Hijyenik annenin temizlik kuralları – Yasemin Üstay Tekin

1 Aralık 2016

İş hijyene geldiğinde, kendi rahat rutinimizde bazı önemli püf noktalarını atlayabiliyoruz. Ancak evimizde bir çocuk varsa, özellikle aşağıdaki noktalara dikkat etmekte fayda var;

yasemin-(4)1- Eller yıkansın: Yemeklerden önce ve sonra kendinizin ve çocuğunuzun ellerini yıkamayı alışkanlık edinin. Dilerseniz çocuklara yönelik sabunlar ve renkli havlular, türlü oyunlarla bu ritüeli eğlenceli hale de getirebilirsiniz. Sizden öğreneceği bu düzen, onu hayat boyu birçok mikroptan korumaya yardımcı olacaktır.
yasemin-(7)
2- Yaralarınızı sarın: Bebeğinize yemek hazırlamadan önce, elinizde herhangi bir yara ve ya kesik varsa, bunu sarmayı ihmal etmeyin.

3- Bebeğinizin malzemelerini temiz tutun: Mama masası, önlükler ve bebeğinizin çatal ve kaşıklarını temiz tutun. Her kullanım sonrası mutlaka yıkayın. Piyasada satılan sterilizatörler bu iş için çok büyük kolaylık sağlarlar. Aynı işi kaynar su ile de yapabilirsiniz. Örneğin yıkadığınız biberonları 10 dakika kaynar suya batırın, böylece bakteriler ölecektir. Burada önemli nokta BPA içermeyen plastik ürünler kullanmaktır ki ısıya maruz kaldığında istenmeyen kimyasallar açığa çıkmasın.

 yasemin-(6)

4- Mutfağınızı temiz tutun: Tezgâhınızı, musluğunuzu, doğrama tahtanızı ve çocuğunuzun yemeğini hazırlamak için kullanacağınız tüm elektronik mutfak aletlerinizi temiz tutun çünkü tüm bu malzemeler, birçok bakteri için harika birer yaşam ve çoğaltım alanıdır. Eğer siz de benim gibi mutfakta malzemelerinizde deterjan kullanmaktan hoşlanmıyorsanız, sirke ve kaynar su ile de temizleyebilirsiniz. Mutfağınızda mümkün olduğunca az plastik malzeme kullanın. Tahta kaşıklar, metal karıştırma kapları ve cam saklama kaplarını plastiğe nazaran daha sağlıklı ve hijyeniktir.

yasemin-(5)5- Mutfak bezleri, sünger ve havlular:Mutfağınızda kullandığınız havlu ve kumaş bezleri en geç 3 günde bir makinede yıkarsanız temiz kalmalarını sağlarsınız. Bu havlu ve bezleri ıslakken buruşturup ya da katlayıp bırakmaktansa, mümkün olduğunca açık bir şekilde askıya asarak kurutun ki, bakteri barındırmadan hızlı bir şekilde kuruyabilsinler. Islak ve nemli süngerler, bakteriler için birer cennet olduklarından, kullanım sonrasında, kuruyabilecekleri şekilde açığa bırakın.

yasemin-(2)
6- Buzdolabının içi: Buzdolabınızın içi temizliği, yemeklerinizin tazeliği ve sağlığı bakımından önemlidir. Buzdolabının içini düzenli olarak silmeyi alışkanlık haline getirin. Sirkeye batırılmış bir bez, en doğal ve pratik yardımcınız olabilir. Buzdolabının içinde bakterilerin oluşmasını engellemek için yemeklerinizi hava almayan, kapalı kaplarda muhafaza edin. Bozulan ya da küflenen sebze ve meyvelerinizi buzdolabından en kısa sürede atın.

yasemin-(1)7- Çöp kutusunu unutmayın: Çöplerinizi sık sık boşaltın ve çöp kutunuzu temizlemeyi ihmal  etmeyin. Çöp kutunuzu çocuğunuzun ulaşamayacağı bir yerde muhafaza etmenizi öneririm. Zira meraklı minikler, çöp kutusunun içindekilere ulaşmak için ellerinden geleni yapacaklardır.

yasemin-(8)8- Yiyeceklerinizi temiz tutun:
Sebze ve meyvelerinizi kullanımdan önce ılık suyla, bolca yıkayın. Özellikle yeşil yapraklı sebzeleri sirkeli suda bekletirseniz, üzerlerindeki ilaçlardan kurtulabilirsiniz.

9- Biraz ılınsın da öyle buzdolabına koy” inanışndan kurtulun: Pişirdiğiniz yemekler, özellikle de etli yemekleri, sıcakken buzdolabına koymanızda hiçbir sakınca yoktur -ne yiyecek için, ne de buzdolabı için-. Aksine, ılınsın diye oda sıcaklığında bıraktığınız yemekler-özellikle de etler- bakterilerin oluşumu için ideal birer ortam oluşturur. Bunu önlemek için, pişirdiğiniz ya da ısıttığınız yemekleri eğer hemen tüketmeyecekseniz, doğrudan buzdolabına kaldırın.

10- Tükürük faktörü:
Bebeğinizin ya da sizin tükürüğünüzün yemeklerle temas etmesi, doğal olarak o yemeklerde bakteri üremesini hızlandırır.Bu nedenle, ağzınıza soktuğunuz bir kaşığın buzdolabında saklayacağınız yemeklere mümkün olduğunca temas etmemesini sağlayın.

yasemin-(3)yasemin_ustay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir