Gevşeyin, deniz tatili başlıyor

21 Ağustos 2018

Hazırlayan: Canan Demiray

Hadi gözlerinizi kapatın: Ayağınız ılık kuma değiyor, dalga sesleri uzandığınız şezlongda kulağınızı okşuyor. Merakla sayfalarını çevirmeyi beklediğiniz kitabınızı çantanızdan çıkarırken bu tatlı an “Kovamı bulamıyorum!” diye bir çığlıkla bölünüyorsa siz de deniz tatiline çıkmış bir annesiniz. 

Geç saatte uyanmalar, hangi tarih olduğunu unutma halleri, tembellik günleri. Hepimiz yaşadık sıra miniklerde. Tatili iple çeken çocuğunuzla mutlu deniz tatili rehberine göz atın sonra yola çıkın.

Nerede kalmalı?
Deniz tatilini şehir tatilinden ayıran farklardan biri, çocuk dostu bir otele daha çok ihtiyaç duyulması. Tercih edeceğiniz oteldeki çocuklu aileler için sunulan hizmetler gibi eğlenceleri de birlikte keşfedin ve çocuğunuzun renkli bir tatil geçirmesini destekleyin.

Bütçenize uygun oteli seçerken sormanızda fayda olan ek birkaç soru da var. Bunlardan ilki, odaların deniz, restoran ve çocuk kulübü gibi yerlere mesafesi. Özellikle küçük çocuğu olanlar tatilde sıcak hava altında enerjilerini bu yolları arşınlayarak almak istemiyorsa oteli de odasını da seçerken buna dikkat etmeli. Eğer pusetliyseniz giriş katında olmak da hayatınızı kolaylaştırabilir.  Tatilinizde neredeyse bir hafta kalacağınız odanız da dar gelmesin. Özellikle bizim gibi iki çocukluysanız  ve süit oda düşünüyorsanız, süit olarak ifade edilenin ayrı iki bölümü olan bir oda olduğundan emin olun. Kimi otellerin süit anlayışı birkaç metrekare daha büyük bir odaya genişçe bir koltuğu koymak olabiliyor. 

Kalacağınız odanın hem rahatça hareket edecekleri hem de onlar uyuduktan sonra sizden kaynaklı gürültü ve ışıktan rahatsız olmayacakları bir ortam sağlayacağını kontrol etmekte fayda var. Kumda çılgınlarca oynamak istediğiniz çocuğunuz size fotoğraflarda harika görünen otele vardığınızda çakıl ya da sadece iskeleden olan sahili görünce hayal kırıklığına uğramasın. Siz sorun, hazırlıklı olun. Dalgalı mı sakin mi? Derin mi sığ mı? Denizle ilgili soruları da atlamamalı. Sığ ve sakin sular yetişkinler için sıkıcı olsa da kendi kovasını gözünüzün önünde defalarca suyla doldurabilecek ufaklıklar için bir nimet.

Eğer gece  hayatını keşfetmek aklınızda olan şeylerden biriyse, kalacağınız otelin çocuk bakım servisinin olup olmadığını, kaç yaş itibariyle yapıldığını öğrenmeniz ve erkenden ayarlamanızda fayda var.  Güneydeki kimi tatil köyünün de gece yarısına kadar açık olan çocuk kulüpleri de olabiliyor. Çocuğunuzun yaşına göre bu avantajlı olabilir. Otele alternatif tatil evi kiralamayı düşünebilirsiniz. Güneyde sahibinden kiralanan devre mülkler gibi  yurtdışında da Airbnb, flipkey.com, homeaway.com gibi siteler bu konularda sundukları bir çok alternatif oluyor. Bu seçenekle sabah kahvaltısı ya da akşam yemeği gibi öğünleri evde çözerek aile tatilinizi daha sağlıklı ve ekonomik hale de getirebilirsiniz. En iyi otel en pahalı otel diye bir şey kesinlikle yok, bunu aklınızdan çıkarmayın. Kesintisiz ilginiz, kumda birlikte yapacağınız kaleniz sizin çocuğunuz için en güzel hediyeniz. 

Deniz göründü!
Mümkünse sabahları kumsala erken gidin. Dilediğiniz yeri kapın ve güneş kızgınlaşmadan hep birlikte kumdan kale inşaatına başlayın.

Sahile vardığınızda oturduğunuz yeri çocuğunuzun rahatça bulmasını sağlayacak bir işaretiniz olsun. Bu farklı bir şemsiye ya da neon renkli bir havlu bile olabilir. Bir şekilde uzaklaşabileceğini bilin ve hazırlıklı olun.

Eğer çocuğunuz küçükse ve yüzme iyi bilmiyorsa deniz kenarına yakın mesafede oturun ki kendini denize atmak istediğinde koşarak yakalayacak vaktiniz olsun. Denize yakınlık gibi tuvaleti de düşünmelisiniz. Yerini baştan öğrenin ve ufak bir çocuğunuz varsa katlanabilir bir lazımlık da yanınızda bulundurmak isteyebileceğiniz bir opsiyon olabilir. Kumsalda yakınınızda çocuklu bir ailenin olmasının avantajlarını yaşayın. Belki daha sakin bir ortam arıyorsunuz ama küçük çocuğunuzun oynayabileceği bir arkadaşının olması onu mutlu ve meşgul kılar. Bu da size buz gibi bir limonatayı buzları erimeden içme fırsatı da verebilir. 

 

Kumda oynamanın tadı bir başka güzel özellikle de Alaçatı gibi esintili bir kumsallarda. Ancak 10.00-16.00 saatler ultraviyole ışınlarının en güçlü olduğu saatler. Bu nedenle günü iyi planlamakta fayda var. Sabah enfes bir kahvaltı sonrasında deniz kum açılışı yapıp sonrasında gölgede çocuk kulübü faliyetlerini keşfetmek  iyi fikir olabilir. Bazı oteller çocuklar için ayrı yemek alanları yaratıyor. Deniz havası bol güneş alan iştahsız çocuklar bile birer aç kurda dönüşebiliyor.  

Kumsal çantanızda bunlar olmalı!
Hep söylediğimin aksine deniz tatili için fazla eşya dert etmeyin. Yer değiştirmeyecekseniz sorun yok. Üstelik yazlık giysiler ne de olsa çok daha az yer kaplıyor. Güneş koruyucunuzu çantaya atarak hazırlığa başlayın. Spreyler her ne kadar pratik olsa da çocuklar için suda çıkmayan ve koyu kıvamlı olanları tavsiye ederim. Koruyucu kremlere alternatif hem şık hem de UV ışınlarından koruyacak  plaj kıyafetleri de edinebilirsiniz. Kumda ve suda oynarken çok işe yarıyor.  Büyük çepherli şapkalar özellikle bebekleri hem korumak hem de uyutmaya çalışırken oldukça gerekli olabiliyor, edinmenizde fayda var. Çantanıza üç yedek  ve hızlı kuruyabilen mayoyu atıyorsunuz öyle değil mi? 

Ekran bağımlılığı çocuklarımızın hepsinde bıraksak dayanılmaz bir hal alacak. Deniz tatili işte bir de bu nedenle önemli. Hareket etmek, zıplamak kemikler için önemli. Keza güneşin tene değmesiyle aktive olan D vitamini de. Üstüne birde cildin emdiği mineralleriyle vitaminiyle deniz suyunu ekledikten sonra gece de iyi bir uyku çekmesini sağlarsanız çocuğunuzun sağlıklı büyümesine harika bir katkıda bulunmuş oluyorsunuz.

Kumsalda şarjsız kalmamak için bataryayı ihmal etmeyin. Hem hızlı hem de aynı anda iki cihazı birden şarj edebilme kapasitesi olanlar tercihimiz. En yakın tuvaletin uzakta olabileceği ihtimaline karşı portatif tuvalet özellikle küçük çocuğu olanların imdadına yetişebilir.  Antibakteriyel mendil ve sıvılar her tatilin vazgeçilmezi.  Bizim tatil çantamızda her daim ağzı yeniden kapanabilir kaplar ve poşetlerde kuru meyve, atıştırmalıklar ve su termosumuz var. Siz de hazırlarsanız rahat edersiniz. Bebekli anneler olabildiğince ufaklığım uyku programına uymaya çalışmak isteyecek. Sahilde uyurken gölgeyi sağlayabilecek ve kesintisiz uykusu için rahat edeceği eşyaları çantanızda koymayı unutmayın. Kum oyuncakları ah o kum oyuncakları. Melis ve Tan otele girdiğimiz an itibariyle nerede olduklarını sormaya başlıyor ve odaya yerleşmeyi beklemeden kumsala koşmak istiyor. Oyuncakların üzerine yapışan kumları odanıza taşımamak için file alışveriş çantası kullanmanızı tavsiye ederim. Yapışan kumlardan kurtulmanın anahtarı artık pek kullanmadığımız bebek pudrası. Cildinize biraz sürün ve rahatça temizlenin.

Slipstop kaydırmaz tabanlı patiklere bayılıyorum. Yıllardır neredeydiler? Çantanıza atın hem sıcağa hem de kumsalda ufak tefek taş kıymık batmalarına, havuz kenarı ayak kaymalarına karşı hazırlıklı olun. Ayrıca denizanası, arı ve böcek sokması gibi şeylere karşı yanınızda küçük bir şişede sirke bulundurmak, serinletici bir kremle yanık ve ısırmalara karşı rahatlatmak iyi olur. Sinek kovucu bantlar da işimize çok yaradı, çantanızda bulundurmak isteyebilirsiniz.

 

Ben Yay burcuyum, esnerim, ya siz?

Ufaklığın uykuları, yoğurt saati, meyvesi programları aksayacak. Sorun etmeyin. Aksilikleri de tatlı anların arasına harmanlayın ve ileride anlatacağınız anılar diye düşünün. Tatil hayal üzerine kuruluyor ama esnek olmak sizi daha mutlu kılıyor, derin nefesle deniz kokusunu içinize çekin ve gülümseyin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir