- Bugünün çocukları yarının ebeveynleri
- Nurdan Beşen Büyükak: “Mükemmel değil, yeterince iyi!”
- Çocuklar kitaplar büyüsün -Aralık 2019-
- İlk 6 yıl çok önemli!
- Otizmi fark et
- Chicco ile elegan İtalyan stili
- Günümüz çocuklarının bitmek bilmeyen soruları
- İşte oyuncak seçiminde ailelerin en sık düştüğü hata!
- Doğal, temiz, mutlu…
- Gupse Özay’dan çocuklara hediye
Sürdürülebilir İyi Ebeveynlik nedir?

Yazan: Araştırmacı Yazar Gülüş Türkmen
“Bu devirde, bu topraklar üzerinde ve bu aile yapısına uygun” ebeveynlik yaklaşımlarını önceleyen Sürdürülebilir İyi Ebeveynlik felsefesi, Anne Meclisi Derneği bünyesinde ülkemizin çok kültürlü yapısına uygun, özenli ve güncel söylemler ortaya koyuyor.
Doğal ebeveynlik, yavaş ebeveynlik, pozitif, demokratik, aktif, bütünsel ebeveynlik derken, anne babalar yıllar içinde fark ettiler ki bu yaklaşımlar başka ülkelerin ebeveynleri için tasarlanıyor. Bu yüzden de hiçbiri bize tam uymuyor. Tavsiyelerden biri derdimize deva oluyorsa, bir diğeri olmuyor.
“Sürdürülebilir İyi Ebeveynlik”, kendi topraklarımız üzerinde kendi denge mekanizmamızı kuran bize özgü bir felsefe ortaya çıkarmayı öneriyor. 2017’den bu yana yapılan çalışmalar, çocuklu ailelerin yaşam kalitesini tehlikeye atmadan, birlikte gelişme yeteneği kazanmalarını amaçlıyor.
Sürdürülebilir iyi ebeveynliğe dair temel argümanlar
“Annesi” ve “babası” olalım
Bazı anne babalar çocuğunun “arkadaşı” olmakla, onun eşiti gibi davranmakla övünürler. Oysa çocuğunuzun tek bir anne ve babaya sahip olma şansı var. Yaşına uymayan tavırlar sergileyen, benmerkezci ve büyüklerine buyurgan davranan değil, saygı sınırlarını bilen çocuklar yetiştirelim. Saygı çerçevesi içinde çocuklarımıza ebeveynleri olduğumuzu hissettirelim.
Ebeveynlik tarzımızı planlayalım
Daha sağlıklı ve kolay çocuk yetiştirmek için sistemli olmaya ihtiyacınız var. Hamileyken doğum hakkında, doğumdan sonra emzirme hakkında, emzirme sırasında uyku eğitimi hakkında bilgi edinin. Emzirirken beslenmeyi, beslenirken tuvalet eğitimini, tuvalet eğitimi sırasında okul seçimi meselesini araştırabilirsiniz.
Pragmatik olalım
Çocuğunuzu sağlıklı yetiştirmek istediğinize şüphe yok. Ancak bunu dengeli ve aşırıya kaçmadan yapmayı öğrenmelisiniz. Beslenme ve temizlik gibi fiziksel konulara aşırı önem gösterip, ruh sağlığı için elzem konuları (kendi yatağında uyuması, yaşına uygun TV programları izlemesi gibi) göz ardı etmek ülkemizde sıkça görülen bir tutarsızlık.
Gerçek dışı bir dünya sunmayalım
Çocuğunuz üzülmesin diye çok emek veriyor, hasta olmasın diye kreşten mi sakınıyorsunuz? Amacımız onu altın bir kafese kapatıp, her türlü ihtiyacına koşturmak olmamalı. Yaşına uygun biçimde sorumluluklarını çocuğa iade etmeye çalışmalısınız. Bırakın olumsuzlukların da tadına baksın. Kontrol etmek yerine ihtiyaç duyduğunda yanında olmaya bakın.
Duygusal yükü azaltalım
Bir enstrüman çalsın, kitap okusun, basketbol oynasın, fazla gecikmeden evlensin… Beklentilerimiz çocuğumuzun ruh halini, özgüvenini, yaptığı seçimleri baskıcı biçimde etkiler. Yaptığımız fedakârlıkları ona karşı kullanmamalı, hepsini özgür irademizle yaptığımızı unutmamalıyız.
Çocuğu değil, düşüncemizi etiketleyelim
Davranışlarımız, çocuğumuz hakkında ne düşündüğümüzü kendisine hissettirir. Onu etiketlemek yerine düşüncelerimizi etiketleyelim. Etiketler doğru kullanıldığında faydalıdır ve endişelerimizi fark ettiğimizde kendimizi iyileştirmeye başlayabiliriz.
Babaya rolünü iade edelim
Emzirmek dışında her şeyi babalar -aynı anneler gibi- öğrenebiliyor. Neticede anneler de her şeyi sıfırdan öğrenmediler mi? Çocuğumuzun iş yükü ne kadar ağır olursa olsun, onu eşit şekilde paylaşabileceğiniz bir babası varken hem kendinizi rahatlatın, hem de çocuğunuza babasıyla daha çok vakit geçirme şansı tanıyın!
Hem sevelim, hem sayalım
Çocuğumuz duygu, ihtiyaç ve fikirlerini ifade ederken verdiğimiz tepkileri gözden geçirelim. Duygularına müdahale etmemeyi, anlayış göstermeyi öğrenelim. Karşılıklı sevgi ve saygı ne kadar erken yerleşirse, çocuğun gelişiminde de o kadar etkili olur ve ilişkinizin kalitesi de bir o kadar yükselir.
Stresi dost bilelim
Annelik hormonları stres yaratır. Stres, çocuğunuzun gerçekten bir sorunu olup olmadığını anlamaya çalışmanıza yardımcı olur. Stresi başınızdan savmaya çalışmadan önce, sorunu görüp çözmeye gayret edin. Cool görünmek zorunda değilsiniz. Zararlı olan, çocuk büyürken sizdeki endişenin azalmadan kronik bir hal almasıdır, buna dikkat etmeniz yeterli.
“Bilmiyorum” ve “yanılmışım” diyebilelim
Anne babalar çocukları için iyi olanı isterken bazen yanılabilirler. Çocuğunuzun hayat ansiklopedisi olmaya çalışmak yerine çocuğun kendi sorusuna/sorununa cevap aramasına, sizin öncülüğünüzde değil, sizin eşliğinizde hayatı keşfetmesine imkân tanıyın. Mükemmel olmayın, onlardan da mükemmel olmalarını istemeyin.
Gerektiğinde özür dileyelim
Kabul edilip edilmemesi önemli değil: Özür dileme eylemi, niyetinizi belli eden bir iletişim şekli. Çocukluğumuzda da, yetişkinliğimizde de, kendi anne babalarımızdan tek ya da en önemli beklentimiz, samimi, saygılı bir ilgidir, anlaşılmaktır.
Çocuğumuzu vitrinimiz yapmayalım
Anneliği metalaştırmadan, çocuğu kendi uzantımız gibi düşünmeden ebeveynlik yapalım. Çocuğumuz adına konuşmak, sosyal medya hesapları açmak üzerinde düşünelim: Bu kimin ihtiyacı? Onun başarılarını kendi başarılarımız gibi görüp, başarısızlıklarını sakladığımızda çocuğumuza koşullu sevgiyi öğretmiş oluyoruz.
Son Haberler
-
Bugünün çocukları yarının ebeveynleri
Çok yönlü kişiliği ile yoluna araştırmacı yazar olarak devam etmeyi...
- Eklendi Aralık 9, 2019
- 0
-
Nurdan Beşen Büyükak: “Mükemmel değil, yeterince iyi!”
Çoğumuz kendisini İbrahim Büyükak’ın sevgilisi sonra da eşi...
- Eklendi Aralık 9, 2019
- 0
-
Çocuklar kitaplar büyüsün -Aralık 2019-
Yılın en sevdiğim aylarından biri geldi, Aralık. Aralık demek...
- Eklendi Aralık 9, 2019
- 0
-
İlk 6 yıl çok önemli!
– KindyROO’nun katkılarıyla- Hayatın temeli niteliğindeki erken çocukluk döneminde, özellikle...
- Eklendi Aralık 7, 2019
- 0
-
Otizmi fark et
-Uzm. Dr. Emine Taşyürek’in katkılarıyla- Otizm belirtileri erken çocukluk döneminde...
- Eklendi Aralık 5, 2019
- 0
-
Chicco ile elegan İtalyan stili
-Chicco’nun katkılarıyla- Dünyaca ünlü bebek ve çocuk markası Chicco, elegan...
- Eklendi Aralık 5, 2019
- 0
-
Yaşam kalitemizi nasıl artırabiliriz?
Bu yazımda tüm seminerlerimde bahsettiğim yaşam kalitemizi ömür boyu...
- Eklendi Aralık 5, 2019
- 0
PARENTS TV
YAZARLAR
-
Yaşam kalitemizi nasıl artırabiliriz?
Bu yazımda tüm seminerlerimde bahsettiğim yaşam kalitemizi ömür...
- 5 Aralık 2019
- 0
-
Kazanan hayat olsun
Tek başıma geldim Meksika’ya. Aslında ilk hayal, program çekimine...
- 1 Aralık 2019
- 0
-
Gupse Özay’dan çocuklara hediye
Jüpi ile tanışma zamanı Biz Gupse Özay’ı Yalan Dünya...
- 4 Kasım 2019
- 0
-
Doğum planınız hazır mı?
Sevgili okurlar, geçen ay doğum korkusu hakkında yazmıştım. Bu...
- 1 Ekim 2019
- 0
-
Özünü Beslemenin Formülü: Sessizlik
Bazı sesler beni korkutuyor, bazıları sevindirebiliyor bazen de...
- 1 Ekim 2019
- 0
0 yorum