Sağlıklı çocuklar

6 Şubat 2015

Çocuğunuza temel hijyen kurallarını ve vücut bakımını öğretin.
Çocukların başarılı oldukları bir konu da;  çamurda oynamaktan, makarna soslu elleriyle bir yerlerini kaşımaktan ya da mendil olmadan burunlarını silmekten dolayı kirlenmektir. Neyse ki bu, çocuklarınıza sağlıklı hijyen alışkanlıklarını öğretmeniz için mükemmel bir zamandır. Çocuklarınız bir gecede temizlik kral veya kraliçesine dönüşmeyecektir. Ama bu bakım becerileriyle tanışmak, sizin gözetiminizden çıkacak yaşa geldiğinde tek başına devam ettirebileceği iyi alışkanlıklar öğretebilir…

El yıkamak

Çocuğunuzu, soğuk ve nezle dönemlerinde korumanın en iyi yollarında biri, ona doğru bir şekilde ellerini yıkamayı öğretmek. Önemini basit kelimeler kurarak anlatın: “Elimizde, bizi hasta edebilecek kir ve mikroplardan kurtulmak için sabun ve su kullanarak ellerimizi yıkıyoruz.” Ellerini ne zaman yıkaması gerektiğini de anlatın; yemekten önce ve tuvaleti kullandıktan, burnunu sildikten veya dışarıda oynadıktan sonra, sık sık ufak hatırlatmalar yapın. Sonra ona süreci gösterin. Suyu (güvenli olması için soğuk) açın, ellerini ıslatmasını sağlayın, bir kere sabun döktürün ve elini, diğer elinin önüne, arkasına ve parmak aralarına sürterek köpürtün. Amerikalı bir bulaşıcı hastalıklar doktorunun önerisi, ellerini yıkarken ‘mutlu yıllar’ veya benzer bir şarkıyı, 20 saniye boyunca yıkadığından emin olmak için, söylemek. Bitirdiğinde, ellerini durulama ve kurulamayı öğretin. Süreci, renkli veya meyve kokulu sabunlar kullanarak veya çabası için tebrik ederek daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Banyo yapmak

Çocuğunuzun banyoda kendini yıkamasına daha birkaç sene vardır ama temelini pekala kavrayabilir. Banyo yapmanın eğlenceli olduğuna odaklanın ve yaptıklarınızı ona anlatın: “Annen şimdi, göbeğini yıkamak için banyo süngerine sabun koyuyor.” Ardından size taklit edebiliyor mu bakın. Bir oyuncak bebeğinin saçını yıkatın. Sonra, saçını ıslatmak veya siz şampuanı ekledikten sonra köpürtmek gibi, bir adımı kendisi halledebiliyor mu izleyin. Durulamak için, kafasını geriye eğmesini ve gözlerini kapatmasını isteyin. Çocuğunuzun bu aktivitede aktif bir rol üstlenmesi, özgüveninin güçlenmesine ve motor becerileri geliştikçe daha fazlasını yapmak istemeye teşvik eder.

Öksürme ve hapşırma adabı

Bu becerileri çocuğunuza öğretmenin en iyi yolu sunum yapmaktır. Hapşırdığınızda ne yapmanız gerektiğini kendiniz yaparak (Mikropların yayılması için burnumu ve ağzımı mendille nasıl kapattığımı görüyor musun?) gösterin. Ayrıca, akan bir burnu silmeyi ve dirseğinizin içine veya kolunuza öksürmeyi gösterebilirsiniz. Çocuğunuza, bir burun deliğini kapatıp, diğerini yavaşça sümkürmeyi öğretin. Uzmanlar, “1 yaşındaki birinin ‘Hey, hapşırmak veya öksürmek üzereyim’ diye önceden düşünmesi ve zamanında kapatması zordur” diyor. Eğer kapatmakta geç kalırsa, “O hapşırığı neredeyse yakalamıştın. İyi deneme. Bir dahakine eminim başaracaksın” diyebilirsiniz. Çocuklar, 2 yaşına geldiklerinde vücutlarını daha iyi anlamaya başlar, o yüzden öğretmeye devam edin. Sırayla yalandan öksürmeye ve hapşırmayı deneyebilir ve ‘nezle’ olmuş bir oyuncağına düzgün hijyen kurallarını uygulamasını isteyebilirsiniz.

Diş fırçalamak

Çocuğunuz bir dahaki sefer diş fırçasına uzandığında, fırçayı almayın; denemesine izin verin. 8 yaşına kadar diş hijyeni konusunda sizin yardımınıza ihtiyacı olacak olsa da, diş fırçalamaya alışması, o yaşa geldiğinde uzmanlaşmış olmasına yardımcı olur. Çocuğunuz, diş fırçalamanın çürükleri önlediğini anlamayacağından; “Dişlerimizi iyi görünmeleri ve hissetmeleri için fırçalarız” diyebilirsiniz. Ona, fırçayı ıslatırken, az miktarda diş macunu sürerken, dişleri ve dilini temizlerken her adımı açıklayın ve ağzını suyla nasıl çalkalayıp tüküreceğini gösterin. Çocuğunuzun süreci kendinde veya sizin üzerinizde tekrarlamasına izin verin. İşbirliğini artırmak mı istiyorsunuz? Çocuk diş macunu (florür artık çocuklar için güvenli) ve diş fırçalarından istediğini seçmesine izin verin. Ayrıca çocuğunuz dişlerini fırçalarken, şarkı söyleyip komik suratlar veya sesler yapabilirsiniz.

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir