Yüzme bebeği güçlendirir

27 Ekim 2020

-Waterbabies’in katkılarıyla-

Bebeğinizi doğduğu andan itibaren yüzme eğitmenleriyle tanıştırmaya ne dersiniz? Bebeklerin gelişimlerine son derece katkı sağlayan yüzme ile ilgili ilk beş yılın neden bu kadar önemli olduğunu  Waterbabies Kurucusu, 0-5 Yaş Bebek ve Çocuk Yüzme Eğitmen Eğitmeni Yasemin Doreen Dogurga’ya sorduk.

Suya olan ihtiyacımız doğduktan sonra da devam eder
Hamile olduğunuzu öğrendiğinizden itibaren bebeğinizin en sağlıklı şekilde büyümesi için elinizden geleni yaparsınız. Bebeğin hayata gelmesi bir mucize olduğu gibi suyun da bu evren üzerinde sayısız mucizeleri vardır. 9 ay su içinde oluştuktan sonra, suya olan ihtiyacımızı doğduktan sonra devam ettiririz. Bebeğinizin sağlıklı bir birey olmasına destek olan suyun büyük katkıları vardır. Dünyanın bazı kültürlerinde, bebeklerin su ile ilişkileri doğal bir yaşamın parçasıyken, büyük şehirlerde su ile bebeğin ilişkisi yüzme dersleri veya bebek spalarından oluşabilmektedir. Ülkemizi 9 yıl önce bebek yüzme eğitimi ile tanıştıran kişi olarak kültürümüzün bu eğitimleri çok hızlı benimsediğine şahit olmaktan mutluluk duyuyorum.

Bebeği rahatlatır
Bebek spalar 0-12 ay için hazırlanmış boyun simitleri ile bebeklerin su üstünde hareket etmelerini sağlayan ve ardından da bir masaj ile sona eren rahatlatıcı bir yöntemdir. Bebek spa seansları bebeklere yüzmenin temellerini, nefeslerini tutmalarını, suya hakim olmayı ve su güvenliğini öğretmese de yeme, gaz ve uyku sorunlarını düzene sokar. Spa merkezlerinde bebek yüzme eğitmenlik sertifikasına ihtiyaç yoktur ve bir eğitim verilmemektedir, bu nedenle spa da bebekler yüzmeyi öğrenmez fakat günlük rahatlama sağlaması açısından yararlıdır.

Bebeği güçlendirir
Bebek ve okul öncesi yüzme eğitimi ilk doğumdan itibaren bebeklerin vücudunun her iki tarafındaki kasların simetrik olarak geliştirmesini sağlamak üzere fizyoterapi ve osteopatiyi bir araya getirerek bebeği güçlendirir.

Prematüre bebeklerin motor gelişimine katkı sağlar
Özel gereksinimli bebekler suda serbest şekilde hareket edebilme imkanı bulurlar. Bebek yüzme eğitimi özellikle prematüre bebekler için faydalıdır, çünkü yüzme prematüre bebeklerin motor gelişimini yeniden elde etmesine yardımcı olur.

Bağımsız hareket etme becerisini ve özgüvenlerini arttırır
Su içindeki aktiviteler sayesinde kendilerini suda hareket edebildiklerini keşfettiklerinde bebeklerin bağımsız hareket etme becerisi ve özgüvenleri artacaktır. Kısa sürede, bebekler kendi başarılarından mutluluk duymaya başlayacak ve suda oynarken sosyal olma ve kendini ifade etme becerilerini geliştirecekler. Kendine güvenen bebek ve çocuklar bu şekilde daha bağımsız hareket etmeyi isteyeceklerdir.


İletişim becerilerini güçlendirir
Su, bebeklere dokunma, duyma, görme ve bir dereceye kadar tat alma ve koklama duyularını kapsayan çoklu duyusal deneyimi sağlar. Oyun gruplarına daha katılamayacak yaştaki bebekler, tüm duyularını kullanabilecek ve sözel aktivitelerin bulunduğu bebek yüzme derslerine katılarak iletişim becerilerini güçlendirebilirler.

Bilinçli yapılan fiziksel aktiviteler, kuvvet ve koordinasyon gelişimine yardımcı olur. Bu sayede motor gelişimi meydana gelir. Bebek daha hareketli olmaya başladığında kas gelişimi artar. Suda egzersiz yapabilmeleri kas simetrilerinin gelişimine yardımcı olur.

0-5 yaş yüzme derslerinin yararları

* Vücudunu, osteopatiyi ve beynini geliştirir.
* Kalp, dolaşım sistemi ve akciğer gelişimini güçlendirir.
* Sosyal ve duygusal olarak gelişimine katkıda bulunur.
* Bilinçli nefesini tutmayı ve suya hakim olmayı öğrenir.
* İştahını açar, düzenli uyku ve gaz sorunlarını düzenler.
* Ebeveyn ile bağları güçlendirir.
* Su güvenliğini ve sırt üstü yatmayı, suya hakim olmayı, erken yaşta kolluksuz yüzmelerini öğretir. Özgüvenleri gelişir ve bağımsızlıklarını elde ederler.
* Psikolojik ve sosyal gelişimlerini destekler.
* Farklı bir boyutu hissedip farklı deneyimler elde eder. Fiziksel aktivite, kuvvet, denge ve koordinasyon gelişimine yardımcı olur. Bu sayede motor gelişimi meydana gelir. Tüm kaslarını simetrik olarak geliştirirler.
* Dayanıklılık ve genel sağlık durumunu geliştirir.

0-3 yaş arası çocukları su ile büyütmeye özen gösterin
0-3 yaş dönemi zihinsel gelişim ve sağlıklı büyüme için çok önemli bir dönemdir. Beyin gelişiminin %80’i bu dönemde tamamlandığından 0-3 yaş arası çocukları su ile büyütmeye özen gösterelim. Sertifikalı eğitmenler ile suyu seven, sağlıklı, zeki, başarılı, özgüveni yüksek ve mutlu çocuklar yetiştirmek için su da buluşalım.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir