Tüp Bebek Tedavinizin Maliyeti Sürpriz Olmasın

23 Nisan 2021

Tüp bebek teknolojisi, üreme tıbbı alanında bir devrim yaratarak dünya genelinde kısırlıkla mücadele eden milyonlarca çiftin anne ve baba olmasına yardımcı oldu. Her yıl, dünya çapında 1.5 milyon tüp bebek döngüsünden 400 binin üzerinde bebek dünyaya geliyor. Dolayısıyla, her yıl, milyonlarca çift tüp bebek tedavisini deniyor. Diğer kısırlık tedavilerine göre başarı şansı daha yüksek olsa da maliyetinin yüksek olması nedeniyle bazı çiftler tedaviyi son çare olarak düşünüyor. Hangi çiftlere tüp bebek tedavisi uygulanacağına karar vermek için; beklenen başarı olasılığı ve doğal yolla gebelik şansı göz önünde bulundurulmalıdır. Böyle bir değerlendirme, hem klinik hem de ekonomik açıdan faydalı olacaktır.

Peki tüp bebek fiyatları neye göre belirleniyor?
Tedavinin maliyeti; tüp bebek merkezi, doktorun deneyimleri, tedaviyi alacağınız şehir gibi birkaç farklı faktöre bağlı olarak değişir. Klasik bir tüp bebek döngüsü; yumurta toplanması, laboratuvar ortamında sperm ve yumurtanın döllenmesi ve rahme yerleştirmesini ve ayrıca ultrason, kan testi, embriyo saklama ve daha fazlasını içerir. Hastalar, ayrıca yumurta üretimini teşvik eden ilaçlar için ek bir maliyet ödemeyi daha bekleyebilir.

Ayrıca, son yıllarda tüp bebekte başarı şansını arttıran ek tedavilerden biri olan genetik taramanın yapılıp yapılmayacağı konusuna da karar verilmelidir. Genetik tarama ile doktor, rahminize yerleştirmek için en sağlıklı embriyoyu seçebilir. Genetik taramayı tercih ederseniz, tüp bebek maliyetinizin biraz daha artacağını bilin. Hastaların bazıları ilk denemede başarısız olabilir ve ikinci, üçüncü ya da dördüncü bir tedavi döngüsüne de ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle, ortalama tedavi maliyeti bazı çiftlerde yükselebilir.

Tüp bebek tedavinizde maliyeti etkileyecek faktörler:

Tıbbi tedavi
Tıbbi tedavi; çiftlerin sağlık muayenesi, yumurta toplama, laboratuvar ücreti ve embriyonun rahme transferini içerir. Bu fiyatlar, genellikle sabittir. Genellikle, hastaların tüp bebek tedavisinin ne kadara mal olacağını sormak için bir klinikle görüştüklerinde belirtilen maliyetlerdir.

Yumurta uyarıcı ilaçlar
Enjekte edilebilir yumurta uyarıcı ilaçlar, hormon enjeksiyonu ile tüp bebek tedavisinin bir parçasıdır. Maliyeti, doza bağlı olarak değişecektir.

Mikroenjeksiyon
İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu olarak da bilinen bu uygulamanın kullanımı, tüp bebek merkezlerinde yumurtaları döllemenin yolu olarak hızla artmıştır. Mikroenjeksiyon uygulaması hakkında araştırma yaparak, sizin için gerçekten gerekli olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Genetik tarama
İmplantasyon öncesinde gerçekleştirilen genetik tarama, şu anda dünya genelindeki tüp bebek prosedürlerinin %35’inde kullanılmaktadır. Genetik tarama, transfer edilecek en kaliteli embriyonun seçilmesinde doktorunuza yardımcı olmak için kullanılır.

Genetik tarama, kısa vadede tüp bebek maliyetini önemli ölçüde arttıran bir uygulama gibi görünse de; düşük riski, gereksiz transferler ve zaman kaybını önlemesi ile uzun vadede maliyet tasarrufu sağlayabileceği unutulmamalıdır.

Bu uygulama, aşağıdaki kişiler için öneriliyor:

  • 35 yaşın üzerindeki kadınlar
  • Tekrarlayan düşük
  • Down Sendromu riski
  • Genetik hastalık riski

Doktorunuz, genetik tarama testini önerebilir. Ancak, bu sizin seçeceğiniz bir testtir. Yani, ekleyip eklememek anne ve baba adayının seçimidir. Bu ek tedavi, tüp bebek fiyatını yükselten bir masraf gibi görünse de; implantasyon şansı olmayan embriyo transferlerinden kaçınarak hem zaman hem de paradan tasarruf sağlayabilir.

Yeni nesil listeleme
Tüp bebek tedavisinde başarı, büyük ölçüde embriyo kalitesine bağlıdır. Bugüne kadar doktorlar, canlı doğum şansı en yüksek olan embriyonun seçilmesi için morfolojiye güvenmek zorunda kaldılar.

Bununla birlikte, mikroskop altında daha iyi görünmesi, her zaman canlı bir gebelik oluşturmak için yeterli değildir. Embriyolardaki kromozomal anomaliler, embriyonun normal olarak gelişmesini engeller ve çoğu durumda kendiliğinden düşüklere neden olur. Bu anomaliler mikroskop ile tespit edilemez ve ek testler gereklidir.

NGS, yeni nesil dizileme teknolojisi, embriyonun rahme transfer edilmesinden önce uygulanan genetik taramalardaki en son teknolojik buluştur. Doğum öncesi testler arasında iyi derecede kabul gören Yeni Nesil Dizileme, 23 çift kromozomun tümünü daha kapsamlı bir düzeyde ve daha derin bir çözünürlükle incelenmesini sağlar. NGS, dengesiz kromozomal translokasyonlara sahip embriyoların tespit edilmesinde de etkilidir. Dolayısıyla, uzun vadeli olarak bakıldığında, ek maliyet gibi görünen Yeni Nesil Dizileme, toplam tüp bebek maliyetini önemli ölçüde düşürebilir.

Yukarıda yer alan genel maliyet ve ek tedavilerin dışında, istisnalar listesi de kapsamlıdır. Bu nedenle, araştırma yaparak ulaştığınız klasik bir tüp bebek fiyatlandırmasından ortalama %25-50 daha yüksek bir maliyetle karşılaşabilirsiniz. Bununla birlikte, tüp bebek tedavisinde hasta memnuniyet seviyeleri genellikle oldukça yüksektir.

Tüp bebek tedavisi hangi durumlarda uygulanır?
Tüp bebek tedavisi, kısırlığa neden olan bir faktörle karşı karşıya olan ve genetik sorunları olan çiftlerde uygulanan bir doğurganlık tedavisidir. Bununla birlikte, tüp bebek tedavisini tercih etmeniz gereken başka durumlar da vardır. Bu olduğunda, kısırlığa neden olan faktörlerin de tedavi edilmesi gerekir. Tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyacağınız sağlık problemlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Rahim içinde yapışıklıklar: Gebeliğin gerçekleşmesi ile birlikte, rahmin en yüzeydeki tabakası artık dökülmez ve embriyo bu bölüme tutunur. Bu dokuyu etkileyen bir yapışıklık olması durumunda, rahim iç duvarları da anormal bir şekilde birbirine yapışır. Bu da, kısırlık ve tekrarlayan düşüklere neden olabilir.
  • Fallop tüplerinde tıkanıklık: Fallop tüplerinde bir tıkanıklık ya da hasar olması, tüp bebek tedavisi öncesinde tedavi olmayı gerektirir. Yumurtanın döllenmesi ve rahme tutunması için, tıkanıklıkların mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
  • Rahim içinde miyomlar: Rahim duvarındaki bu iyi huylu tümörler, gebeliğin gerçekleşmesini engelleyebilir. Daha çok 30 yaşın üzerindeki kadınlarda görülmektedir. Tedavi edildiğinde, yumurtanın yerleşmesi daha kolay olur.
  • Endometriozis: Rahim içindeki dokunun rahim dışında büyümesi olarak tanımlanan endometriozis, rahmin dışında fallop tüpleri ve yumurtalıkları etkileyerek gebeliği engelleyebilir.
  • Yumurtlama problemleri: Yumurtlamanın olması gerektiği gibi gerçekleşmemesi ya da hiç meydana gelmemesi, döllenme için yeterli yumurta sayısının olmaması anlamına gelir.
  • Fallop tüplerinin bağlanması: Bu, doğum kontrol yöntemi olarak gebeliğin kalıcı önlenmesini sağlayan bir prosedürdür. İşlem sonrasında yeniden hamile kalmak isteyen bir kadın, çocuk sahibi olmak için tüp bebek tedavisine başvurabilir.
  • Sperm işlevi ve üretimindeki sorunlar: Sperm boyutu, şekli, hareketliliğindeki bir anormallik, yumurta ile döllenmesini zorlaştırır. Bu nedenle, alttaki sağlık sorunlarının araştırılması ve tüp bebek öncesinde gerekli tedavilerin yapılması önemlidir.
  • Genetik hastalıklar: Anne veya baba adayında genetik bir hastalık söz konusu olduğunda, implantasyon öncesi genetik tarama yapılması oldukça yararlı olacaktır. Bu ek tedavi, genetik tarama ile genetik olarak en uygun embriyonun seçilerek rahme transfer edilmesini sağlayacaktır.

Çocuk sahibi olmada sorunlar yaşıyorsanız ya da kısırlığa neden olabilecek herhangi bir olumsuz sağlık koşuluna sahipseniz, tüp bebek tedavisine başlamadan önce altta yatan bu durumların tedavi edilmesi gerekir. Gerekli tüm ek prosedürlerin de genel tüp bebek fiyatlandırmasından bağımsız olarak, ek bir masraf olarak karşınıza çıkacağını da unutmayın.

Ayrıntılı bilgi için linke tıklayabilirsiniz Tüp bebek fiyatları neye göre belirlenir?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir