızda oluşan korkunç, koyu renk çizgi) çok korkuttu. O yüzden de sürekli bu hamilelik izlerini ölene dek taşıyıp taşımayacağınızı merak edip durdunuz.
Cevap hem evet hem hayır. Hamileliğin nefes darlığı ve bilek şişmeleri gibi tipik yan etkilerinden bazıları doğumdan hemen sonra yok olur. Bazılarının geçmesi ise altı hafta ila altı ay arası zaman alır. Yine de bazı şeyler hep aynı kalacak. İşte bedeninizin nasıl ve ne zaman eski haline dönebileceğine dair merak ettikleriniz.

İLK ALTI HAFTA
Lafı dolandırmanın anlamı yok: Doğum bedene çok fazla yük bindirir. İşte ilk altı haftada karşınıza çıkabilecekler;
1.İtmenin etkisiyle hemoroit gelişebilir ve idrar kontrolü birkaç günden bir aya kadar uzanan bir süre için yitirebilir. Sezaryenle doğum yapmış kadınlar bile kas zayıflaması nedeniyle bu kontrolü kaybedebilirler. Kalça kaslarınızın eski kontrolünü yeniden kazanmasını sağlamak için egzersizlerinizi ihmal etmeyin.

2. Göğüslerinizin geçireceği büyük değişikliklere de hazır olun. Üçüncü trimesterdan başlayarak, prolaktin hormonu göğüslerinizi süt vermeye hazırlar. Meme uçlarınız sertleşir, süt bezleriniz çoğalır ve yağ dokusu artar. Doğumdan 24 ila 48 saat sonrasında göğüsleriniz, süt salgılamaya başlayacak ve kaya gibi sertleşecek. Şişmesini, kaşınmasını ve acımasını saymaya bile gerek yok. İlk emzirmelerinizde çok acı duyabilirsiniz; ancak birkaç hafta içinde bedeniniz üretilen süt miktarına adapte olacak ve buna alışmış olacaksınız. Sütünüzü sağıp biberona dolduruyorsanız, rahatsızlığınız birkaç günde geçecektir. Bu arada destek sütyeni giymek ve buz torbası uygulamak işinize yarayabilir.

3. Doğum sonrasındaki altı hafta içinde rahminiz doğum öncesi boyutuna geri dönecek.

4.Sezaryen ve epizyotomi kesikleriniz iyileşecek.

5. Hamilelik hormonları artık salgılanmadığı için hamilelik aknelerinizin de düzeldiğini göreceksiniz.

6.Her şey normal seyrinde olursa, doktorunuz tekrar seks yapabilmenize de yeşil ışık yakacaktır. Belki inanması güç; ama bir bebeğin başının sığabileceği kadar genişlemiş olan vajinanız eski haline geri dönecek ve hatta gevşeklik yerine bir sıkılık da hissedeceksiniz. Bunun sebebi emzirmeniz esnasında salgılanan prolaktin hormonunun östrojen seviyenizi düşürerek kurumanıza yol açmasıdır. Cinsel yaşamınızın eskisi gibi devam etmesi için bazı kayganlaştırıcılardan faydalanabilirsiniz. Fakat birçok hormon ve yorgunluk yüzünden birkaç ay boyunca seks yapmak istemeyebileceğinizi aklınızdan çıkartmayın. Emzirmeye devam ettiğiniz sürece prolaktin cinsel isteğinizi şimdiye dek hiç olmadığı kadar azaltacak.

ALTI AY SONRA
Bebeğinizi dünyadaki altıncı ayını yaşarken siz de büyük ihtimalle kendinizi daha iyi hissediyor olacaksınız. Fakat bedeniniz hala eski formunun yanından bile geçmiyor olabilir.
1.Kadınların doğumdan altı hafta sonra eski pantolonlarını giymeye başlamaları çok ender rastlanır bir durumdur. Birçok annenin doğum kilolarını vermesi 3 ila 6 ay alır. Bu süreci hızlandırmak için her gün 15-20 dakika yürüyüş bandıyla egzersiz yapın ve yediklerinize dikkat edin. Emziren annelerin fazladan kalori ihtiyacı günlük 500 kaloridir; o yüzden abartmayın. İlk çocuğunu doğuran kadınlar karınlarının ne kadar büyüdüğüne çok şaşırırlar. İyi bir egzersiz rutini sizi eski formunuza yaklaştırabilir; ama kilit nokta sabırdır. Bu kiloları vermek için almaya harcadığınızdan daha çok zaman harcamanız gerekebilir.

2.Karnınız eski formuna dönmeden sırt ağrıları çekmeye başlayabilirsiniz. Şimdi sadece bebeğinizi değil, ana kucağını, bebek koltuğunu ve bezleri de taşıyorsunuz.

3. Güzelim gür saçlarınız doğumdan üç ay sonra yoluk yoluk bir hale gelirse şaşırmayın. Hamilelik hormonlarının düşüşü, saçınızın o güzel formunu kaybetmesini sağlar. Bu sıralar saçlarınızın hızla döküldüğünü de gözlemleyebilirsiniz; ama korkmayın, bu bir süre sonra geçecek.

4.Hamilelik hormonları yüzünüzde “melazma” adı verilen koyu renkli lekelerin de sorumlusudur. Bu lekeler, altı aylık süre içinde geçmediyse, ten renginizle aynı tonda olan bir kapatıcı kullanın. Artık emzirmediğinize göre, bunlar için bir krem de kullanabilirsiniz.

BİR YIL VE SONRA
Bedeniniz hamilelik döneminize dair bazı hatıraları bebeğiniz doğduktan sonra da taşımaya devam eder. İşte bunlardan bazıları;
1.Vajina ve rahim ağzınızın şekli ve doğumun bıraktığı yara izleri gibi birçok hatıra sadece jinekologunuzun görebileceği yerlerdedir.

2.Sezaryen kesiğinin izi azalacak; ama yok olmayacaktır.

3. Benlerinizin koyulaşmış rengi ve karnınızın ortasındaki çizgi, iki yıl ya da daha uzun süre bile kalabilir.

4.Çatlaklarınız ise bundan sonra hep sizinle; ama kızarıklık hallerinden cildinizin daha parlak ve daha az fark edilir bir tonuna doğru bir geçiş yapacaklar.

5.Varislerinizdense bir doktorun yardımıyla kurtulmanız mümkün. Bunlar için doktorunuzun önereceği bir tedavi yolunu izleyebilirsiniz.

6.Göğüslerinizin biçimindeki değişim ise büyük ihtimalle geri dönüşsüz bir değişimdir-özellikle de emziriyorsanız. Çocuk emzirmek, göğüs şekli ve yapısını değiştirir. Fakat bu değişim her kadında farklı bir biçimde gerçekleşir. Kimi kadınların göğüsleri iki beden büyürken bazıları ise eski bedenine döner. Ve hatta bağ dokusu asla eski sertliğini kazanmadığı için göğüslerin küçüldüğü dahi görülür.

7. İyi haber! Çocuk doğurmanın formunuza kazandırdığı şeyler de olacak. Uzmanlar birçok kadının sürekli çocuğu kaldırmak, taşımak ve peşinden koşmak dolayısıyla kilo verdiklerini söylüyor.

8. Rahim kenarlarının dışarı doğru taşması demek olan ve şiddetli adet sancılarına sebep olan endometriosis hastalığından muzdaripseniz hamilelik boyunca salgıladığınız östrojen ve progestron bu durumu düzene sokar ve hatta tamamen geçmesini bile sağlayabilir. Aynı hormonal değişimler göğüs, yumurtalık ve rahim kanserine yakalanma riskinizi de azaltır.

9.Doğum yapmanın zihninize de faydaları vardır. Son yıllarda yapılmış bir araştırma hamileliğin beyinde hafızayı geliştiren ve Alzheimer riskini azaltan değişikliklere sebep olduğunu göstermiştir.

Tüm bunların ötesinde asıl bilmeniz gereken şey, çocuk sahibi olmanın ve onu yetiştirmenin verdiği keyfin hamileliğin kalıcı izlerinden çok daha büyük olduğudur. Çocuğunuz varsa bunun nasıl bir şey olduğunu bilirsiniz.

KIPIRDAYIN
Bu egzersizler formunuzu geri kazanmanıza yardımcı olacak.

İlk altı hafta:
İlk altı hafta içinde ağır egzersizlerden, ağırlık kaldırmaktan ve vücudunuzu fazla esnetmekten kaçınmalısınız. Bunlar yerine şu hafif egzersizleri deneyin.
Kalça kaldırma
Dizlerinizi kıvırıp yere yatın, topuklarınız yerde olsun. Kalçanızı yukarı doğru kaldırırken karnınızı da yerde tutun.
Kalça sıkılaştırma
Sert bir sandalyeye ya da yere oturun. Kalça kaslarınızı sıkıp 10 saniye tutun sonra bırakın.
Yürüyüş
Her gün 15 dakika sabit hızla yürüyüş yapmanız kan dolaşımınızı hızlandırarak pıhtılaşma riskini olduğu kadar doğum sonrası depresyonu riskini de azaltır.

Doğum kilolarından kurtulun:
Altı haftalık kontrolünüzde doktorunuzun da vereceği onayla düzenli egzersize başlamanın çok faydasını göreceksiniz.
Yoga
Omurganızı, kollarınızı ve omuzlarınızı emniyetle esnetmenin yanı sıra yoga taze annelerin hiç ihtiyaç duymadığı stresi de azaltmaya yardımcı olur.
Mekik
Kollarınızı kulalarınızın arkasına koyup dirseklerinizi geride tutarak yere yatın. Karın kaslarınızı sıkın ve bedeninizin üst kısmını yerden kaldırırken çenenizi yukarda tutun. Sonra yavaşça geri yatın.
Egzersiz videoları
Spor salonuna gidemiyor musunuz? O halde her yerde bulabileceğiniz bir egzersiz kasedi veya Cd’si edinerek spor salonunu evinize getirin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir