Bahçedeki̇ fırsatlar- Gülçin Karadeniz

5 Temmuz 2017


Çocuklar oyun yoluyla öğrendiği ve geliştiği için, ebeveynlerin en büyük sorumluluklarından biri de öğrenmenin ilerlemesi için oyun ortamlarının düzenlemesidir! Tatilde “Ben sıkıldım”, “Şimdi ne yapayım”, “Anne hadi bir şey yapalım” soruları en çok duyduklarımız arasında değil mi? Ben de size bu sayımızda bahçedeki fırsatları hatırlatmak istedim. Hazırlayan: Gülçin Karadeniz

Neden fırsat?
Oyun, çocukluk döneminin temel ihtiyaçlarından birisi olmakla birlikte sağlıklı gelişim alanları açısından da büyük önem taşımaktadır. Günümüzde kendiliğinden başlayan ve sürüp giden oyunlardan uzaklaştığımız bir gerçek. İletişim teknolojisinin gelişimiyle birlikte tüm dünyada oyun yerleri, türleri, araçları ve oyunun anlamı değişime uğramış durumda. Doğal oyun alanları ve geleneksel grup oyunları neredeyse yok olmuş, serbest oyun zamanı ortadan kalkmış, oyun doğadan ve insanlardan yalıtılmış, kurumsallaşmıştır. Oyunun dış mekandan iç mekana (bilgisayar ekranının karşısına, alışveriş merkezinde oyun-eğlence merkezlerine) kayması hareketsiz yaşama, diğer insanlardan yalıtıma, hız ve şiddetin içselleştirilmesine neden olduğu için çocuklar üzerinde olumsuz sonuçlara (aşırı kilo ve kolesterol problemleri, duygusal tatminsizlik, hırçınlık, dikkat eksikliği, depresyon vb.) yol açmaktadır. Ayrıca, televizyon ve elektronik oyunlar sadece iki duyunun (görme ve işitme) kullanılmasını sağlıyor. Bu da çocukların daha kolay, hızlı ve kalıcı öğrenmelerini engelleyici bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca oyun, anne babalara çocukların gizli yeteneklerini keşfetme imkânı da sağlıyor.

Nedir bu bahçedeki fırsatlar?

1- Okul öncesi çocuğunuza gölgesini gösterip üstünü örtüp örtemeyeceğini sorup sonra neden örtemediğini tartışabilirsiniz? Yine hem okul öncesi hem de ilkokula giden çocuğunuzla oyuncaklarının gölgesi üzerinden çizim yapabilirsiniz.

2- Yerleri tebeşirle boyayabilir ya da labirent çizip oyun geliştirebilirsiniz.

3- Ağaçların arasından ipler bağlayıp yasaklı bölgeler ilan edip çeşitli oyunlar oluşturabilir ya da belli iplerin içinden kaçmayı başarıp ödülü alabilirsiniz! Belki de lastik bantlarla çivi çakarak şekiller oluşturmak isteyebilirsiniz!

 4- Bahçeye bitki ya da çiçek ekip “sevgi bahçesi” oluşturabilirsiniz. Çocuğunuz buradan topladığı meyve ve sebzelerle salata yapabilir. Belki de yetiştirdiği çiçeği ile arkadaş olup dertleşir.

 5- Bahçenin bir kısmını okuma sevgisini canlı tutmak için kullanabilirsiniz.  


6- 
Taşları boyayıp hikâye oluşturabilirsiniz ya da farklı oyunlar üretebilirsiniz.

7- Çocuğunuzun arkadaşları bile yarışlar düzenlemesine rehberlik edebilirsiniz.

8- Bahçede oyuncaklarını yıkamasına fırsat verebilirsiniz.

9- Malum çocuklar su ile oynamayı pek severler eğer çocuğunuzun el kaslarının acil olarak gelişmesi gerekiyorsa ona bir su tabancası verebilirsiniz. Aslında önerim su tabancası yerine, evdeki cam sil ya da benzeri kapların kullanımı.

10- Yazın en keyifli etkinliklerinden olan balon yapmayı da unutmamak gerekir.


11- Bir naylonu boyayarak ya da çuvalın üzerine çeşitli boylarda şekiller çizip, keserek oyun panosu hazırlayabilir ve sıra ile doğru yere top atabilirsiniz.


12- Balonların içini su doldurarak pinyatalar hazırlayıp çocuklarınızın patlatmasını isteyebilirsiniz.

 13- Farklı malzemelerle oyun kurmasını isteyebilirsiniz.

 

UNUTMADAN!!!! Etkinliğe başlamadan önce, bu çalışmanın nelerle sınırlı olduğunu iyice çocuğunuza anlatın, kurallara uymazsa oyunun biteceğini hatırlatın. Eğer kurallara uymakta zorlanan bir yapısı varsa, kuralları ona tekrar ettirin.

 

 

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir